Λαμπρός ο εορτασμός των 202 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη Μεσσήνη καθώς και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Της δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των σημαιοφόρων των σχολείων, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του Επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούσης και στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφάνων και η μεγάλη μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα του 1821 και τη σημασία της ενότητας, της ανιδιοτέλειας και της φιλοπατρίας των Ελλήνων. Τόνισε πως η 25η Μαρτίου θυμίζει σε όλους μας τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά των Τούρκων και την επιθυμία τους για ελευθερία που έκανε το ακατόρθωτο κατορθωτό, προσθέτοντας πως έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε τα διαχρονικά διδάγματα της Επανάστασης του 1821 και να πορευτούμε με ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η υποδιευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης Ελένη Λάδη.
Στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων από την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος αντισμήναρχος ιπτάμενος Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας Διοικητής του Α.Τ. Μεσσήνης Γιώργος Χαραλαμπάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος υπολιμενάρχης Σωτήριος Τσούλος, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος υποπυραγός Ιωάννης Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Νικόλαος Ρούτσης, αντιπροσωπεία μαθητών από το 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, το Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης, καθώς και εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης, τον πολιτιστικό σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης», τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης. Ακολούθως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ηρώων και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Στην παρέλαση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Μεσσήνης, οι πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι Μεσσήνης και ο Ιππικός Όμιλος Μεσσήνης, ενώ την παρακολούθησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορείς και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης από τα μέλη των χορευτικών συλλόγων.
Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Αριστομένους, Βαλύρας, Λογγάς, Πεταλιδίου, Χατζή και στις Κοινότητες Εύας και Τρικόρφου.