Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Κιουρή: Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με μεγάλες ελλείψεις – Συνάντηση με δημοσιογράφους της Μεσσηνίας

δελτίο Τύπου

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Μεσσηνίας με μεγάλες ελλείψεις. Πρόταση για δημιουργία ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών Χορού και Θεάτρου στην Καλαμάτα.

Η παγκόσμια ημέρα των Μουσείων βρίσκει την Μεσσηνία με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους τομείς.

Οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν την προμετωπίδα του πολιτισμού, της αρχαίας κληρονομιάς και της ταυτότητας της Μεσσηνίας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης των προβλημάτων που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα Μουσεία της Μεσσηνίας, ήρθαμε σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα όπως ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης, η  επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων κ. Ξένη Αραπογιάννη και  η κ. Μηλίτση Ευαγγελία, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Οι πόροι για τις ανασκαφές, προέρχονται μόνο από χορηγίες. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσηνίας, αλλά και η Αρχαία Μεσσήνη και η Αρχαία Θουρία, θα πρέπει να περιμένουν κάποιους χορηγούς για να συνεχιστούν οι εργασίες. Συγχρόνως Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι, στερούνται μόνιμου προσωπικού για φύλαξη και καθαριότητα.  Η κατεύθυνση της κυβερνικής πολιτικής είναι να στραφούν σε εταιρείες καθαρισμού. Προσωπικό λείπει και από την ίδια την Εφορεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν χωρις σοβαρές δυσκολίες και προσπάθεια, οι απαραίτητες εργασίες.

Τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι, είναι οι θησαυροί που κληρονομήσαμε και πρέπει να διατηρήσουμε και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους.

Και βέβαια χρειάζεται πολιτική βούληση απο την πολιτεία για επαρκή χρηματοδότηση με σχέδια πολύπλευρης προστασίας, ανάδειξης και δημιουργικής αξιοποίησης για τους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να εντάσσονται σε ευρύτερες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επίσης χρειάζονται έργα για  την διευκόλυνση της οδικής πρόσβασης και την διαμόρφωση των χώρων και την προσβασιμότητά τους.

Το πολιτιστικό κεφάλαιο της σύγχρονης Ελλάδας έχει δύο συνιστώσες. Την κουλτούρα που μας κληροδότησε το παρελθόν και την κουλτούρα που δημιουργείται σήμερα.

Για την πολιτιστική πορεία της Μεσσηνίας και την αξιοποίηση και διεύρυνση του πολιτιστικού κεφαλαίου, ώριμο αίτημα που προτείνεται από ανθρώπους του πολιτισμού και αξίζει ευρείας στήριξης, είναι η διεκδίκηση της δημιουργίας δύο σχολών, ενός πρώτου πυρήνα ανώτερης καλλιτεχνικής παιδείας Χορού και Θεάτρου στην Καλαμάτα. Αυτό θα συσσωρεύσει νέες δυνατότητες και θα υποβοηθήσει το πολιτιστικό προφίλ της Μεσσηνίας.

Κιουρή Χαρίκλεια (Χαρά)

Υποψήφια βουλεύτρια Μεσσηνίας

Σύριζα-ΠΣ

Συνάντηση με δημοσιογράφους της ΕΣΗΕΠΗΝ  

Ενημερωτική αλλά και ουσιαστική συνάντηση με το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της υποψήφιας βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλους της ΚΕ του κόμματος  Χαράς Κιουρή, με πρωτοβουλία της και των εκπροσώπων του τμήματος Καλαμάτας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου -Ηπείρου -Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), για τα προβλήματα που έχει ο κλάδος .

Στη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους της ΕΣΗΕΠΗΝ τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλαδικό επίπεδο. Συνοπτικά κατεγραφηκαν μεταξυ άλλων τα κυριότερα προβλήματα :

– Η μή ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προηγούμενη έχει λήξει από το 2009 και δεν έχει υπογραφεί νέα από τότε.

– Η αναγκαιότητα της σύνδεσης όλων των οικονομικών Ενισχύσεων των Περιφερειακών ΜΜΕ (έντυπων και ηλεκτρονικών) με την προϋπόθεση της πλήρους απασχόλησης συγκεκριμένου αριθμού Δημοσιογράφων μελών Ενώσεων.

– Οι διαδικασίες αδειοδότησης των  Περιφερειακών Ηλεκτρονικών Μέσων (τηλεόραση και ραδιόφωνο) και με προϋπόθεση ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων πλήρους απασχόλησης.

  • Η θωράκιση των Δημοσίων ΜΜΕ θεσμικά, από κάθε είδους παρεμβάσεις και λογοκριτικούς μηχανισμούς.

Η δημοσιογραφία και στην περιφέρεια, μπορεί και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την δημοκρατία, την διαφάνεια και τελικά την δικαιοσύνη παντού.