Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

«Καμπανάκι» Ε.Ε. για μη κύρωση οδηγίας για διαφανείς όρους εργασίας

Περιθώριο δύο μηνών έχει η Ελλάδα για να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την κοινοτική οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας, μαζί με το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, αιτιολογημένη γνώμη.

Πρόκειται για την οδηγία (Ε.Ε.) 2019/1152, μέσω της οποίας η Κομισιόν φιλοδοξεί να εφαρμόσει κανόνες που παρέχουν εκτενέστερα και επικαιροποιημένα εργασιακά δικαιώματα και προστασία σε 182 εκατομμύρια εργαζομένους στην Ε.Ε. Με τους νέους κανόνες οι εργαζόμενοι έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα να αποκτούν πλήρη γνώση για θέματα που αφορούν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται και τον χρόνο εργασίας. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρες και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, όπως ο τόπος εργασίας και η αμοιβή. Εκτιμάται, δε, ότι οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο 2 με 3 εκατομμύρια εργαζομένους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης.

Η Επιτροπή απέστειλε από τον Σεπτέμβριο του 2022 προειδοποιητικές επιστολές σε 19 κράτη-μέλη, επειδή δεν ενσωμάτωσαν καθόλου ή δεν ενσωμάτωσαν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Πλέον αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει εθνικά μέτρα μεταφοράς των νέων ενωσιακών κανόνων στο εθνικό τους δίκαιο, ούτε έχουν κοινοποιήσει σχέδιο νόμου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή τους.

Η προθεσμία είναι δύο μήνες, εντός των οποίων θα πρέπει να κοινοποιήσουν τα εθνικά μέτρα τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει για τη χώρα μας ότι η νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πρέπει άμεσα να ψηφίσει σχέδιο νόμου, καθώς εάν η Επιτροπή δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση μπορεί να αποφασίσει να μας παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εφόσον η Ελλάδα κυρώσει την οδηγία, θα πρέπει κατά την πρόσληψη αλλά και στην εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης ο εργοδότης να ενημερώνει σε έγκαιρο χρόνο τον εργαζόμενο για κάθε αλλαγή. Εάν ο εργαζόμενος πρόκειται να μετατεθεί θα πρέπει να το γνωρίζει ήδη από την πρώτη εβδομάδα της πρόσληψής του και να του ανακοινώνεται γραπτώς. Αν πρόκειται να αλλαχθεί το ωράριό του θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς. Αν πρόκειται να απολυθεί θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς και να φαίνονται αναλυτικά τα νόμιμα δικαιώματά του.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του υβριδικού μοντέλου εργασίας θα πρέπει ο εργαζόμενος να το γνωρίζει εξαρχής και να έχει ενημερωθεί γι’ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τις άδειες που δικαιούται, για το εάν θα λαμβάνει εκτός έδρας, εάν θα έχει δοκιμαστική περίοδο και μέχρι πότε θα ισχύει αυτή.

Ακόμη και οι δοκιμαστικές περίοδοι κατά την έναρξη της εργασιακής σχέσης θα πρέπει να είναι πλήρως οριοθετημένες, ενώ ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να παρέχει στον εργαζόμενο δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση εάν προβλέπεται η σχετική δυνατότητα.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr