Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Κίνδυνος πλημμυρών από τη νέα κακοκαιρία – Εστάλησαν μηνύματα από το 112 – Που θα… χτυπήσει

Έκκληση στους πολίτες να μην υποτιμήσουν την κακοκαιρία Genesis απηύθυνε κατά την έκτακτη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στην ενημέρωση τονίστηκε ότι η κακοκαιρία που έρχεται πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ μέχρι και τη Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος τα φαινόμενα θα είναι έντονα και κάθε άλλο παρά καλοκαίρι θα θυμίζουν

  • Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του ελλαδικού χώρου.
  • Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουνίου.
  • Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
  • Σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου αναγλύφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Τα φαινόμενα θα είναι έντονα από το Ιόνιο και τη Δυτική Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Ήδη άλλωστε και στη Μεσσηνία έχουν σταλεί μηνύματα από το 112.

Δείτε την έκτακτη ενημέρωση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επίκεινται από τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου.