Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Καλλιεργητική χρονιά υψηλού ρίσκου, με κουτσό ΟΣΔΕ, κούφια την Κάρτα Αγρότη και τσιμπημένα τα επιτόκια

Σοβαρό έλλειµµα ρευστότητας φαίνεται να αντιµετωπίζουν αυτόν τον καιρό οι περισσότερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα, καθώς προχωράει η νέα καλλιεργητική περίοδος για το σύνολο των προϊόντων και όχι µόνο για τις εαρινές.

Τα γεγονότα των τελευταίων ηµερών και ειδικά η υπόθεση της Credit Suisse, έχει προσθέσει ανησυχίες και στους επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου αναφορικά µε την πιστωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντί τους από ’δω και µπρος οι τράπεζες. Αν δηλαδή θα υπάρχει επαρκής πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισµό και ιδίως σε κεφάλαια κίνησης. Θέµα τίθεται βεβαίως και για το επιτόκιο που θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος της χρονιάς.

Ήδη το κόστος δανεισµού ακολουθεί αυξητική τάση, ως αποτέλεσµα των αποφάσεων της ΕΚΤ, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεασθεί περαιτέρω και από το κλίµα των ηµερών.

Σοβαρό θέµα τίθεται πάντως και από τις ειδικότερες συνθήκες που επικρατούν µε αφετηρία το ΟΣ∆Ε. Είναι γνωστό ότι οι εµπορικές τράπεζες συνδέουν το άνοιγµα της χρηµατοδοτικής γραµµής κάθε αγρότη και φυσικά την γνωστή Κάρτα Αγρότη, µε την εικόνα της νέας Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣ∆Ε 2023), διαδικασία η οποία για άλλη µια χρονιά δείχνει να συνοδεύεται από σοβαρές καθυστερήσεις.

Φαίνεται και αυτή τη χρονιά πως οι διαµάχες των «εργολάβων» του ΟΠΕΚΕΠΕ σε θέµατα πληροφορικής και οι οµάδες συµφερόντων που έχουν αναπτυχθεί πέριξ αυτών, καθηλώνουν για µια ακόµη φορά το έργο του οργανισµού και καθιστούν παρακινδυνευµένη οποιαδήποτε πρόβλεψη όχι µόνο για το χρόνο υποβολής και συγκέντρωσης των δηλώσεων αλλά και για την πληρωµή των κοινοτικών ενισχύσεων. ∆εν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι, ακόµα και ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, µετά από έναν χρόνο αποφασιστικότητας και επιµονής επί του θέµατος, τελευταία δείχνει κουρασµένος. Ναι µεν η επιλογή να ανέβει η δήλωση ΟΣ∆Ε στο gov.gr έχει γίνει πράξη, όλα τα υπόλοιπα όµως, είναι στον αέρα. Πάντως, το ∆Σ του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κινήσει τη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισµού για την ανάθεση του έργου που προβλέπει την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027. Θα χρειασθεί ωστόσο η υπογραφή του υπουργού, ώστε η σχετική προκήρυξη να βγει στον αέρα. Τις επόµενες µέρες, ο κ. Γεωργαντάς, καλείται να αποφασίσει αν επιµένει µέχρι τέλους στον δρόµο των µεταρρυθµίσεων που άνοιξε πριν από έναν χρόνο ή αν θα αφήσει τα πράγµατα στην τύχη τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερη βοήθεια από τα υπόλοιπα µέλη της πολιτικής ηγεσίας (µάλλον το αντίθετο συµβαίνει), ωστόσο, φέρει την ευθύνη.

Η έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό χώρο έρχεται την ώρα που οι διεθνείς τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων δείχνουν να πιέζονται σηµαντικά. Όλα δείχνουν πως οι προοπτικές για τις τιµές παραγωγού, αρχής γενοµένης από τα σιτηρά της επόµενης εσοδείας, δύσκολα θα είναι οι περσινές, αφού οι τιµές των λιπασµάτων διορθώνουν µε αργό ρυθµό και το κόστος ενέργειας κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Υπο πίεση τελεί η διεθνής αγορά εμπορευμάτων

Η µέχρι στιγµής καταγραφή θέλει τις πρώιµες καλλιέργειες να έχουν υποστηριχθεί επαρκώς, αν και οι µειωµένες βροχοπτώσεις δηµιουργούν κάποιες ανησυχίες. Στις εαρινές φαίνεται να επικρατεί ένας δισταγµός, ειδικά στο βαµβάκι, ενώ πολύ πίσω φαίνεται να έχει µείνει φέτος
η καλλιεργητική φροντίδα στις δενδρώδεις καλλιέργειες µε τους παραγωγούς να περιµένουν βοήθεια από «ουκρανόµετρα» και de minimis για να κάνουν κάποια βήµατα, ακόµα και για τα στοιχειώδη.

Πηγή: agronews.gr 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί