Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Λαγουβάρδος: Έρχονται καύσωνες στην Ελλάδα από Μάιο έως Σεπτέμβριο

«Τα τελευταία 8 χρόνια η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει ξεπεράσει το όριο του ενός (1) βαθμού. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προς το τέλος της δεκαετίας μπορεί να φτάσουμε αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και τα οικοσυστήματα», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece, με αφορμή την αύξηση της θερμοκρασίας για το 2022 όπως την κατέγραψε η υπηρεσία Copernicus.

Ειδικότερα, υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλα κύματα καύσωνα και παρατεταμένη ξηρασία είναι τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης χρονιάς, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει ο πλανήτης μας εάν ξεπεραστεί το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου που έχει οριστεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, «σε τουλάχιστον 10 χώρες της κεντρικής Ευρώπης όλο το έτος 2022 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών. Η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτές τις χώρες, ωστόσο, όπως καταγράφηκε, ο μήνας Δεκέμβριος ήταν ο θερμότερος που καταγράφηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας».

Ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι σε όλο τον πλανήτη η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς σε σύγκριση με την προ βιομηχανική περίοδο (1850-1900). Την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 1, 5 βαθμούς Κελσίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σε περίπτωση που η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κατώφλι που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε γιατί αναμένεται να ακολουθήσουν δύσκολες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις».

Για παράδειγμα, εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, «θα επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων, θα έχουμε πιο ισχυρούς καύσωνες και γενικότερα θα ακολουθήσει μια αποσταθεροποίηση του κλιματικού συστήματος».

Περισσότερους καύσωνες στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, η αύξηση της θερμοκρασίας, ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο παρατεταμένους καύσωνες, πράγμα που σημαίνει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Οι υψηλές θερμοκρασίες όπως διαπιστώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρούς και με μεγαλύτερη διάρκεια, καύσωνες. Πιθανότατα να έχουμε καύσωνες τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο δεν είναι τόσο σύνηθες έως σήμερα. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο οικοσύστημα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του ’21 ήταν ένα ακραίο όσον αφορά τη θερμοκρασία, καλοκαίρι, γεγονός που οδήγησε σε ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, αποτέλεσμα των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας», εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Προσθέτει, ακόμη, ότι όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, το 2022 ήταν καλύτερη χρονιά συγκριτικά με το 2021 που είχαμε παρατεταμένους καύσωνες και τις μεγάλες πυρκαγιές. Εν αντιθέσει με τη δυτική Ευρώπη και τη δυτική Μεσόγειο όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, που φέτος είχαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Αυτά τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα, οδήγησαν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, με καμένες εκτάσεις, ρεκόρ γι΄αυτές τις περιοχές».

Copernicus: Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη

Eπιστήμονες της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S) δήλωσαν την Τρίτη (10/1) ότι το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραίες θερμοκρασίες-ρεκόρ που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της σοδειάς, το στέρεμα ποταμών και χιλιάδες θανάτους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 2022 ήταν επίσης το πέμπτο πιο ζεστό έτος στον κόσμο με μικρή διαφορά. Το C3S τηρεί αρχεία από το 1950, όμως άλλες, μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων επιβεβαιώνουν πως το 2022 ήταν το πέμπτο πιο ζεστό έτος στον κόσμο τουλάχιστον από το 1850.

Τα οκτώ τελευταία έτη ήταν τα πιο ζεστά στον κόσμο, ανέφερε το C3S.

Η θερμοκρασία του πλανήτη είναι τώρα 1,2 βαθμό Κελσίου πιο πάνω σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ως αποτέλεσμα της προκαλούμενης από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής, ανέφερε το C3S. Σύμφωνα με την Copernicus, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου των τελευταίων τριών δεκαετιών.

«Ζούμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες του θερμαινόμενου κόσμου μας», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες, που έκανε έκκληση για επείγουσα δράση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στα χρονικά στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να καταρρίπτει ρεκόρ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία. Έντονοι καύσωνες είχαν αποτέλεσμα περισσότερους από 20.000 «υπερβάλλοντες» θανάτους σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Βρετανία.

Σε συνδυασμό με τη λειψυδρία, η ζέστη προκάλεσε εκτεταμένη ξηρασία που σύμφωνα με τις αρχικές αναλύσεις ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών στην Ευρώπη. Η χαμηλή στάθμη του νερού των ποταμών είχε αποτέλεσμα καθυστερήσεις στον Ρήνο της Γερμανίας, ενώ η λειψυδρία έπληξε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και μείωσε τις σοδειές καλαμποκιού και σογιελαίου.

Η ζεστή, ξηρή περίοδος πυροδότησε δασικές πυρκαγιές σε χώρες από την Ισπανία μέχρι τη Σλοβενία, με αποτέλεσμα περισσότερες εκπομπές σε όλη την ΕΕ και τη Βρετανία από οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι τα τελευταία 15 χρόνια.

Στη Βρετανία το 2022 ήταν το πιο ζεστό έτος, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σταματήσουν να αυξάνονται μόνο αν οι χώρες μειώσουν τις εκπομπές τους στο «καθαρό μηδέν» – αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από όσα απομακρύνουν.

Η 27μελής ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και άλλες χώρες δεσμεύθηκαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2050, με την Κίνα και την Ινδία να σκοπεύουν να τον φθάσουν αργότερα.

Παρά αυτές τις μακροπρόθεσμες υποσχέσεις, οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασαν κατά μέσο όρο τα 417 ppm το 2022 – το υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια, ανέφερε το C3S.

Άλλες περιοχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα έτος κλιματικής καταστροφής, καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση εξακολούθησε να πλήττει πιο σκληρά τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη. Οι πλημμύρες στο Πακιστάν προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.700 ανθρώπων, ενώ η ξηρασία αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο στη Σομαλία.

ΠΗΓΗ cnn.gr