Δευτέρα
4
Μάρτιος
TOP

«Καλαμάτα Μετά»: Η «ατυχία» δεν δίνει άλλοθι για τις λανθασμένες προτεραιότητες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του συνδυασμού ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ για τη νέα πολύωρη διακοπή νερού:

Η «ατυχία» δεν δίνει άλλοθι για τις λανθασμένες προτεραιότητες

Μια πολύωρη διακοπή νερού ήρθε για μία ακόμη φορά να δοκιμάσει την πόλη της Καλαμάτας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, απόγευμα Τρίτης, η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί και δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, πέρα από τη διαπίστωση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Όπως ενημερωθήκαμε νωρίτερα από επιτόπια επίσκεψη στο Πήδημα, η βλάβη και η διακοπή νερού οφείλονται σε ζημιά στη βάση της δεξαμενής του Πηδήματος και δεν αφορά τον αγωγό μεταφοράς νερού Φ600, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά από τις υπηρεσίες του Συνδέσμου.

Και εδώ μπορεί να πει κανείς: «Ζημιές και βλάβες πάντα ενδέχεται να συμβούν». Βεβαίως, αλλά αυτό δεν γίνεται να αποτελεί άλλοθι για τα πάντα, ούτε προπέτασμα καπνού για τον μη καταλογισμό ευθυνών. Γιατί βασική υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής είναι να εργάζεται για την ομαλή και σταθερή υδροδότηση της πόλης και του Δήμου γενικότερα. Ενός Δήμου που κατέχει ηγετική θέση και στον Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Η ύψιστη αυτή υποχρέωση που αφορά το νερό περιλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα. Έργα που σχεδιάζονται και κυρίως εκτελούνται στην ώρα τους. Συντηρήσεις υποδομών. Τακτικούς ελέγχους. Συντονισμό, οργάνωση και επίβλεψη όλων των παραπάνω. Και φυσικά, εναλλακτικά σενάρια και λύσεις.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν θα τύχει η «κακιά στιγμή»: Είναι βέβαιο ότι θα τύχει! Το θέμα είναι αν έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μειώσουμε, έστω, τις συνέπειές της. Και μπροστά στις στεγνές βρύσες της Καλαμάτας για ακόμα μια φορά, η απάντηση με το χέρι στην καρδιά είναι δυστυχώς «όχι». Δεν μπορεί να συνειδητοποιούν έκπληκτοι οι πολίτες ότι η υδροδότησή τους εξαρτάται από μία και μόνη δεξαμενή 100 ετών… και ότι γενικότερα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόβλεψη, σε περίπτωση που κάτι συμβεί!

Τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες είναι αρκετά:

  • Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί μία εφεδρική δεξαμενή, ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση σοβαρής βλάβης της υπάρχουσας;
  • Γιατί ο δρόμος προσπέλασης της υπάρχουσας δεξαμενής είναι ασυντήρητος και ακατάλληλος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο όχημα τη δεξαμενή και να μην μπορεί να φτάσει εκεί το σκυρόδεμα που χρειάζεται για την επισκευή;
  • Γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα οι πηγές του Αγίου Φλώρου ώστε εναλλακτικά να υδρεύεται η Καλαμάτα;

Και πολλά ακόμα… Τα πάντα όμως είναι και θέμα προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, αποτελεί κοινό τόπο ότι οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές είχαν μάλλον άλλες προτεραιότητες, αμελώντας βασικές ανάγκες και εστιάζοντας πάντοτε στο επιμέρους, στο εύκολο και ευκαιριακό. Χωρίς συνολικό σχέδιο ή όραμα, όπως και η σημερινή δημοτική αρχή. Και χωρίς δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων έργων και προγραμμάτων – όπως π.χ. η κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα, που έχει σταματήσει.

Οι πολίτες, τα νοικοκυριά, τα καταστήματα, τα σχολεία, οι υπηρεσίες, οι δομές, οι ιατρικές μονάδες, οι επαγγελματίες, η εστίαση, ο τουρισμός… όλοι μας, χρειαζόμαστε το νερό για να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς! Η διασφάλιση σταθερής, ομαλής, απρόσκοπτης και ποιοτικής υδροδότησης πρέπει να είναι στις πρώτες-άμεσες προτεραιότητες ενός δημάρχου. Η Καλαμάτα και ολόκληρος ο Δήμος έχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες – και προφανώς αξίζουν κάτι καλύτερο (και) σε αυτόν τον τομέα.