Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Κλιματική κρίση: Ποιες χώρες κινδυνεύουν να σβηστούν από τον χάρτη

Τα πλέον ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή κράτη προειδοποιούν πως βρίσκονται «στο χείλος του αφανισμού» αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα. Το καμπανάκι έρχεται στον απόηχο της έκθεσης του ΟΗΕ που σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για την ανθρωπότητα, προβλέποντας άνοδο των υδάτων κατά τουλάχιστον μισό μέτρο και ίσως κατά δύο μέτρα έως τα τέλη του αιώνα.

Ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που σε λίγους μήνες θα είναι ο οικοδεσπότης κρίσιμης συνόδου για το κλίμα, έκανε λόγο για ένα μήνυμα αφύπνισης για όλον τον πλανήτη. Αλλά η ισχυρότερη αντίδραση ήρθε από τις χώρες που αναμένεται να δεχθούν και το ισχυρότερο πλήγμα.

«Πληρώνουμε με τη ζωή μας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άλλων» είπε ο Μοχάμεντ Νασίντ, πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων, που εκπροσωπεί σχεδόν 50 χώρες ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι Μαλδίβες, νησιωτική χώρα στον Ινδικό Ωκεανό και δημοφιλέστατο τουριστικό θέρετρο, απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλο έθνος από την άνοδο των υδάτων. Σύμφωνα με τον Νασίντ η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ (IPCC) προβλέπει «απολύτως καταστροφικό» αντίκτυπο για τις Μαλδίβες, με την κλιματική αλλαγή να τις οδηγούν «στα πρόθυρα αφανισμού».

Ανάλογο κίνδυνο να χαθεί από τον χάρτη λόγω της ανόδου των υδάτων αντιμετωπίζει και το Κιριμπάτι. Eίναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία.

Η νεαρή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, τόνισε πως η έκθεση «επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά όχι αν συνεχίσουμε στην ίδια ρότα και όχι αντιμετωπίζοντας την κρίση σαν να μην είναι κρίση» έγραδε στο Twitter.

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει κάθε χώρα στον κόσμο, αλλά ο αντίκτυπός της θα είναι πολύ πιο οδυνηρός σε κάποιες περιοχές, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και παραγόντων όπως η εκτεταμένη φτώχεια, η αναποτελεσματική διακυβέρνηση, η απουσία κατάλληλου εξοπλισμού και ο πόλεμος. Με βάση όλα τα παραπάνω η Υεμένη είναι στο «κόκκινο», ενώ σοβαρότατη απειλή αντιμετωπίζουν επίσης το Λάγος της Νιγηρίας, η Μανίλα και οι Φιλιππίνες, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια είναι ολόενα και πιο συχνά.

πηγή: moneyreview.gr