Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Κοινή πρόταση τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ να συμπεριληφθεί η σταφίδα στην ανθρωπιστική βοήθεια για Τουρκία, Συρία και Ουκρανία

Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες “γενικευμένης απορρύθμισης” εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.

Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, “η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο” ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.

Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και “καταλυτικό σημείο” για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός “να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη” στους λαούς αυτούς, αφετέρου “να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα” της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 08/02/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά

 

Θέμα: «Απορρόφηση αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας μέσω προγράμματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία, Συρία και Ουκρανία»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα δυσμενές για αυτούς εμπορικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πλεονασμάτων σοδειάς του προϊόντος προηγούμενων ετών. Ως γνωστόν η υπερβολική συσσώρευση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση κατά τα έτη της πανδημίας, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εξαγωγών, η οποία επεκτάθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, γεγονός που δυστυχώς πιέζει σταθερά τις τιμές παραγωγού σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι παραγωγοί προέρχονται από ιδιαίτερα καλές και παραγωγικές χρονιές, γίνεται επιπλέον φανερό ότι η αγορά κορινθιακής σταφίδας έχει πλέον οδηγηθεί σε συνθήκες ιδιαίτερα αυξημένης προσφοράς και περιορισμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού και τη γενικευμένη απορρύθμιση του εμπορικού πλαισίου για το συγκεκριμένο προϊόν. Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις και τις προσπάθειες του υπουργείου, καθώς και την επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και  ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κορινθιακής σταφίδας ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων, η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο ο οποίος να οδηγεί στην ουσιαστική απορρόφηση των πλεονασμάτων που είναι υπεύθυνα για τη σημερινή ανισορροπία στην αγορά κορινθιακής σταφίδας.

Με δεδομένο ότι η απορρόφηση των πλεονασμάτων αποτελεί καταλυτικό σημείο για την επιστροφή του προϊόντος σε συνθήκες ομαλότητας, μια αποτελεσματική λύση θα ήταν η διάθεση των αποθεμάτων μαζί με άλλα προϊόντα, στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες όπως η Τουρκία και η Συρία που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και η Ουκρανία η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα μπορούσε αφενός να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της σε αυτούς τους δοκιμαζόμενους λαούς, αφετέρου να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα της αγοράς ενός ιδιαίτερου εθνικού προϊόντος όπως η κορινθιακή σταφίδα, ζήτημα το οποίο μέχρι τώρα απλά μετακυλύεται από τη μία χρονιά στην επόμενη, χωρίς να επιτυγχάνεται οριστική λύση και μόνιμα επιβαρύνοντας τους Έλληνες παραγωγούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Εξετάζει το υπουργείο σας τη δυνατότητα απορρόφησης των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Τουρκία, τη Συρία και την Ουκρανία και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προς αυτή την κατεύθυνση;
  1. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να θωρακίσει τους παραγωγούς απέναντι στη διαρκή πτώση της τιμής παραγωγού για την κορινθιακή σταφίδα;

 

  1. Ποιες άλλες ενέργειες εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει διαταραχθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

Ανδρέας Θ. Νικολακόπουλος

Βουλευτής Ηλείας

 
Ιάσων Α. Φωτήλας

Βουλευτής Αχαΐας

Κωνσταντίνος Τ. Κόλλιας

Βουλευτής Κορινθίας