Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 στη μισή Ελλάδα – Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και χιονοπτώσεις – “Αποφύγετε τις μετακινήσεις”

Αυστηρές συστάσεις στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες απεύθυνε η Πολιτική Προστασία ενόψει της σημαντικής επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τετάρτης έως και την Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Ήδη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες αυτοπροστασίας κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Όπου χρειαστεί θα σταλούν μηνύματα από το 112 σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες για την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης το 112 «ήχησε» σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία και τα νησιά του Ιουνίου πλην της Κέρκυρας. Αλλά και στη Μεσσηνία…

Στο μήνυμα που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών αναγράφεται: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες – θυελλώδεις άνεμοι) στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά την διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη. Ηδη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες και οι  δήμους της χώρας καθώς και όλοι οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Τι προβλέπει το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Για την Τετάρτη

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά και βαθμιαία στην Ήπειρο.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες από νωρίς το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές:
– στη δυτική Μακεδονία
– στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα και πάνω)
– στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)
– στη δυτική και κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Για την Πέμπτη

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
– μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
– από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
– από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
– από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
– από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
– στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
– από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Για την Παρασκευή

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Δείτε live την πορεία του καιρού 

www.in.gr