Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Κτηματολόγιο: Σπριντ στο τελευταίο μίλι για τις δηλώσεις των πολιτών

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου οι πολίτες έχουν περιθώριο λίγους ακόμα μήνες για τη δήλωση των ακινήτων τους, ενώ ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχουν» να κλείσουν ουκ ολίγες εκκρεμότητες σε τουλάχιστον 5 μείζονος σημασίας ζητήματα.

Η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει 30 Νοεμβρίου 2024. Αφορά όλα τα ακίνητα, σε όποιο σημείο και αν έχει φτάσει η κτηματογράφηση, εκτός από ένα 20% των δικαιωμάτων σε περιοχές που η διαδικασία είναι στο αρχικό της στάδιο και το περιθώριο επεκτείνεται και στο 2025.

Χαμηλή συμμετοχή στη κτηματογράφηση, ολοκλήρωση δασικών χαρτών που προϋποθέτει την εξέταση χιλιάδων ενστάσεων, περιοχές με ιδιαιτερότητες (Ρόδος, Κως) ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, λύσεις για το αρχείο που δεν θα ψηφιοποιηθεί αλλά και η συσσώρευση υποθέσεων μετεγγραφών που ταλαιπωρεί τους πολίτες και καθυστερεί τις αγοραπωλησίες, συνέπεια, μεταξύ άλλων, της  υποστελέχωσης, είναι τα βασικότερα ανοιχτά ζητήματα – εκκρεμότητες στην πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, τέλος 2025.

Η προθεσμία του Νοεμβρίου έχει δοθεί με αφορμή τα 20.339 αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στις 36 περιοχές που έχει κλείσει η κτηματογράφηση (μεταξύ άλλων περιοχές στην Αττική, όπως τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αρτα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κοζάνη, Καβάλα κ.ά.).

Η ρύθμιση όμως αυτή δεν θα επαναληφθεί όπως σαφώς λέει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος: «Τέτοια ρύθμιση δεν θα υπάρξει ξανά, αφού πλέον τόσο τα τεχνολογικά εργαλεία όσο και η ενημέρωση των πολιτών δεν δικαιολογούν τη μη συμμετοχή τους σε μια υποχρεωτική διαδικασία όπως είναι η δήλωση των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο.»

O Στέλιος Σακαρέτσιος, πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου

Υπενθυμίζουμε ότι αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί και για να ξεκαθαρίσει το θέμα θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ιδιοκτήτη σε χρόνο και σε χρήμα.

Σήμερα σε επίπεδο ανάρτησης και μετά βρίσκεται το 80% των δικαιωμάτων με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου να αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί τέλος του 2024 στο 90%. Λειτουργούν 14 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία που προβλέπεται να δημιουργηθούν και 69 από τα 75 Υποκαταστήματά τους. Για να ενταχθούν στον φορέα απομένουν περίπου 190 από τα 392 υποθηκοφυλακεία.

Στόχος είναι 31.12.25 να βρίσκεται σε λειτουργία το Κτηματολόγιο για το 98% του συνόλου των δικαιωμάτων επί ακινήτων της χώρας. Χαρακτηρίζεται φιλόδοξος αλλά δείχνει εφικτός, αν η διοίκηση του φορέα, με την αρωγή του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα του υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που έχει την αρμοδιότητα, συνεχίσουν συστηματικά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με σύμμαχο τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Χαμηλή συμμετοχή στην συλλογή δηλώσεων

Στην Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα οι πολίτες μάλλον περιμένουν …τις παρατάσεις για προσέλθουν να δηλώσουν το ακίνητό τους. Η προθεσμία λήγει αύριο 13 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή στο 3,5% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα έδωσε παράταση έως 12 Απριλίου και προειδοποιεί ότι θα είναι φειδωλό στις παρατάσεις κάτι που χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο τους στο Κτηματολόγιο.

Χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή δικαιωμάτων παρατηρείται και σε άλλες περιοχή όπως στη Κρήτη που εκτιμάται περίπου στο 40%.

Σύμφωνα με το κ. Σακαρέτσιο «κύρια αιτία για την μικρή συμμετοχή θεωρούμε την πεποίθηση από πλευράς των πολιτών, ότι κάθε μία προθεσμία ακολουθεί και μια αντίστοιχη παράταση. Αυτό δεν θα συνεχιστεί.

Στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το Δεκέμβριο για το Κτηματολόγιο υπάρχει μια τελευταία προθεσμία, η 30η Νοεμβρίου του 2024, η οποία θα τηρηθεί ως απώτατο χρονικό όριο για τη συλλογή δηλώσεων. Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, σε λίγες εβδομάδες θα ενεργοποιήσουμε ένα νέο εργαλείο, τον «Ψηφιακό Χάρτη Κτηματογράφησης».

Μέσω αυτού του διαδραστικού χάρτη κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων της περιουσίας του, να εντοπίζει εύκολα τα γεωτεμάχια που του ανήκουν και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, για τις περιοχές με χαμηλή προσέλευση – και ιδιαίτερα την Κρήτη – θα πραγματοποιήσουμε στοχευμένες διαφημιστικές ενέργειες  στα social media και σε άλλα ψηφιακά μέσα εντός του Φεβρουαρίου.»

Δασικοί χάρτες

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο είναι και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Την κύρια ευθύνη για το ξεκαθάρισμα του τι είναι δάσος και τι όχι στη χώρα μας έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Ελληνικό Κτηματολόγιο να συνεισφέρει με ψηφιακά εργαλεία.

Το 95% των δασικών χαρτών της χώρας είναι αναρτημένοι, ωστόσο, εκκρεμούν περί τις 150 χιλ. ενστάσεις – αντιρρήσεις πολιτών. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης τους δεν θα έχουμε οριστικούς δασικούς χάρτες.

Στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία η πορεία εξέτασης των ενστάσεων βρίσκεται σε ικανοποιητικό το επίπεδο. Έχει εξεταστεί περίπου το 70%, το ίδιο και στην Ήπειρο (περίπου το 65%).

Στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου στο 50%. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Κρήτη και στο Αιγαίο. Η εξέταση των ενστάσεων δεν είναι ικανοποιητική με βασικότερη αιτία την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων.

Οι αρμόδιοι φορείς συζητούν πιθανή θεσμική παρέμβαση ώστε να γίνει μια προτεραιοποίηση των ενστάσεων, να μην μπαίνει δηλαδή στην ίδια «στοίβα» μια πολύπλοκη υπόθεση και ένα πρόδηλο λάθος, μια απλή διόρθωση που μπορεί άμεσα να γίνει. Πιθανή θεωρείται και μια ανακατανομή των επιτροπών ώστε κάποιες που δεν έχουν μεγάλο όγκο ενστάσεων να εξετάσουν να ασχολούνται με άλλες περιοχές που παρατηρείται καθυστέρηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη naftemporiki.gr