Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Κλείνει η ψαλίδα των τιμών μεταξύ βιολογικού και συμβατικού ελαιολάδου

των Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου

Ανατροπή των δεδομένων και για την περίπτωση του βιολογικού ελαιολάδου εντοπίζουν παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας κατά την τελευταία διετία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της τιμής στο συμβατικό προϊόν, αλλά και της μείωσης στην παραγωγή. Όσον αφορά τη φετινή βιολογική παραγωγή, Λακωνία και Μεσσηνία βλέπουν μικρότερους όγκους, περίπου κατά 50%, σε μία κατηγορία προϊόντος στην οποία η ζήτηση παραμένει σε καλό επίπεδο, αν και αυτή έχει επηρεαστεί από την άνοδο των τιμών συνολικά στο προϊόν.

Ποιότητα σε υψηλά επίπεδα, αλλά ποσότητες που περιορίζονται στο μισό, αναφέρει ο υπεύθυνος εξαγωγών της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (ΚΑΣΕΛΛ), Γιώργος Καρυτσιώτης, συμπληρώνοντας ότι, παρότι τώρα δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, η ζήτηση για βιολογικό ελαιόλαδο βρίσκεται πάντα σε καλό επίπεδο.

«Δεν ξέρουμε αν μετά το Πάσχα θα έχουμε άλλο », σχολιάζει, από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, δεδομένων των μικρότερων διαθέσιμων ποσοτήτων στην περιοχή και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναζητηθεί προϊόν και από αλλού το καλοκαίρι, εάν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες για τυποποιημένο προϊόν από την εταιρεία. Όπως υπενθυμίζει, το βιολογικό ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της ΚΑΣΕΛΛ, αφού αφορά το 20% περίπου της συνολικής παραγωγής.

«Η τιμή του έως τώρα βρίσκεται στα 10,30-10,40 ευρώ . Είναι αυξημένη  κατά 20% », σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρυτσιώτης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «το βιολογικό δεν μπορεί να έχει την προστιθέμενη αξία που πρέπει», καθώς, κατά την τελευταία διετία, υπάρχει μεγάλη άνοδος στην τιμή του συμβατικού, κάτι που δεν επιτρέπει και μία αντικειμενική εικόνα. Πάντως, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, ο ίδιος επισημαίνει την ανοδική τάση που επικρατεί, γεγονός που θα επιδράσει και στις εξαγόμενες ποσότητες τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμά.

Από την άνοιξη και μετά ίσως αρχίσει να ξεκαθαρίζει το θέμα των τιμών, κάτι που, βέβαια, θα εξαρτηθεί και από την πορεία της κατανάλωσης, αλλά και τις προβλέψεις για τη νέα χρονιά, όπως αναφέρει από τη Μεσσηνία ο Φώτης Μαθιός, μέλος του Συνεταιρισμού Νηλέας. Κατά τον ίδιο, η τιμή του βιολογικού στην περιοχή βρίσκεται στα 10,20 ευρώ, ενώ έχει κλείσει η ψαλίδα με το συμβατικό. Η εσωτερική αγορά συγκεντρώνει προσώρας το ενδιαφέρον για βιολογικό ελαιόλαδο, ωστόσο αυτό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και από το εξωτερικό, όπως προσθέτει, ενώ υπογραμμίζει και το πρόβλημα της ακαρπίας, λόγω καιρού, που περιόρισε στο ήμισυ τις φετινές ποσότητες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ypaithros.gr