Παρασκευή
9
Δεκέμβριος
TOP

Καλαμάτα: Εκδήλωση αφιέρωμα στον κορυφαίο στοχαστή και συγγραφέα Ζήσιμο Λορεντζάτο

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιέρωμα στον κορυφαίο στοχαστή και συγγραφέα Ζήσιμο Λορεντζάτο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, 28η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.30, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.

Ο κορυφαίος στοχαστής και συγγραφέας, αξεπέραστος δοκιμιογράφος και μεταφραστής (κατά τον φίλο του Γιώργο Σεφέρη), Ζήσιμος Λορεντζάτος, έγραψε ξεκινώντας και ποιήματα, γρήγορα όμως, όπως γράφει ο ίδιος κατάλαβε ότι η ποίηση τον θέλει υμνητή και μελετητή της και όχι δημιουργό της. Η θέση του στην νεοελληνική λογοτεχνία και στον στοχασμό είναι αναμφίλεκτα λαμπρή και περίοπτη. Τα δοκίμια και τα μελετήματά του για τον Σολωμό, τον Μακρυγιάννη, τον Παπαδιαμάντη  και άλλους, οι μεταφράσεις του στον Πάουντ,  στον Χαίντερλιν , τα μελετήματά του για τον  Πόε τον  Αϊνστάιν , τον Βιντγκενστάιν και άλλους πρωτοκορυφαίους του Ευρωπαϊκού Πνεύματος τον κατέστησαν δάσκαλο πολλών γενεών. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου  του 1915. Γιός του Κεφαλλονίτη καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής, του αρχαιοελληνιστή  Παναγή Λορεντζάτου, έζησε έξω από τον θόρυβο κάθε δημοσιότητος, στην Κηφισιά, όπου δημιούργησε, μελετώντας τους τρόπους επαναφοράς του ελληνισμού στο «Χαμένο Κέντρο», κατά τον τίτλο του περίφημου δοκιμίου του. Το δοκιμιακό του έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δόμος». Έφυγε από την ζωή στις 3 Φεβρουαρίου του 2004.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον άνθρωπο Λορεντζάτο και το έργο του, μιλούν στην εκδήλωση του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων, δύο από τους μαθητές του: Ο εκδότης του  έργου του, φίλος του συγγραφέας Δημήτρης Μαυρόπουλος , Υπεύθυνος των εκδόσεων «Δόμος» και ο Σωτήρης Γουνελάς, ποιητής και συγγραφέας, βαθύς μελετητής του Λορεντζάτου.

Συμμετέχουν  τριμελές σχήμα μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.