Στην Ελλάδα προβλέπεται η μεγαλύτερη επιδείνωση τιμών το 2026, λόγω του πολέμου στο Ιράν. Η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προεικονίζει ότι το πλήγμα της ακρίβειας για τον Έλληνα καταναλωτή αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 3,7% το 2026, τροφοδοτούμενος από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, παραμένοντας πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», αναφέρει η Κομισιόν στις Εαρινές Προβλέψεις της.
Το κόστος περνά στο εισόδημα
Στην ίδια ανάλυση, η Επιτροπή σημειώνει ότι το ενεργειακό σοκ «διαβρώνει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών» και συγκρατεί την ανάπτυξη της κατανάλωσης, αποδίδοντας ευθέως έτσι το κόστος της κρίσης στον τελικό κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή στον πολίτη. Η Ελλάδα, έτσι, δεν εμφανίζεται μόνο με υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για το 2026, αλλά και με πολύ εντονότερη επιδείνωση της πρόβλεψης μέσα σε λίγους μήνες.
- η Κομισιόν έβλεπε το φθινόπωρο πληθωρισμό 2,3% για την Ελλάδα και τώρα τον ανεβάζει στο 3,7%, δηλαδή κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ουσιαστικά, προβλέπει 61% μεγαλύτερο άλμα πληθωρισμού σε σχέση με έξι μήνες πριν.
- για την ευρωζώνη, η αντίστοιχη αναθεώρηση είναι από 2,1% σε 3%, δηλαδή κατά 0,9 μονάδες ή 43% υψηλότερο πληθωρισμό από όσο προβλεπόταν αρχικά για φέτος.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αναθεώρηση είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερη από τη μέση αναθεώρηση στην ευρωζώνη. Και ενώ αρχικά η «ψαλίδα» μεταξύ ελληνικού πληθωρισμού και ευρωζώνης προβλεπόταν στις 0,2 μονάδες ή 9,5% υψηλότερα στην Ελλάδα από όσο στην ευρωζώνη, πλέον προβλέπεται 0,9 μονάδες ή περίπου 23% υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ευρώ.