TOP

Κατώτατος μισθός: Έρχονται αλλαγές στο «καθεστώς» καθορισμού το 2024 – Θα ανέρχεται στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού

Αλλαγές στο «καθεστώς» καθορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται να φέρει προς το τέλος του 2024 η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας.

Ο λόγος για την Κοινοτική Οδηγία 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ (19/10/22), την οποία οφείλει να ενσωματώσει η Ελλάδα στο εθνικό δίκαιο της, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν ενδεικτικές τιμές αναφοράς (για τον κατώτατο μισθό) που χρησιμοποιούνται συνήθως σε διεθνές επίπεδο, όπως το 60 % του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50 % του ακαθάριστου μέσου μισθού, και/ή ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως η εν λόγω πρωτοβουλία προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2024.

Βασικά σημεία της κοινοτικής οδηγίας την οποία θα ενσωματώσει η Ελλάδα είναι τα εξής:

Στο 80% η συνδικαλιστική “κάλυψη”

Κάθε κράτος  – μέλος της ΕΕ στο οποίο το ποσοστό της κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις υπολείπεται του κατώτατου ορίου του 80 % θεσπίζει πλαίσιο με τους αναγκαίους πρόσφορους όρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε με νόμο κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους είτε με συμφωνία με αυτούς. Το εν λόγω κράτος μέλος εκπονεί, επίσης, σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το κράτος μέλος εκπονεί αυτό το σχέδιο δράσης κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους ή σε συμφωνία με αυτούς ή, κατόπιν κοινού αιτήματος των κοινωνικών εταίρων, ως προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Το σχέδιο δράσης ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Το κράτος μέλος θα πρέπει να επανεξετάζει τακτικά το σχέδιο δράσης του και να το επικαιροποιεί, εάν είναι απαραίτητο. Όταν ένα κράτος μέλος επικαιροποιεί το σχέδιο δράσης του, το κάνει κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους ή σε συμφωνία με αυτούς ή, κατόπιν κοινού αιτήματος των κοινωνικού εταίρων, ως προϊόν συμφωνίας μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω σχέδιο δράσης επανεξετάζεται τουλάχιστον ανά πενταετία. Το σχέδιο δράσης και τυχόν επικαιροποιήσεις του δημοσιοποιούνται και κοινοποιούνται στην Επιτροπή.

Τα κράτη – μέλη με νόμιμους κατώτατους μισθούς θεσπίζουν τις αναγκαίες διαδικασίες για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση των νόμιμων κατώτατων μισθών. Ο εν λόγω καθορισμός και η επικαιροποίηση διέπονται από κριτήρια που καθορίζονται ώστε να συμβάλλουν στην επάρκειά τους, με στόχο την επίτευξη αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, τη μείωση της φτώχειας των εργαζομένων, καθώς και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης προς τα πάνω, και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Τα κράτη μέλη καθορίζουν τα εν λόγω κριτήρια σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές τους, με σχετικό εθνικό δίκαιο, με αποφάσεις των αρμόδιων φορέων τους ή με τριμερείς συμφωνίες. Τα κριτήρια καθορίζονται κατά τρόπο σαφή. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν ως προς τη σχετική βαρύτητα των κριτηρίων αυτών λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τους.

Διαβάστε την συνέχεια στο newsit.gr