Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Κρίσιμη αλλαγή για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – Επανεξετάζεται η εφαρμογή ρύθμισης που βάζει περιορισμούς στο μηχανογραφικό

Αλλάζει πορεία το υπουργείο Παιδείας ως προς την κρίσιμη πολιτικά απόφασή του να περιορίσει, από το 2022, δραστικά τις επιλογές που είχαν έως και φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επανεξετάζεται η εφαρμογή της ρύθμισης που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ρύθμιση προσιδιάζει με ό,τι ισχύει στο βρετανικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο 4777/21, οι υποψήφιοι από το 2022 και εφεξής θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο το πολύ το 10% των τμημάτων του επιστημονικού τους πεδίου. Για να τα δηλώσουν όρος είναι οι μονάδες που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να υπερβαίνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος. Οπως ορίζει ο νόμος, το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί με απόφαση της υπουργού Παιδείας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του νέου συστήματος, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν μηχανογραφικό, δηλώνοντας πολύ λιγότερα τμήματα σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως τώρα. Ο περιορισμός αυτός αναγκάζει τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ώστε όσοι δεν εισαχθούν σε κανένα τμήμα να υποβάλουν και δεύτερο μηχανογραφικό, στο οποίο θα μπορούν να δηλώσουν τμήματα που έχουν κενές θέσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Βασικός όρος φυσικά, να ξεπερνούν το όριο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε κάθε τμήμα. Στο δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν τα τμήματα χαμηλής ζήτησης (διότι σε αυτά θα μείνουν κενές θέσεις) και δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των τμημάτων που θα μπορούν να δηλώσουν. Οι βάσεις του δεύτερου μηχανογραφικού θα ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου.

krisimi-allagi-gia-tis-panelladikes-exetaseis0Από την επεξεργασία για την «Κ» των στοιχείων από τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, εάν ισχύσει ο περιορισμός του 10% για τους υποψηφίους του 2022 προκύπτουν τα εξής:

• Για τις σχολές και τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών του 1ου επιστημονικού πεδίου, θα μπορούν να δηλώσουν έως 15 σχολές (148 σχολές/τμήματα έχει το πεδίο).

• Οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου, θετικών επιστημών, θα μπορούν να δηλώσουν έως 25 σχολές/τμήματα (249 θα περιλαμβάνονται στο πεδίο).

Προβλέπει πως οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν το πολύ το 10% των τμημάτων του επιστημο- νικού τους πεδίου.

• Οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου, επιστημών υγείας, θα μπορούν να δηλώσουν έως 15 σχολές (148 έχει το πεδίο).

• Οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου, οικονομίας και πληροφορικής, θα μπορούν να δηλώσουν 18 σχολές/τμήματα καθώς στο πεδίο θα περιλαμβάνονται 175 σχολές/τμήματα.

Η αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει διαμαρτυρίες στους υποψηφίους αλλά και άγχος. Ενδεικτικό της αλλαγής είναι πως έως τώρα υποψήφιοι θα μπορούσαν να δηλώσουν όλα τα τμήματα του επιστημονικού τους πεδίου, δηλαδή έως και 250. Επίσης, η εφαρμογή της νέας ρύθμισης θα επιβαρύνει τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ και οι γονείς θα κληθούν να βρίσκονται επί ποδός, λόγω της έκδοσης των αποτελεσμάτων, μέσα στον Αύγουστο, παραδοσιακό μήνα διακοπών.

Πρώτες επιλογές

Από την άλλη, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που εφαρμόστηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021 για πρώτη φορά, πολλοί υποψήφιοι εισήχθησαν σε τμήματα που ήταν μεταξύ των 10-15 πρώτων επιλογών τους. Το ίδιο συνέβη και το 2020. Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Στρατηγάκη, στις πέντε πρώτες επιλογές τους εισήχθησαν 38.550 επιτυχόντες σε σύνολο 67.338, δηλαδή το 57%.

Το σύστημα των περιορισμένων δηλώσεων στο μηχανογραφικό δελτίο θυμίζει το σύστημα clearing της Αγγλίας, όπου όσες θέσεις περισσέψουν στα πανεπιστήμια διατίθενται σε έναν δεύτερο γύρο. Σκοπός είναι να μη μείνουν αδιάθετες θέσεις, προκαλώντας αντιδράσεις και στους υποψηφίους αλλά και στα ΑΕΙ που χάνουν τα δίδακτρα.

πηγη