Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Καύσωνας: Τι είναι το θερμικό στρες – Έρχονται νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι

Στην πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, οι καυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στοιχίζουν ζωές. Από την Ινδία μέχρι το Μεξικό και την Ελλάδα, πολλές περιοχές που κατακλύστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες του πρώτου κύματος καύσωνα κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το θερμικό στρες και παράλληλα επισημαίνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε καύσωνες που θα γραφτούν στην Ιστορία. Διότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τα καλοκαίρια μας θα γίνονται πια ολοένα και πιο θερμά.

Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι

Η εν λόγω κατάσταση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι οι τυφώνες, οι πλημμύρες ή οποιοδήποτε άλλο ακραίο φαινόμενο που σχετίζεται με το κλίμα. Αλλά τι είναι ακριβώς το θερμικό στρες και πώς μετριέται;

«Σιωπηλός φονιάς»

Το θερμικό στρες συμβαίνει όταν τα φυσικά συστήματα ψύξης του σώματος κατακλύζονται από υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και πονοκεφάλους έως ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η αφρικανική σκόνη, που «συνεργάζονται» για να υπονομεύσουν τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματος και την ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

«Η ζέστη είναι ένας σιωπηλός φονιάς, διότι δεν είναι εύκολο να διακρίνεις τα συμπτώματα. Και όταν υπάρχουν αυτές οι υποκείμενες συνθήκες, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ άσχημες, ακόμη και καταστροφικές», τονίζει ο Alejandro Saez Reale του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προβλήματα υγείας και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Οι κάτοικοι των πόλεων που γεμάτες από σκυρόδεμα, τούβλα και άλλες επιφάνειες που απορροφούν τη θερμότητα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Ασύλληπτα νούμερα

Ο WMO εκτιμά ότι η ζέστη σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, αλλά λέει ότι ο πραγματικός απολογισμός δεν είναι γνωστός και μπορεί να είναι 30 φορές υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται σήμερα.

Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τα κύματα καύσωνα πιο μακρά σε διάρκεια, πιο ισχυρά και πιο συχνά, οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε συνθήκες που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία 24ωρα, ο καύσωνας και η αφρικανική σκόνη δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές, με τον υδράργυρο να φθάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς κατά τόπους την Πέμπτη (13/6). Ωστόσο, το σκηνικό αλλάζει σταδιακά – μέχρι την έλευση του επόμενου κύματος καύσωνα.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία κάνει βουτιά 6-8 βαθμών Κελσίου, ενώ οι βοριάδες θα δροσίσουν κατά πολύ την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, αναμένονται καλοκαιρινά μπουρίνια κυρίως στα βόρεια της χώρας.

πηγη: in.gr