Κυριακή
5
Δεκέμβριος
TOP

Κλ. Ζουμπουλάκης – Οι συγκλονιστικές αναφορές για την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν (video)

«Από τη στιγμή που πατάμε τα πόδια στην ανατολική ακτή του Αιγίου, τη σημερινή Τουρκία, μέχρι τα βάθη της Ινδίας υπάρχουν διάστικτα ίχνη της ελληνικής παρουσίας.» Ο απόηχος από την εκστρατεία του σπουδαίου Έλληνα στρατηλάτη Μέγα Αλεξάνδρου και η επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στην Κεντρική Ασία είναι το αντικείμενο της έρευνας του Κλεάνθη Ζουμπουλάκη, διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε στο Αφγανιστάν».

Άκρως χαρακτηριστικές οι αναφορές του κ. Ζουμπουλάκη, ο οποίος ειδικεύεται στις σχέσεις του Ελληνισμού με την Ανατολή κατά την αρχαιότητα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος σε διάστημα μόλις τριών χρόνων κατέλαβε την περιοχή μέχρι το σημερινό Ιραν, χωρίς ουσιαστικά κανένα στρατιωτικό πρόβλημα ή δυσκολία, με το ελληνικό στοιχείο έκτοτε ισχυρό.

Παρά τις δυσκολίες της έρευνας για λόγους πολιτικούς κατά καιρούς βρίσκονται συγκλονιστικά ευρύματα στην περιοχή, με την έννοια ότι μια άλλη τομή στην στρατηγική του Μ. Αλεξάνδρου για να μπορέσει αποτελεσματικά να ελέγξει τις περιοχές, ήταν η ίδρυση μιας σειράς από πόλεις, οι οποίες είχαν ως πυρήνα ομάδες ελλήνων μισθοφόρων και απόστρατων του μακεδονικού στρατού με στόχο τον έλεγχο της περιοχής. «Μία από αυτές τις πόλεις, μια από τις πολλές Αλεξάνδρειες ήταν στην Αραχωσία, η σημερινή Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Μια ελληνική εκτεταμένη επιγραφή η οποία διηγείται την βιογραφία ενός ντόπιου κατοίκου της περιοχής”

Καταλήγοντας ο κ. Ζουμπουλάκης σημείωσε πως «Το ποτάμι όσο περισσότερο χύνεται στον κόσμο, τόσο περισσότερο θυμάται τις ρίζες του» με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τηλεοπτική του παρέμβαση στην τηλεόραση BEST ο Κλεάνθης Ζουμπουλάκης, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως για να εμπνευστούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον, θα πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν…

Διαβάστε επίσης…

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε στο Αφγανιστάν