TOP

Κάν’ το… όπως ο Φαρμάκης -Πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ -Μείωση της ανεργίας στο 9% και «Carbon Farming» (video)

Η κλιματική κρίση δεν ανήκει πια στη σφαίρα της θεωρίας. Αντιθέτως αποτελεί πλέον τη πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας που ήδη αντιμετωπίζουν πολλές χώρες του κόσμου. Μια παγκόσμια κρίση που βάζει στο ίδιο τραπέζι διαλόγου τα Ηνωμένα Έθνη με κοινό στόχο την αντιμετώπιση μιας επείγουσας πλέον κρίσης πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

«Είναι μια παγκόσμια ανησυχία. Την ζούμε καθημερινά και είναι κάτι το οποίο απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και οικονομία», δήλωσε στην τηλεόραση BEST ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό περίπτερο, με τίτλο «Προοπτικές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα προς το 2030», την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης -δια των εκπροσώπων της – στις εργασίες της 28ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) που διεξάγεται στο Dubai είναι μια ουσιαστική ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ «CARBONFARMING»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε μία καινοτόμα πρόταση που στηρίζεται στην διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική του «CarbonFarming», θέτοντας σε προτεραιότητα την αξιοποίηση της γεωργίας – και ιδιαίτερα των δενδρωδών καλλιεργειών – για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την αγροτική οικονομία.

«Οφείλουμε να δείχνουμε τον δρόμο σε αυτούς που αποφασίζουν» είπε αρχικά. «Η Ελλάδα είναι μια αγροτική χώρα κατά βάσει και κυρίως η επαρχία της. Στην δυτική Ελλάδα η δενδρώδης καλλιέργεια αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατ. Τόνους διοξειδίου του άνθρακα που μέσω των καλλιέργειών (ελιές, πορτοκαλιές κα) απορροφάτε από το περιβάλλον. Αυτή η απορρόφηση μπορεί να αποτελέσει στοιχείο συναλλαγής στο χρηματιστήριο ρύπων» σημείωσε αναλύοντας τις μεθόδους που στοχεύουν στον εγκλωβισμό ατμοσφαιρικού άνθρακα και αντίστοιχης απελευθέρωσης οξυγόνου που γίνεται με εντελώς φυσικό τρόπο μέσω των καλλιεργειών και ειδικά μέσω των δέντρων και ωφελούν τόσο το περιβάλλον όσο και τους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι είναι «οι εγγυητές της συνέχισης του καθαρισμού του περιβάλλοντος μέσω των καλλιεργειών τους, να ενισχύσουν το εισόδημά τους».

Πρόκειται για πρόταση που ήδη εφαρμόζεται σε πολιτείες των ΗΠΑ και όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης για να εφαρμοστεί στη χώρα μας απαιτείται να οριστεί ρυθμιστικό πλαίσιο, προγραμματίζοντας συνάμα πως ο ρόλος της Περιφέρειας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι να παρέχει επιδοτήσεις και καθοδήγηση για την έναρξη των έργων.

«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

Στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η περιφερειακή αρχή για την εξασφάλιση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ακολούθως ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζοντας πως οι πρωτόγνωρες συνθήκες που προέκυψαν από το 2019 κι έπειτα άλλαξαν το αρχικού σχεδιασμού, καθώς «το 1/3 του περιφερειακού μας προγράμματος να το στρέψουμε στη στήριξη της επιχειρηματικότητας» για να τονίσει πως «Είμαι περήφανος γιατί καταφέραμε να σταθούμε στην κοινωνία τη στιγμή που αντιμετώπιζε πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Καταφέραμε να πάρουμε ένα ΕΣΠΑ που είχε 20% απορροφητικότητα και αυτή τη στιγμή να έχουμε φθάσει στο 100% και πάνω». Μιλώντας με αριθμούς ο κ. Φαρμάκης στάθηκε στα δεδομένα της ανεργίας, όπου από «πρωταθλήτρια» σήμερα στη Δυτική Ελλάδα «η ανεργία έχει πέσει από το 26% στο 9%», εστιάζοντας και στην προσπάθεια διατήρησης του εργατικού δυναμικού της χώρας στην περιφέρεια τονίζοντας πως «Είναι στοίχημα για όλη την Περιφέρεια και για όλη την περιφερειακή Ελλάδα και μάλιστα όταν η επόμενη περίοδος μετά από σοβαρές διεκδικήσεις και προεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της χώρας μας, έναντι των ευρωπαϊκών οργάνων έχουμε ένα αυξημένο πρόγραμμα κατά 30%.οι περισσότεροι πόροι σημαίνουν ταυτόχρονα και περισσότερες ευκαιρίες».