Σάββατο
5
Οκτώβριος
TOP

Λεμόνια με το σταγονόμετρο – Αθρόες οι εισαγωγές

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η χρονιά για τα ελληνικά λεμόνια, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φετινή παραγωγή θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μειωμένη κατά 50%. Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η εισαγωγή λεμονιών από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία αλλά και την Τουρκία, τα οποία έχουν «πνίξει» την αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 9μήνου, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών Incofruit-Hellas, οι εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 59%, φτάνοντας τους 2.179 τόνους, όταν οι αντίστοιχες ποσότητες που εισήχθησαν στη χώρα μας τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν 1.407 τόνοι.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των εισαγωγών λεμονιών στο 9μηνο του 2023, αυτές έφτασαν τους 21.341 τόνους έναντι 23.748 τόνων το 2022, με τις ποσότητες να είναι μειωμένες κατά 10,14%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 48,3% των εισαγωγών έφτασαν στη χώρα μας από την Αργεντινή, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική και η Ολλανδία.

«Τον Αύγουστο, όταν η χώρα μας δεν είχε δική της παραγωγή, έγιναν εισαγωγές από την Αργεντινή, οι οποίες όμως ήταν ιδιαίτερα ακριβές. Όμως και στις εισαγωγές από την Τουρκία του Σεπτεμβρίου, τα λεμόνια ήρθαν ακριβά. Στην πορεία όμως, όταν η συγκομιδή θα είναι στο φουλ, τα τούρκικα θα έρθουν με χαμηλές τιμές, συμπαρασύροντας και την τιμή των ελληνικών», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου Τραγάνας Χρήστος Γεώργας.

Με την έναρξη της σεζόν, οι τιμές για τον παραγωγό κυμαίνονται στα 0,60 έως 0,70 ευρώ/κιλό, τιμή που πιθανότατα θα διαμορφωθεί το επόμενο δίμηνο, όταν θα συγκομιστούν περισσότερες ποσότητες. Πάντως, στο ράφι των σούπερ μάρκετ, τα λεμόνια Αιγίου πωλούνται στα 1,90 ευρώ/κιλό.

Δεν «έδεσαν» τα δέντρα

Αυτή την περίοδο, η συγκομιδή στις δύο μεγάλες παραγωγικές περιοχές, την Αιγιάλεια και την Κόρινθο, ήταν στο φουλ, ενώ τώρα με το ζόρι μαζεύονται κάποιες ποσότητες.

«Τέτοιες ημέρες πέρσι μαζεύαμε 12 τόνους την ημέρα, ενώ φέτος οι αντίστοιχες ποσότητες ίσα που φτάνουν ημερησίως τους 4 τόνους», λέει στον ΟΤ, ο Χρήστος Γεώργας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιούργησαν προβλήματα στην καρπόδεση, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μείνουν με ελάχιστους καρπούς.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, στην αισθητά μειωμένη παραγωγή κατά 50% συντέλεσε και το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν γεμάτα. «Την περίοδο της ανθοφορίας, τα δέντρα δεν «γέννησαν». Υπάρχουν και τέτοιες χρονιές με λιγότερες ποσότητες», εξηγεί στον ΟΤ ο παραγωγός και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιάλειας Βασίλης Καρέλης.

«Τα λεμόνια δυστυχώς φέτος είναι λίγα, ενώ η περίοδος συγκομιδής για την περιοχή μας έχει έρθει πίσω. Έτσι, ενώ πέρσι τέτοια εποχή κόβαμε λεμόνια στο φουλ, αυτή την στιγμή οι ποσότητες είναι ελάχιστες», συμπληρώνει ο Χρήστος Γεώργας.

Αυτή την περίοδο συγκομίζεται η πρώιμη ποικιλία Interdonato, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι κοπές στις υπόλοιπες ποικιλίες, που θα φτάσουν ως τον Μάρτιο του 2024.

Πηγή ΟΤ