Δευτέρα
11
Δεκέμβριος
TOP

Καμία… προοπτική για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας -Νέα σύσκεψη την Πέμπτη στο ΥΠΑΑΤ -Παραμένει στην συνδεδεμένη το προϊόν (video)

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο περί απόσυρσης των αποθεμάτων της σταφίδας, ο Υπουργός ΑΑΤ, στεκόμενος ιδιαίτερα στο γεγονός πως υπάρχει σειρά αρνητικών απαντήσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία και είχε θέσει το ζήτημα στην οποία και είχε θέσει το ζήτημα με διάφορες ενέργειες. Από τα θετικά ωστόσο η δέσμευση για παραμονή του προϊόντος στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο κ. Λιβανός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση για την πρωτοφανή κατάσταση που υπάρχει με την σταφίδα και που επηρεάζει 20.000 οικογένειες παραγωγών, με τον ίδιο αφού έχει λάβει τις αρνητικές απαντήσεις ακόμη και από άλλα υπουργεία για… απορρόφηση του προϊόντος, να καλεί τώρα τους παραγωγούς σε νέα σύσκεψη για την Πέμπτη στο Υπουργείο, Ενώσεις, Ο.Π. και Επιμελητήρια για να βρεθεί… λύση. Τα κύρια σημεία.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Οι έμποροι εκμεταλλεύονται την κρίση που υπάρχει με την κρίση, εδώ και μήνες βλέπετε τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα. Η απόγνωση είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την κατάσταση που βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί… Στήριξη αλλιώς το μέλλον του ιστορικού προϊόντος αβέβαιο.

ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ

Έχουμε απαντήσει 4 επίκαιρες ερωτήσεις, έχουμε κάνει πάνω από 10 συναντήσεις με παραγωγούς και συνεταιριστές. Να πω το… πόσα πράγματα έχουμε κάνει ήδη για την σταφίδα, ίσως να έχουν παρεξηγηθεί. Απόφαση δεδομένη στήριξη για όλων των παραγωγών που δοκιμάζονται από την κρίση, το ίδιο και για την σταφίδα. ¨Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα για να καλύψουμε τη ζημία που προέρχεται από τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Πιστεύουμε στο εμβληματικό αυτό προϊόν, παρά το ότι είχαμε και αρνητικές εισηγήσεις, διατηρούμε και τη συνδεδεμένη για την σταφίδα. Επίμονη θέση από την Ένωση του Αιγίου και της Μεσσηνίας για απόσυρση, όταν το έλεγξα η θέση της Ε.Ε. ήταν αρνητική. Όταν απευθύνθηκα στην αρμόδια επιτροπή τον Ιούνιο του 2021 το απέκλεισε ρητά, ότι μας απέκλειε την απόσυρση των αποθεμάτων. Τοποθετήθηκα ο ίδιος στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., το έθεσα και πάλι το αίτημα. Δεν βγήκε τίποτε. Έστειλε νέο αίτημα γραπτώς στον αρμόδιο Επίτροπο και εκ νέου πήραμε απορριπτική θέση από την DIGI και νέα αρνητική. Δυνατότητα απόσυρσης δεν υπάρχει. Την αξιοποίηση του προγράμματος για την διανομή στα σχολεία πρότεινε η επιτροπή, ωστόσο είχε τρέξει ο διαγωνισμός, οποιαδήποτε ανατροπή θα έθετε σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα, οπότε θα δημιουργούσε ζήτημα. Δεν είναι οπότε λύση. Επίσης, απευθύνθηκα από την πρώτη στιγμή σε όλους τους συναδέλφους μου να απορροφήσουν και εκεί σταφίδα, δυστυχώς δεν έχω λάβει θετικές απαντήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες. Ζητώ την συνεργασία των συνεταιρισμών και ζητώ σε αυτό το διάλογο την συμμετοχή των παραγωγών. Την ερχόμενη Πέμπτη στις 16:30 να έρθουν όλες οι Ενώσεις των παραγωγών μαζί με τις Ο.Π. και να συζητήσουν εκ νέου τις δυνατότητες που υπάρχουν να δουν…

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Θετικό το γεγονός ότι η συνδεδεμένη παραμένει και δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα. Από εκεί και πέρα όμως Κατανοώ πως η υπόθεση οδηγεί σε ένα αδιέξοδο… Η κυβέρνηση κεντρικά να πάρει μια απόφαση και να βρει μια λύση, εάν θα στηρίξει το προϊόν… Η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Δεν μπορεί η πολιτεία να μην προστρέξει. Να παρουσιαστούν στην σύσκεψη συγκεκριμένες προτάσεις με ρεαλιστικό περιεχόμενο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αφορούν και την αξιοποίηση εθνικών κονδυλίων, φοβάμαι ότι η καλλιέργεια, οδηγείται σε μια αβέβαιη προοπτική.

ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ

Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την οδό της στήριξης των παραγωγών, εδώ τα πράγματα έχουν μπερδευτεί γιατί υπάρχει το απόθεμα. Η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει το απόθεμα από την Παναιγιάλειο. Την Πέμπτη θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Να μας εμπιστευτούν και οι Ενώσεις της Μεσσηνίας και του Αιγίου ότι αυτό ισχύει. Με μεγάλη χαρά θα δεχθούμε και τις Ενώσεις και της Ο.Π. και το Επιμελητήριο, για να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε βάλει στην… μπάντα. Να εξαλείψουμε τις παρεξηγήσουμε που έχουν γίνει για να βρούμε μια λύση.