Παρασκευή
12
Ιούλιος
TOP

Κερδίζει έδαφος το πείραμα με τα σπίτια έναντι 1 ευρώ – Ποια πόλη είναι έτοιμη να το εφαρμόσει

Οι αξιωματούχοι της Βαλτιμόρης καλούνται να αποφασίσουν εάν θα πουλήσουν ακατοίκητα σπίτια στην ονομαστική τιμή του 1 δολαρίου προκειμένου να κινητοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους ώστε να τα ανακαινίσουν και να δοθεί νέος αέρας σε γειτονιές που μαστίζονται από το έγκλημα και την ερήμωση.

Η πρόταση που υποστηρίζεται από τον δήμαρχο Μπράντον Σκοτ αφορά περισσότερα από 200 άδεια ακίνητα που ανήκουν σε κατοίκους που θα δεσμευτούν να τα επισκευάσουν και να ζήσουν σε αυτά. Είναι προγραμματισμένο να έρθει προς ψήφιση σήμερα στο συμβούλιο δαπανών που ελέγχεται από τη διοίκηση του Σκοτ, αν και η απόφαση είχε αναβληθεί και στο παρελθόν.

Τα κενά σπίτια αποτελούν πρόβλημα δεκαετιών στην πόλη του Μέριλαντ, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, συγκεντρωμένο σε λίγες γειτονιές υψηλής φτώχειας. Το σχέδιο θυμίζει το πρόγραμμα «dollar house» της Βαλτιμόρης από τη δεκαετία του 1970, το οποίο προσέφερε ακίνητα για ένα δολάριο σε πολίτες αν τα έφτιαχναν.

Το πρόγραμμα προορίζεται να δώσει προτεραιότητα στους ιδιώτες αγοραστές, οι οποίοι θα χρεώνονται μόνο 1 δολάριο, έναντι των εργολάβων, οι οποίοι θα πληρώνουν 3.000 δολάρια. Οι επιχορηγήσεις επισκευής σπιτιών ύψους 50.000 δολαρίων θα είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στις ανακαινίσεις, αλλά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν προεγκριθεί για ένα δάνειο κατασκευής, σύμφωνα με το Governing.com.

Ενώ το στεγαστικό πρόγραμμα στοχεύει σε μερικές εκατοντάδες σπίτια, υπήρχαν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε όλη τη Βαλτιμόρη από το 2022, σύμφωνα με την πόλη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί και στην Ιταλία με μια δελεαστική προσφορά: σπίτια σε μια γραφική πόλη της Σικελίας, με μόλις ένα ευρώ.

Η πόλη Μουσομέλι είναι ένα μικρό χωριό της Σικελίας, στη νότια Ιταλία, με ιστορία, που χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Είναι γνωστή για τα στενά γραφικά σοκάκια της, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και το εντυπωσιακό κάστρο Mussomeli, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Πολλά μικρά χωριά στην Ιταλία έχουν υιοθετήσει την πρακτική «1 Euro Houses», ή αλλιώς, σπίτια με ένα ευρώ, με σκοπό να αναζωογονήσουν εγκαταλελειμμένες περιοχές και να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Οι όροι της συμφωνίας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το χωριό και τις συνθήκες, αλλά συνήθως οι αγοραστές υποχρεούνται να ανακαινίσουν το ακίνητο, και δεσμεύονται, ότι θα το αξιοποιήσουν ως κύρια κατοικία, για τουλάχιστον ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει πολλά άτομα, που ενδιαφέρονται να ζήσουν σε παραδοσιακά ιταλικά χωριά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.

ΠΗΓΗ newmoney.gr