Τρίτη
28
Ιανουάριος
TOP

ΚΔΝ Καλαμάτας: Πλούσιο πρόγραμμα στην προβολή του Μαΐου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Η προβολή του Μαΐου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/5 στις 20:00 στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Το κοινό της Καλαμάτας θα έχει την ευκαιρία όπως κάθε μήνα να δει πρωτότυπα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να τα αξιολογήσει με την ψήφο του.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει επισης 6 ταινίες που γυρίστηκαν στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), κατα τη διάρκεια ενός σεμιναρίου υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout.

Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι:

  • ἀναζητῶντας τήν ἄγουσα
    Σκηνοθεσία:Τόνυ Οικονόμου, Χώρα: Ελλάδα
    Το “ἀναζητῶντας τήν ἄγουσα “ αποτυπώνει τις “συμπαγείς κινήσεις” που υπαινίσσονται αρχέτυπα μέσα σε μια ατμόσφαιρα αποκρυφιστική. Ταξιδεύοντας γύρω από την Μεσόγειο , φτιάχνει ένα πορτραίτο για τον δημιουργό που επιστρέφει στην αφετηρία στην “Γενέθλια γή”, αναζητώντας το “Ιερό” επιδεικνύοντας μεταμορφώσεις σε ανθρώπους καθημερινούς κι όμως τόσο αποξενωμένους, γεμάτους παράδοξα, ανύποπτους, πλην όμως τόσο οικείους.
    Ώρα έναρξης: 19:05 – Διάρκεια: 8′
  • O Σκάρος του Πέτρου Μόκα
    Σκηνοθεσία:Τάσος Γεωργίου, Χώρα: Ελλάδα
    O Πέτρος Μόκας είναι ένας προβατοτρόφος πέμπτης γενιάς, ο οποίος ζει στα βουνά της Πίνδου. Συντηρεί το ”Μπούτσκο”, μια σπάνια ράτσα προβάτου που ζει στα βοσκοτόπια των Ανατολικών Τζουμέρκων. Παρακολουθούμε τη ζωή, τη μουσική και τις παραδόσεις του.
    Ώρα έναρξης: 19:15 – Διάρκεια: 30′
  • Η Αφροδίτη της Κορέας 2
    Σκηνοθεσία:Ζερ Ζου Λιαο, Χώρα: Ταϊβάν
    Στα τέλη του 2019 όταν ξέσπασε ο COVID-19, η γυναίκα μου διαγνώστηκε επίσης με «Τριπλό Επιθετικό Καρκίνο του Μαστού».
    Οι πολλαπλές ταυτότητες της συζύγου, της μητέρας, της νύφης, της κόρης και της δασκάλας μετατρέπονται στον μοναδικό ρόλο του ασθενούς μέσα σε μια στιγμή.
    Με αισιοδοξία, καταγράψαμε την πορεία της ασθένειας, της χημειοθεραπείας και της αναγέννησης μέσα στον περασμένο χρόνο.
    Όλη η ταινία γυρίστηκε με κινητό.
    Ώρα έναρξης: 19:45 – Διάρκεια: 20′
  • Μμποντό
    Σκηνοθεσία:Ντομένικα Βαρβαλούκα, Δάφνη Τσικάτσουλα, Χώρα: Ελλάδα
    Αναζητώντας τον ένοχο στις σκιές του Κονγκό. Μια γουλιά απ’ τον Mbondo αρκεί για να καταδικαστεί σε ατέρμονη περιστροφή αυτός που διέπραξε το έγκλημα. Η αλήθεια κρύβεται στον φλοιό ενός δέντρου. Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), κατα τη διάρκεια ενός σεμιναρίου υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout.
    Ώρα έναρξης: 20:09 – Διάρκεια: 5′
  • Πρόσωπα που χορεύουν
    Σκηνοθεσία:Μαρία Ζερβουδάκη, Χρήστος Ζαφίρης, Χώρα: Ελλάδα
