Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ η νέα αύξηση από την 1η Απριλίου – Σε λίγες ημέρες οι ανακοινώσεις, πού θα κυμαίνεται

Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τη νέα αύξηση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου.

Όπως έχουν αναφέρει εδώ αρκετό καιρός στελέχη του ΥΠΕΘΟ ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να έχει μπροστά του το νούμερο «8», ενώ μέχρι το 2027 -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- οι παραπάνω στόχοι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Τη διαβεβαίωση ότι ο νέος κατώτατος μισθός που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ έδωσε και προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τα επικρατέστερα σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού άνω του 5%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο θα είναι το ακριβές ποσό.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή, λοιπόν, είναι η διαρθρωτική απάντηση στο ζήτημα των οικογενειακών προϋπολογισμών και της αντιμετώπισης της ακρίβειας […]
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, συμπαρασύρει επιδόματα, συμπαρασύρει τριετίες. Δηλαδή δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός τον οποίο θα δείτε. Θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσο, αλλά θα είναι μία όχι ευκαταφρόνητη αύξηση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας για το θέμα στην χθεσινή του συνέντευξη.

Κατώτατος μισθός: Πότε ανακοινώνεται, πότε εφαρμόζεται
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται σε λίγες ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου να εισηγηθεί την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού όπου θα ανακοινωθεί και το τελικό ποσό, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου.

Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί μεταξύ 820 και 830 ευρώ. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου η αύξηση να «πιάσει» και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, ενόψει της σεζόν που ανοίγει τον Απρίλιο.

Τι ζητούν οι φορείς
Από την πλευρά των εργοδοτών, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι έμποροι από την πλευρά τους (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5%-την μεγαλύτερη μεταξύ των φορέων – η οποία θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ζητά ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.

Πηγή: iefimerida.gr