Τετάρτη
25
Δεκέμβριος
TOP

Λίγα εργατικά χέρια, ακριβά μεροκάματα αυξημένα 25% ζορίζουν τους παραγωγούς

Προσπάθειες ανάσχεσης της ανοδικής πορείας που έχουν πάρει τα µεροκάµατα των εργατών γης επιχειρούνται το τελευταίο διάστηµα, µε το… «πενηντάρικο» να αποτελεί τον κανόνα στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα ελιάς της Πελοποννήσου, σε µια συνθήκη που θέλει το κόστος για τα εργατικά χέρια να έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση µε πέρυσι.

Μια πρώτη συντονισµένη κίνηση στη συγκράτηση των µεροκάµατων, έρχεται από τα Φιλιατρά, όπου ο αγροτικός σύλλογος αποφάσισε να οριστεί ένα πλαφόν στα 45 ευρώ για το µεροκάµατο στο µάζεµα της ελιάς, όταν πέρυσι το κόστος αυτό κυµαινόταν µεταξύ των 35 µε 40 ευρώ.

Σε χαµηλότερα επίπεδα, αλλά µε έντονες πιέσεις ανοδικής προσαρµογής, κινούνται τα µεροκάµατα για εργάτες γης στα θερµοκήπια της Πελοποννήσου, που αυτή τη στιγµή ένας εργάτης γης λαµβάνει έως 35 ευρώ την ηµέρα, ανάλογα βέβαια και από την εµπειρία του.

Σε αντίστοιχα επίπεδα, µε όριο τα 45 ευρώ διαµορφώνονται τα µεροκάµατα και στην Κρήτη, όταν πριν από δύο µε τρια χρόνια, τα µεροκάµατα κινούνταν πέριξ των 30 µε 35 ευρώ, σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλη Βιαννιτάκη.Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγµή από τη χώρα λείπουν 60.000 µε 80.000 εργάτες γης και προς το παρόν, οι όποιοι σχεδιασµοί για αναπλήρωση του κενού, δείχνουν να έχουν κολλήσει.

Πέρα από την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία λόγω εποχής βρίσκεται στο επίκεντρο, σηµαντικούς παραγωγικούς φραγµούς έχει επιφέρει το τελευταίο διάστηµα η έλλειψη εργατών γης και σε άλλες καλλιέργειες, ιδίως των κηπευτικών, µε τη νέα συνθήκη να αποτυπώνεται ακόµα και σε ελλείψεις στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούµενη εβδοµάδα στη λαχαναγορά δεν υπήρχε σπανάκι ούτε για δείγµα. Ειδικά στα κηπευτικά και τα φυλλώδη λαχανικά, χρειάζεται ένας εργάτης για 15 στρέµµατα καλλιέργειας.

Πλέον, εκµεταλλεύσεις στα περίχωρα των Αθηνών, µετά βίας απασχολούν 15 εργάτες από εκεί που είχαν 70 µε 75, κάτι που έχεις ως αποτέλεσµα την επακόλουθη µείωση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων, µε παραγωγό και συνοµιλητή της Agrenda να αναφέρει πως πάνω από το 1/3 των εκτάσεων του φέτος τα δήλωσε σε αγρανάπαυση. Η κατάσταση δυσχεραίνεται αφού πλέον οι αγρότες καλούνται να ανταγωνιστούν, χωρίς επιτυχία, εργοστάσια που και εκεί υπάρχουν ελλείψεις στο εργατικό δυναµικό, µε αρκετούς εργάτες γης να προτιµούν τη βάρδια στη γραµµή παραγωγής, µακριά από τον ήλιο και τη σκόνη των κτηµάτων.

Στο συρτάρι το σχέδιο «άτυποι»

Προς το παρόν, η µόνη χειροπιαστή θεσµική παρέµβαση, αφορά στη συµφωνία της περασµένης άνοιξης για εργάτες γης από την Αίγυπτο. Όµως η εξέλιξη της συµφωνίας µε το αιγυπτιακό κράτος για την απασχόληση 5.000 εποχικώς εργαζοµένωνκυβερνητικές πηγές επικαλούνται σηµαντική καθυστέρηση στις λίστες των υποψηφίων εργατών µε ευθύνη του Υπουργείου Εργατικού ∆υναµικού της Αιγύπτου. Ο σχεδιασµός νοµιµοποίησης εργατών γης που ζουν παράτυπα στη χώρα, µπήκε στα συρτάρια έπειτα από έντονες αντιδράσεις, ενώ µένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν οι αναζητήσεις της ΕΘΕΑΣ στο Βιετνάµ.

Πηγή: agronews.gr