[nx_top_tags]
Τρίτη
26
Σεπτέμβριος
TOP

Λ. Αυγενάκης: 66 εκατ. ευρώ από το στοίχημα για τη στήριξη των ομάδων – Τι σημειώνει για τη Super League 2

Το ποσό των 66 εκατομμυρίων ευρώ θα διανεμηθεί φέτος για τη στήριξη των ομάδων από τα κέρδη του στοιχήματος, τόνισε  ο υφυπουργός Αθλητικού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σχολιάζει και τη στάση της Super League 2 η οποία προ ημερών έβαλε “λουκέτο”.. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός σημειώνει ότι “Από την Super League 2 αναμένουμε την αλλαγή της παράλογης στάσης της, την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα και κατόπιν τη συνέχεια του διαλόγου.”

Με το άρθρο 79 του ν. 4764/2020 θεσπίστηκε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των αθλητικών ομάδων μέσω την φορολογίας των κερδών των παικτών του στοιχήματος, πάγιο αίτημα του αθλητισμού που η Κυβέρνησή μας τόλμησε να θεσμοθετήσει.

Το 2021 διανεμήθηκαν για πρώτη φορά 62 εκατ. ευρώ, με αναλογία 50%-50% στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

  • Από 31 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν τότε οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (ποδοσφαίρου Super League 1, Super League 2 και Football League, μπάσκετ ανδρών και βόλεϊ ανδρών)
  • και άλλα 31 εκατ. τα 4.882 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Υφυπουργείου Αθλητισμού και οι Εθνικές μας Ομάδες όλων των ηλικιών και αθλημάτων, Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών και μη Ολυμπιακών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια (2020-2022) οι συνολικές δαπάνες για τον αθλητισμό ανήλθαν στο πρωτοφανές ποσό των 304 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με την περίοδο 2017-2019.

 

Ο φετινός καταμερισμός και τα κριτήρια

 

Φέτος, θα διανεμηθούν από τον συγκεκριμένο μηχανισμό της φορολογίας των κερδών των παικτών του στοιχήματος 66 εκατ. ευρώ.

Περί τα 3,3 εκατ. θα λάβουν οι τρεις Οργανωτικές Επιτροπές του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Ράλλυ Ακρόπολις), του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος και των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων 2023, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξωστρέφεια στη χώρας και στην επιτυχή διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που προβάλουν διεθνώς την χώρα μας.

Τα εναπομείναντα 62,7 εκατ. θα διανεμηθούν στον ερασιτεχνικό και στον επαγγελματικό αθλητισμό (από 31.350.000 εκατ., δηλαδή 50%-50%.).

Ήδη η σχετική ΚΥΑ έχει συνταχθεί, υπογραφθεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και υπογράφεται και από το οικονομικό επιτελείο (Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος).

Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, προς τους επικεφαλής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων (Super League 1, Super League 2, Basket League, Volley League), πραγματοποιήθηκε συνάντηση, όπου παρέστησαν οι Κάτια Κοξένογλου (αναπληρώτρια πρόεδρος SL1), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος SL2), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (πρόεδρος ΕΣΑΚΕ) και Παντελής Ταρνατόρος (πρόεδρος ΕΣΑΠ).

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συμφωνία σε μία δίκαιη κατανομή των χρημάτων που αναλογούν στον επαγγελματικό αθλητισμό και για τον σκοπό αυτό τους αναλύθηκαν κριτήρια και παράμετροι κατανομής, όπως αυτά συγκεντρώνονται πλέον από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
Ενδεικτικά:

-στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματικών εταιριών,

-αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) για πιθανή χειραγώγηση αγώνων, κυρίως από την Sport Radar, την διεθνή εταιρία που συνεργάζεται με την UEFA και σκοπός της είναι να ανιχνεύει ύποπτες στοιχηματικές δραστηριότητες σε αγώνες.

Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. εξετάζει ήδη 13 αναφορές για πιθανή χειραγώγηση αγώνων στην SL2 και μία για αγώνα της Basket League.

-την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (από τα τέλη Οκτωβρίου 2021, που ανανεώθηκε και τον Οκτώβριο του 2022 και βρίσκεται σε ετήσια ισχύ) για επιβολή ορίων επιτρεπόμενου στοιχηματισμού στην SL2, με πολύ χαμηλά ποσά ανά άτομο.
Η ΕΕΕΠ συμμετέχει στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. (μαζί με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την ΕΛ.ΑΣ. και το Υφυπουργείο Αθλητισμού) και έχουν θέσει το «επικίνδυνο» πρωτάθλημα της SL2 υπό αυστηρή επιτήρηση.

-ο αριθμός συμμετεχόντων ομάδων, όπου αλλού πλεονάζουν (SL2) και αλλού υπολείπονται (ΕΣΑΠ)

-τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, αναλόγως το άθλημα κλπ.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην συνέχεια από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου, «την καταρχήν ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι SL1, ΕΣΑΚΕ και ΕΣΑΠ, ενώ και οι τέσσερις Λίγκες ζήτησαν 48ώρη διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν».

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνάντηση (23/1/2023) είχε υπάρξει συμφωνία από όλους ότι

α) Δεν θα δικαιούνται χρηματοδότησης οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που δεν έχουν εξασφαλίσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαραίτητο Πιστοποιητικό Συμμετοχής στο πρωτάθλημα τους (π.χ., μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής).

β) Δεν θα καταβληθεί χρηματοδότηση στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που εμπλέκονται σε Αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, για πιθανή συμμετοχή τους σε χειραγωγημένους αγώνες, έως ότου η ΕΠΑΘΛΑ να εκδώσει Πόρισμα. Εφόσον το Πόρισμα αποσταλεί στις αθλητικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, η αναστολή χρηματοδότησης παραμένει έως ότου τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν.

 

Η στάση της Super League 2

Αναμένοντας, λοιπόν, την επιστροφή όλων στις συζητήσεις για να επέλθει τελική συμφωνία, η Super League 2 αποφάσισε αιφνιδίως στις 2 Φεβρουαρίου τη διακοπή του πρωταθλήματος, με έωλες απαιτήσεις και φανταστικούς ισχυρισμούς για οφειλόμενα ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούν σε επίσημη ανακοίνωσή τους 8 εκατομμύρια ευρώ, μάλιστα, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά ότι συμφωνούν στις εξαιρέσεις χρηματοδότησης ομάδων που δεν πληρούν τα κριτήρια, όπως αναλύθηκαν παραπάνω.

Την απόφασή τους αυτή για συνέχεια στη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League 2, την ανανέωσαν και σήμερα 9 Φεβρουαρίου!

Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού δουλεύουμε εντατικά, ώστε τις προσεχείς ημέρες να κατανεμηθούν τα 62,7 εκατ. ευρώ σε όλο τον υπόλοιπο επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Από την Super League 2 αναμένουμε την αλλαγή της παράλογης στάσης της, την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα και κατόπιν τη συνέχεια του διαλόγου.

Επιπλέον, εξετάζονται όλοι οι δυνατοί τρόποι μέριμνας και διασφάλισης των δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών των εργαζομένων στις ΠΑΕ της SL2.