Τετάρτη
13
Νοέμβριος
TOP

Κλιματιστικά: Νέα απειλή για το κλίμα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει

Με την κλιματική αλλαγή να οδηγεί σε όλο και πιο εκτεταμένη χρήση κλιματισμού παγκοσμίως, δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καλούνται να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια δέσμευση που θα απαιτεί τουλάχιστον 68% μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ψύξη μέχρι το 2050, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Μια δύσκολη μάχη

Η παγκόσμια δέσμευση για την ψύξη – που πρόκειται να ανακοινωθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP28 – αποτελεί ένα δύσκολο αίτημα, δεδομένου ότι η βιομηχανία κλιματισμού αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι εκπομπές τόσο από τα ψυκτικά υγρά όσο και από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για ψύξη αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Μέχρι τότε θα εγκατασταθούν περίπου 3 δισεκατομμύρια περισσότερα κλιματιστικά σε όλο τον κόσμο πέραν των περίπου 2 δισεκατομμυρίων που υπάρχουν σήμερα, δήλωσε ο Noah Horowitz, διευθυντής προγράμματος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Clean Cooling Collaborative.

Η προεδρία της COP28 που ασκείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ηγείται της δέσμευσης μαζί με τον συνασπισμό Cool Coalition του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).

Με την παγκόσμια θερμοκρασία να είναι σήμερα κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη κατά μέσο όρο από ό,τι κατά την προβιομηχανική εποχή, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πιο έντονους καύσωνες. Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία εβδομάδα το χρόνο με θανατηφόρα υγρή ζέστη, η οποία θα ήταν ανυπέρβλητη χωρίς πρόσβαση σε ψύξη.

Ανάγκη επενδύσεων

Η επίτευξη των δεσμεύσεων θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις στην εξάπλωση πιο βιώσιμων τεχνολογιών ψύξης, με τη βοήθεια κυβερνητικών κινήτρων και μαζικών προμηθειών, δήλωσαν οι ειδικοί.

Θα χρειαστεί επίσης πιθανότατα να στραφούν τα ηλεκτρικά δίκτυα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η σημερινή χρήση κλιματισμού και ανεμιστήρων για τη διατήρηση της ψύξης αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε ψύξη, αλλά πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε η παγκόσμια συντονίστρια του UNEP Cool Coalition, Lily Riahi.

Η υπόσχεση, η οποία θα σηματοδοτήσει την πρώτη συλλογική εστίαση στον κόσμο στις ενεργειακές εκπομπές από τον τομέα της ψύξης, καλεί τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές που σχετίζονται με την ψύξη κατά τουλάχιστον 68% σε σύγκριση με το 2022 έως το 2050, σύμφωνα με το κείμενο που έχει περιέλθει σε γνώση του Reuters. Αυτό θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υδροφθορανθράκων (HFC) που χρησιμοποιούνται στα ψυκτικά μέσα, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα βήματα

Η δέσμευση προστίθεται στις προσπάθειες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της τροποποίησης του Κιγκάλι του 2016 στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης HFC – ενός από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου – στις τεχνολογίες ψύξης.

Άλλες 13 δεσμεύσεις που περιγράφονται στο σχέδιο περιλαμβάνουν τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τον κλιματισμό έως το 2030 και τη συμπερίληψη των εκπομπών ψύξης στα συνολικά σχέδια δράσης των χωρών για το κλίμα, τα οποία ονομάζονται εθνικά καθορισμένες συνεισφορές.

Οι υπογράφοντες θα πρέπει επίσης να δημοσιεύσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια δράσης για την ψύξη έως το 2026 και να δεσμευτούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ιδιαίτερα αποδοτικών τεχνολογιών κλιματισμού.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες από τις 40 ή περισσότερες χώρες που έχουν διαβουλευτεί μέχρι στιγμής σχετικά με το σχέδιο δέσμευσης θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στο σύμφωνο κατά τη σύνοδο κορυφής COP28 που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Το UNEP εκτιμά ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών ψύξης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο έως το 2050, αποφεύγοντας την απελευθέρωση έως και 86 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Συγκριτικά, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια ανέρχονται σε περίπου 37 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

Πηγή: OT.gr