Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Καμπανάκι κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών – “Μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία”

Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στους ιούς και ειδικά σε αυτούς που είναι μόνιμα στο μικροσκόπιο και μας απασχολούν.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών έκρουσε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στους ιούς υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα καθώς «είναι σίγουρο ότι θα αυξάνονται» και «δεν υπάρχει τρόπος να τους εξαφανίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι του DNA μας. Με πολλούς ερχόμαστε σε επαφή χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό που μας απασχολεί».

Όσον αφορά αυτούς που μας απασχολούν και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, ανέφερε πως εκτός από τον γνωστό κοροναϊό SARS-CoV-2, αυτοί που είναι μόνιμα στο μικροσκόπιο είναι οι πολύ παθογόνοι ιοί.

Τέτοιοι ιοί εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης είναι ο HIV, που προκαλεί τη λοίμωξη του AIDS, οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδες, οι ιοί της γρίπης, ο ιός της πολυομυελίτιδας, που τελευταία δημιουργεί εστίες μόλυνσης, ο ιός της ιλαράς, ο Marburg, ορισμένοι νοροϊοί και εντεροϊοί για κάποια μέρη του πλανήτη, καθώς και οι ιοί που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως αυτός του κίτρινου πυρετού και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στη γρίπη των πτηνών, λέγοντας ότι τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα έχει σημάνει «καμπανάκι». Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν είναι να προκληθεί μία επόμενη πανδημία, αυτή θα είναι από τη γρίπη των πτηνών.  «Έχει εξαπλωθεί πολύ στα ζώα και δείχνει σημάδια προσαρμογής στον άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οδεύουμε λοιπόν στην έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας του κοροναϊού

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοαϊού ο κ. Μαγιορκινής ανέφερε πως φεύγουμε πλέον από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας και πηγαίνουμε προς το πιθανότερο σενάριο που είναι η σταθεροποίηση της μεταδοτικότητας του ιού σε προβλέψιμα επίπεδα.

«Για την πορεία της πανδημίας το πιο σίγουρο στοιχείο είναι ένα: Ότι ο ιός ήρθε για να μείνει και θα μας συντροφεύσει πιθανότατα για εκατονταετίες. Η πανδημία της Covid-19 έχει ξεθωριάσει σημαντικά στη συνείδηση του κόσμου, τουλάχιστον ως φόβητρο. Οι τελευταίες υπερβολικές κατά την προσωπική μου άποψη «απόπειρες αναβίωσης του τρόμου της Covid-19» από επηρεαστές κοινωνικών δικτύων γίνονται μέσω της ονομασίας αναδυόμενων παραλλαγών του κοροναϊού με βαρύγδουπα ονόματα όπως, Κένταυρος, Kraken ή Όρθρος. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε να επαληθεύονται τα «αποκαλυπτικά» σενάρια για κύματα «τσουνάμι» και πίεση στο σύστημα Υγείας, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο εξαιρετικά απίθανο γεγονός. Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η σταθεροποίηση της μεταδοτικότητας του ιού σε προβλέψιμα επίπεδα με χαμηλή, πλήρως διαχειρίσιμη πίεση στο σύστημα Υγείας. Οδεύουμε λοιπόν στην έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Πηγή: in.gr