Τετάρτη
18
Σεπτέμβριος
TOP

Κυβερνητικό σχέδιο για δανεισμό περισσότερων επιχειρήσεων

Σχέδιο τεσσάρων σημείων τρέχει η κυβέρνηση με στόχο σε ένα έτος να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 100.000 οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που θα πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για δανεισμό. Η αύξηση των επιλέξιμων επιχειρήσεων για δανεισμό (bankable) θα προέλθει από την εξυγίανση και από τη δημιουργία νέων βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων. Αυτό θα επιτευχθεί με συνδυασμό φορολογικών κινήτρων, ειδικών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και μέσω εξυγίανσης επιχειρήσεων από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Το κυβερνητικό σχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, αναδιαρθρώσεις και αναχρηματοδοτήσεις χρεών βιώσιμων επιχειρήσεων. Το σχέδιο προβλέπει απελευθέρωση κεφαλαίων από επιχειρήσεις “ζόμπι” μέσω του πτωχευτικού νόμου και αναδιάρθρωση δανεισμού βιώσιμων επιχειρήσεων από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Το project τρέχουν από την πλευρά του υπ. Οικονομικών ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και από την πλευρά των servicer, ο πρόεδρος της Ένωσής τους και αντιπρόεδρος της doValue κ. Αναστάσιος Πανούσης. Κύριο έργο τους είναι η αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών, νέων εργαλείων, επιτάχυνση της δυνατότητας αναχρηματοδότησης κόκκινων δανείων, και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που επηρεάζει τη λειτουργία του νέου πτωχευτικού και την εξυγίανση των κόκκινων δανείων. Η αρχή θα γίνει με αναδιαρθρώσεις που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερα κουρέματα, μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και αναχρηματοδοτήσεις χρέους από τις εταιρείες διαχείρισης, σε επόμενο στάδιο. Σε πρώτη φάση, από το 2022, θα ξεκινήσει η δημιουργία συνθηκών αυτοχρηματοδότησης του χρέους των επιχειρήσεων μέσω αναδιάρθρωσης και το αργότερο σε δύο έτη αναμένονται οι πρώτες άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος στις εταιρείες διαχείρισης για αναχρηματοδοτήσεις. Ήδη, μία εταιρεία διαχείρισης με συνεργασία με συστημική τράπεζα αναζητά λύσεις για φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει στις αναχρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, αναζητώνται βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου για μείωση γραφειοκρατίας (πχ υποθηκοφυλακεία), ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης (για τις περιπτώσεις ρευστοποίησης περιουσίας, πτώχευσης και 2η ευκαιρία), αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην εξυγίανση δανείων και επιστροφής τους στις τράπεζες.

Δεύτερον, νέα προγράμματα χρηματοδοτικά και μη μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα νέα προϊόντα σχεδιάζονται από την επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη. Κεντρικό σημείο αυτής της δράσης είναι η δημιουργία οριζόντιων προγραμμάτων με πόρους του ΕΣΠΑ ως εγγύηση και λανσάρισμα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Τα προγράμματα αυτά δεν θα αφορούν κλάδους, αλλά τομείς, όπως ο εκσυγχρονισμός, αλλά και κεφάλαια κίνησης. Για τη δημιουργία των προγραμμάτων αυτών διενεργούνται παράλληλα ποιοτικές έρευνες-δημοσκοπήσεις. Όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής της HDB, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, για το επόμενο χρονικό διάστημα, επεξεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, νέα προϊόντα για τον Πρωτογενή τομέα (χρηματοδοτικά και μη), πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό, Πρόγραμμα ενίσχυσης της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας καθώς και, ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν (mezzanine) το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα ως δανειακό χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά και συμμετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή ενισχύει τη ρευστότητα χωρίς να επιβαρύνει σημαντικό το παθητικό του ισολογισμού των ωφελούμενων επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζει η ανάπτυξη δράσεων για εκπαίδευση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στη σύνταξη και υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ προχωρά η επεξεργασία για τη δημιουργία fintech Know your Customer (KYC) υπηρεσία, ώστε να αξιολογούνται οι δυνατότητες των επιχειρήσεων με βάση την συνολική τους δράση, όχι μόνο το χρηματοοικονομικό τους παρελθόν.

Τρίτον, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί το μέγεθός τους και να δημιουργηθούν ανταγωνιστικότερα σχήματα. Το υπ. Οικονομικών ήδη προωθεί την έκπτωση φόρου 30% για 3 έτη  για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς μικρών επιχειρήσεων. Έτσι, στην περίπτωση δηλαδή συγχωνεύσεων και μετασχηματισμών ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 15,5 για τρία χρόνια. Παράλληλα, τα φορολογικά κίνητρα προβλέπουν απαλλαγή φόρου στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων, απαλλαγή εισοδήματος από υπεραξία από μεταβίβασης παγίων σε τρίτο και έκπτωση  δαπανών σε περιπτώσεις εξαγοράς.

Τέταρτον, φορολογικά κίνητρα για άντληση κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς, δηλαδή μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και με την έκδοση πράσινων ομολόγων. Πρόκειται για μια λίστα φορολογικών εκπτώσεων και απαλλαγών που έχουν ήδη εκτιμηθεί ως προς το δημοσιονομικό κόστος από το ΙΟΒΕ και το υπ. Οικονομικών περνά στη φάση της σταδιακής υλοποίησης.

πηγη