Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

«Κόφτης» στα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας λόγω Daniel

Περιορίζονται οι πιθανότητες να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η κακοκαιρία Daniel θα πλήξει και τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τη διαδικασία της καταγραφής αν και ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα μπορέσουν να γίνουν μετά την απόσυρση των υδάτων ώστε να φανεί και το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εκτιμάται ότι η διαδικασία της καταγραφής -σε δημοσιονομικό επίπεδο- θα ολοκληρωθεί πριν οριστεί η ημερομηνία για την μετάβαση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια. Η απόφαση που πάντως που έχει ήδη ληφθεί είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Δηλαδή, για φέτος θα πρέπει ο προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7-1% ενώ για το 2024 θα πρέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού -κατατίθεται σε τρεις εβδομάδες στη Βουλή- να υπάρχει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2%.

Η αποζημίωση των πληγέντων αποτελεί πλέον προτεραιότητα καθώς οι καταστροφές κύριων κατοικιών, αγροτικών καλλιεργειών αλλά και επιχειρήσεων επιφέρει οικονομική εξόντωση στους πληγέντες ο αριθμός των οποίων μένει να υπολογιστεί. Έτσι, περιέρχεται σε δεύτερη μοίρα το ενδεχόμενο παράτασης του market pass. Ναι μεν η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει τεράστιο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο τα 250 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση της παράτασης, πιθανότητα δεν υπάρχουν πλέον. Μηδενικές και οι πιθανότητες για οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (ενώ φουντώνουν τα σενάρια για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι). Στο τραπέζι φαίνεται να παραμένει μόνο η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα πάρουν αύξηση από την 1/1/2024 λόγω προσωπικής διαφοράς. Και γι’ αυτούς όμως, η ενίσχυση θα είναι ψαλιδισμένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη φορά κάτι που σημαίνει ότι το ποσό θα κυμανθεί από 100 έως 150 ευρώ.

πηγη moneyreview.gr