Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Κινδυνεύουν από ακραία ζέστη σχολεία και τα νοσοκομεία σε ευρωπαϊκές πόλεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας πως τα μισά σχολεία και νοσοκομεία σε ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται σε «αστικές θερμονησίδες» εκθέτοντας έτσι τους ευάλωτους πληθυσμούς σε θερμοκρασίες απειλητικές για την υγεία τους καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται.

Περίπου το 46% των νοσοκομείων και το 43% των σχολείων βρίσκονται σε σημεία στα οποία η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιοχής, γεγονός που πυροδοτεί σοβαρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) σε ανάλυσή του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή.

Ο λόγος είναι το φαινόμενο της «αστικές θερμονησίδες», κατά το οποίο πυκνές συστάδες κτιρίων και υποδομών -όπως οι δρόμοι- απορροφούν και διατηρούν περισσότερη θερμότητα σε σχέση με τις πράσινες περιοχές.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία», λέει ο Μπλαζ Κούρνικ, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής προσαρμογής του ΕΕΑ.

Η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία, έχει ως αποτέλεσμα οι καύσωνες να είναι σφοδρότεροι και συχνότεροι, μια τάση που, αν συνδυαστεί με τις «αστικές θερμονησίδες», δημιουργεί κινδύνους — μεταξύ των οποίων και οι αυξημένοι θάνατοι από θερμοπληξία–για τους ευάλωτους πληθυσμούς όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

«Η ευαλωτότητα στην Ευρώπη επίσης αυξάνεται λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού, λόγω των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με τους καύσωνες, θα αποτελέσει κίνδυνο για τις κοινωνίες του μέλλοντος», εξηγεί ο Κούρνικ.

Το φαινόμενο έχει ήδη παρατηρηθεί στη διάρκεια των ακραίων θερμοκρασιών. Κατά τον καύσωνα του Αυγούστου 2002, η συνδεόμενη με τις υψηλές θερμοκρασίες θνητότητα σε πόλεις της περιοχής της Βρετανίας Γουέστ Μίντλαντς ήταν δύο φορές υψηλότερη σε σχέση με τις επαρχιακές περιοχές εκεί.

Ο EEA κάλεσε επειγόντως τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της «αστικής θερμονησίδας» στις πόλεις, όπως η κατασκευή περισσότερων πράσινων χώρων δροσιάς και νερού.

Κάποια σχέδια ήδη υλοποιούνται, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα της Πόλης του Παρισίου να μετατρέψει δέκα σχολικούς χώρους σε δροσερότερους, πιο πράσινους χώρους με πηγές και φυτά που αντέχουν στην ξηρασία.

Σύμφωνα με τον Κούρνικ, άλλα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την μετακίνηση της έναρξης των σχολικών διακοπών νωρίτερα ώστε να αποφεύγεται η διδασκαλία σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης, αλλά σε γενικές γραμμές, ενώ οι χώρες της ΕΕ σήμερα έχουν κάποιου είδους στρατηγική κλιματικής προσαρμογής, οι περισσότερες δεν την έχουν ακόμη μετατρέψει σε χειροπιαστές ενέργειες.

πηγη: cnn.gr