Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Κοινοβουλευτική ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: “Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”

Τα δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή πολύ μικρών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, αναδεικνύουν εκ νέου 53 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και του Βουλευτή Ηρακλείου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρη Μαμουλάκη.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στις 6 Δεκεμβρίου του 2022, 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία έθιγαν το ζήτημα των υπερβολικών απαιτήσεων ως προς τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) στην προδημοσίευση της παραπάνω πρόσκλησης. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου, η τελική δημοσίευση της πρόσκλησης συνέχιζε να θέτει ως «κατώφλι» για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων στην μικρότερη δράση του προγράμματος τις 3 ΕΜΕ, αποκλείοντας έτσι πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ο τρόπος υπολογισμού των ΕΜΕ δεν λαμβάνει υπόψη την δυνητική αύξηση της απασχόλησης σε μια επιχείρηση ως αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης αλλά προϋποθέτει την τεκμηρίωση του παραπάνω αριθμού εργαζομένων κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ υπενθυμίζουν την σημασία του τεχνολογικού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ζητούν δε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το ποσοστό των ΜμΕ της χώρας που είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και το χρηματοδοτικό κενό που προσπαθεί να καλύψει το εν λόγω πρόγραμμα. Καθώς και σχετικά με το αν σκοπεύει το Υπουργείο να τροποποιήσει την παραπάνω πρόσκληση ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιλέξιμων επιχειρήσεων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: «Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2022 έγινε η προδημοσίευση της πρόσκλησης του ΕΠΑνΕΚ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ». Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις διαφορετικές υποδράσεις συνολικού ύψους 300.000.000 εκατ. ευρώ με αντικείμενα τον «Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ», τον «Προηγμένο Μετασχηματισμό ΜμΕ» και τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αιχμής ΜμΕ». Ωστόσο, μεταξύ των προϋποθέσεων συμμετοχής στις συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνονταν δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες υποτίθεται ότι είναι και ο βασικός δικαιούχος του προγράμματος.

Στις 6/12/2022, 62 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση με την οποία έθιγαν το ζήτημα τον υπερβολικών ΕΜΕ στην παραπάνω πρόσκληση. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί του αντιθέτου, η τελική δημοσίευση της πρόσκλησης συνέχιζε να θέτει ως «κατώφλι» για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων στην μικρότερη δράση του προγράμματος τις 3 ΕΜΕ. Ο λόγος του παραπάνω αποκλεισμού ήταν, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείο, η δυνητική αλληλοεπικάλυψη με το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ», απάντηση που από μόνη της δεν αποτελεί επαρκής δικαιολογητική βάση καθώς δεν συνυπολογίζει το μέγεθος των δυνητικών δικαιούχων εν σχέσει με το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό που η πρόσκληση προσπαθεί να καλύψει. Ταυτόχρονα ο τρόπος υπολογισμού των ΕΜΕ δεν λαμβάνει υπόψιν την δυνητική αύξηση της απασχόλησης σε μια επιχείρηση ως αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης αλλά προϋποθέτει την τεκμηρίωση του παραπάνω αριθμού εργαζομένων κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Λαμβάνοντας υπόψιν την σημασία του τεχνολογικού μετασχηματισμού των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι μέρος των ΜμΕ της χώρας είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και ποιο είναι το χρηματοδοτικό κενό που προσπαθεί να καλύψει το εν λόγω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ;
  • Σκοπεύετε να τροποποιήσετε την παραπάνω πρόσκληση ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ΕΜΕ που είναι απαραίτητες για να καταστεί μια επιχείρηση επιλέξιμη για την δράση «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του παραπάνω προγράμματος;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος