Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Κόφτης στις τιμές των προϊόντων σε προσφορά

Τέλος στα «ψιλά» γράμματα των προσφορών στα σουπερμάρκετ και όρια στο κέρδος των επιχειρήσεων στο βρεφικό γάλα βάζει η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας. Για το βρεφικό γάλα προβλέπεται πως το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων και αφαιρουμένων εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών.

Τι προβλέπεται

Σε ό,τι αφορά την αποτροπή ανατιμήσεων με παράλληλη εφαρμογή προωθητικών ενεργειών επί των αυξημένων τιμών προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να προχωρούν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες από την ημερομηνία που αύξησαν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ δεν επιτρέπονται για το ίδιο διάστημα: η πώληση προϊόντος για το οποίο δηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από οποιαδήποτε τιμή αναφοράς, για το οποίο δηλώνεται ότι πωλείται σε συσκευασία που περιέχει επιπλέον ποσότητα ως «δώρο» για τον καταναλωτή, πολυσυσκευασίας αποτελούμενης από περισσότερα του ενός όμοια μεταξύ τους συσκευασμένα προϊόντα, για τα οποία δηλώνεται ότι εμπεριέχουν μία ή περισσότερες συσκευασίες «δώρο» ή ότι προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή (1+1 δώρο, η πώληση μαζί με άλλο, διαφορετικό, προϊόν ως «δώρο», π.χ. μπισκότα μαζί με αναψυκτικό).

Επιπλέον απαγορεύεται η πώληση προϊόντος με έκπτωση ή προσφορά που παρέχεται από εκπτωτικό κουπόνι, δωροεπιταγή, πόντους αγορών (π.χ. loyalty cards), καθώς και η συμμετοχή σε διαφήμιση που αναφέρει ή υπονοεί ότι το προϊόν προσφέρεται σε συμφέρουσα τιμή. Η ίδια απαγόρευση θα εφαρμόζεται και για προϊόντα που εισάγονται για πρώτη φορά στην αγορά, με την ίδια ή άλλη ονομασία, με την ίδια ή άλλη συσκευασία, και διαφορετικό κωδικό (barcode).

Εκπτώσεις επί τιμολογίου

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της μείωσης της αρχικής τιμής τουλάχιστον με το 30% του αθροίσματος των παροχών των προμηθευτών προς τους λιανεμπόρους, το μέτρο αφορά τις εκπτώσεις επί τιμολογίου, δηλαδή εκπτώσεις που αναγράφονται στο τιμολόγιο πώλησης των προϊόντων από την επιχείρηση στον λιανοπωλητή και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από την επιχείρηση προς τον λιανοπωλητή εκτός των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών όπως για διαφημίσεις.

Η μείωση τιμής αφορά: απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, ρούχων για πλύσιμο στο χέρι, πλυντηρίου πιάτων, για πλύση πιάτων και σκευών στο χέρι, καθαριστικά επιφανειών, χλωρίνες, σαμπουάν, conditioners, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες και βρεφικές και παιδικές πάνες.

Τέλος, για τις «καθαρές τιμές» από το χωράφι στο ράφι σε νωπά προϊόντα, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν νωπά τρόφιμα θα τα πωλούν χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που θα υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών. Τα είδη αυτά είναι νωπά φρούτα και λαχανικά (μη επεξεργασμένα), νωπό μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρια (μη επεξεργασμένα, εξαιρουμένης της κοπής).

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Από in.gr