Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Κινδυνεύει το ειδικό πριμ για ντόπιες ποικιλίες, δεδομένο για τις καινοτόμες όπως είναι το tritordeum

Αντίθετα, διασώζεται προς το παρόν το πριμ που έχει προβλεφθεί για τη γνωστή λίστα με τις καινοτόμες καλλιέγειες, μεταξύ των οποίων και το tritordeum (σιταροκρίθαρο).

Στα βράχια κινδυνεύει τουλάχιστον για φέτος να καταλήξει η δράση επιδότησης σποράς τοπικών/παραδοσιακών ποικιλιών και για τα λεγόµενα «τριοµήνια» (µικρού βιολογικού κύκλου σιτηρά), ενώ κανονικά αναµένεται να τρέξει η επιδότηση των καινοτόµων καλλιεργειών.

Οι πληροφορίες της Agrenda από τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα τον οποίο και συµβουλεύτηκαν οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για να καταλήξουν στη σχετική λίστα επιλέξιµων καλλιεργειών, αναφέρουν πως όλη η δράση µοιάζει να κολλάει αφενός στο θέµα της πιστοποίησης και ελέγχου των δράσεων και αφετέρου στη διαθεσιµότητα του σχετικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναλυτικότερα:

Τοπικές ποικιλίες

Για τη δράση «Σπορά τοπικών ποικιλιών ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπι κές συνθήκες», οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ δύσκολα θα τρέξει επειδή πρώτον είναι αργά πλέον να πιστοποιηθεί (εάν βρεθεί κάποιος  τρόπος) πως πράγµατι ένας αγρότης έβαλε µία παραδοσιακή ποικιλία αντί κάποιας συµβατικής, από τη στιγµή που δεν υπάρχει το λεγόµενο «καρτελάκι» όπως γίνεται στη συνδεδεµένη. Για παράδειγµα ένας αγρότης που δηλώνει ότι έσπειρε φακή Εγκλουβής δεν σηµαίνει κιόλας ότι δεν την «βάφτισε» και ως τέτοια, για να λάβει το σχετικό πριµ των 62,8 ευρώ/στρέµµα.  Επίσης, οι σποροπαραγωγικές εταιρείες δεν έχουν κέρδος από τις τοπικές ποικιλίες χαµηλών αποδόσεων και άρα κίνητρο για να µπουν σε αυτό το κοµµάτι τις αγοράς.

Υπενθυµίζεται πως ένα παρόµοιο πρόγραµµα που ήθελε να «τρέξει» το ΥΠΑΑΤ την περασµένη προγραµµατική περίοδο δεν προκηρύχθηκε ποτέ για τους παραπάνω λόγους. Ως εκ τούτου, η σχετική δράση µε την υψηλή είναι η αλήθεια ενίσχυση (ψυχανθή 62,8 ευρώ/στρέµµα, χειµερινά σιτηρά 31,3 ευρώ/στρέµµα, φαρµακευτικά-αρωµατικά 82,4 ευρώ/στρέµµα), το πιο λογικό είναι να πάρει αναβολή για το 2024 ή ακόµη και το 2025.

Μικρού βιολογικού κύκλου

Στη δράση «Σπορά ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών αραβοσίτου, µηδικής και βάµβακος» επίσης τίθεται θέµα πιστοποίησης. Όπως µας δήλωσε πηγή από τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα, η συγκεκριµένη δράση είχε προβλεφθεί στην ΚΑΠ για να µην µένει το χωράφι ακαλλιέργητο ανάµεσα στις σπορές για λόγους επισιτιστικής ασφάλειας. Ωστόσο, αυτήν τη στιγµή στην αγορά, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή δεν υπάρχουν τριµηνίτικες ποικιλίες στο κριθάρι και επίσης  ακόµη και στο βίκο κανείς δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει αν πράγµατι ο σπόρος που έβαλε ο παραγωγός είναι µικρού βιολογικού κύκλου, από τη στιγµή που µάλιστα που µέχρι να γίνει ο σχετικός έλεγχος αυτός θα έχει ήδη… αλωνιστεί. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το παραπάνω πρόγραµµα αναµένεται να αναµορφωθεί και να πιάνει όλες τις ξηρικές καλλιέργειες που σπέρνονται σε ποτιστικά χωράφια, κάτι που αναµένεται να γίνει από του χρόνου καθώς απαιτείται τροποποίηση της ΚΑΠ.

Καινοτόµες καλλιέργειες

Αναφορικά µε το πριµ στις καινοτόµες καλλιέργειες (Κινόα, Τσία, Τεφ, Νιγκέλα, Καµελίνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα και άλλες που θα επιλεχθούν) εδώ τα πράγµατα είναι ξεκάθαρα και θα λάβουν κανονικά την επιδότηση των 60 ευρώ το στρέµµα που προβλέπονται.

πηγη agronews.gr