    Ο Gian είναι χορευτής και χορογράφος από την Κένυα που εργάζεται και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 5 χρόνια. Έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη για να αναπτύξει περαιτέρω τις χορευτικές του δεξιότητες, τώρα διευθύνει έναν χώρο χορευτικών έργων, μαζί με τη σύζυγό του, μεταδίδοντας την πολιτιστική του προσέγγιση και τη συσσωρευμένη γνώση. Αυτή η ταινία δείχνει μια σύντομη ματιά σε ένα ελεύθερα αυτοσχέδιο χορευτικό στυλ, που μεταφράζεται και αντικατοπτρίζεται σε αποδομημένα κομμάτια του χρόνου. Προσφέρει μια προοπτική για το πώς ο ρυθμός ενσαρκώνεται και επικοινωνείται μέσω της γλώσσας του σώματος, ή όπως το θέτει ο Sammy Gian: «Μπορείς να βρεις ρυθμό παντού». Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), κατα τη διάρκεια ενός σεμιναρίου υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout.
    Ώρα έναρξης: 20:15 – Διάρκεια: 3′
  • Ο Άνθρωπος στο Σύννεφο
    Σκηνοθεσία:Μάγδα Τσεβέρη, Δέσποινα Βαξεβανίδη, Χώρα: Ελλάδα
    Ο Δημήτρης Ντάμιεν Παπαλάμπρος είναι ηθοποιός, τραγουδιστής και ερμηνευτής από τη Νιγηρία και τη Νέα Ορλεάνη, που ζει στην Αθήνα. Αυτή η ταινία προσεγγίζει την καλλιτεχνική και ανθρώπινη ύπαρξη του μέσα από αποσπασματικές εικόνες του εαυτού του και της παραστατικής του δράσης. Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), κατα τη διάρκεια ενός σεμιναρίου υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout.
    Ώρα έναρξης: 20:15 – Διάρκεια: 4′
  • Καναπές: Ένας Πολεμιστής που Καλπάζει
    Σκηνοθεσία:Ανδριάνα Παναγιωτάκη, Γιώτα Σιαπκα, Χώρα: Ελλάδα
    Ο Michael Afolayan είναι εικαστικός, μουσικός, ράπερ, ερμηνευτής θεάτρου και τσίρκου. Εργάζεται επίσης ως εκπαιδευτής στην πρότυπη σχολή τσίρκου Circus Dayz, όπου διδάσκει βασικές τεχνικές τσίρκου και είναι ο ιδρυτής του Αφρικανικού Πολιτιστικού Κέντρου ANASA, όπου διδάσκει Δυτικοαφρικανικούς πολυρυθμούς και προωθεί τις τέχνες ως τρόπο επικοινωνίας και ενδυνάμωσης. Η ταινία δείχνει πώς ο Afolayan εφαρμόζει τους αφρικανικούς ρυθμούς, τα στερεογράμματα, τη μυσταγωγία και την αφήγηση στο έργο του. Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), κατα τη διάρκεια ενός σεμιναρίου υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout.
    Ώρα έναρξης: 20:20 – Διάρκεια: 3′
  • Παλιοί Θεοί / Νέο Σώμα
    Σκηνοθεσία:Σωσάννα Χατζηκου, Κατερίνα Περέλλη, Χώρα: Ελλάδα
    Ο Samuel Akinola είναι Έλληνας ερμηνευτής-ηθοποιός και μουσικός με καταγωγή από την Κένυα και τη Νιγηρία. Κατά τη διάρκεια του θεατρικού του αυτοσχεδιασμού, μεταμορφώνεται με τη χρήση μάσκας. Ο Samuel αντιλαμβάνεται και αντιδρά στα ερεθίσματα, ξεκινώντας από τις ιδιότητες του ως ηθοποιού και ερμηνευτή. Μέσα από τον θεατρικό του αυτοσχεδιασμό, επινοεί τη δική του νέα γλώσσα, όπου το σώμα του γίνεται κυρίαρχο, φίλτρο και εργαλείο επικοινωνίας με τον κόσμο. Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), κατα τη διάρκεια ενός σεμιναρίου υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout.

                Ώρα έναρξης: 20:23 – Διάρκεια: 4′

  • O Άλμπουρυ και ο νεκρός αδερφός
    Σκηνοθεσία:Φώτης Κοροσιάδης, Χώρα: Ελλάδα
    Με φόντο τον θεατρικό και τον αληθινό κόσμο, η ταινία εξετάζει τους συσχετισμούς της οδύνης μέσα από την αντιπαράθεση της ανθρώπινης προοπτικής,  της πολιτικά δεσμευμένης τέχνης και αφηρημένης εικονογραφίας.
    Ώρα έναρξης: 20:28 – Διάρκεια: 1

Μάθετε περισσότερα στο www.peloponnisosdocfestival.com