Φωτιά… έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με τη διαδικασία να ανοίγει στη Βουλή. Σαφείς επικρίσεις για μια “συστηματική προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής αστάθειας” από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τα χαρακτηρίζει “η ανυπαρξία θέσεων και προτάσεων” και ευθείες βολές προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τις απόψεις του “προσβάλλουν τον ελληνικό λαό” άφησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ερωτώμενη για αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST.
«Το έχουμε αντιληφθεί όλοι, ότι πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής αστάθειας, από το ΠΑΣΟΚ καταρχάς και τον Νίκο Ανδρουλάκη και στη συνέχεια, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», σχολίασε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έβαλλε κατά του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και της αντιπολίτευσης γενικότερα, για τη στάση της στο θέμα.
«Για μεν το ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκε ίσως μια ευκαιρία να βγει από την πολιτική… αφάνεια, για δε το σύνολο της αντιπολίτευσης θα έλεγα ότι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τα κόμματα τα αντιπολιτευόμενα. Είναι η ανυπαρξία θέσεων και η αδυναμία διατύπωσης ουσιαστικού λόγου με προτάσεις οι οποίες να είναι χρήσιμες στον τόπο, χρήσιμες στην Ελλάδα. Βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία -ο κ. Ανδρουλάκης κάνει αντιπολίτευση ακολουθώντας δημοσιεύματα προφανώς– να αμφισβητήσουν πια την ισχυρή νωπή εντολή που έχει λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή, έχει μια διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε η κα Μενδώνη και συνέχισε.
«Έρχονται, λοιπόν, για ένα θέμα το οποίο είναι πραγματικά τραγικό, είναι ανείπωτη η τραγωδία που έχει συμβεί και ο πόνος των ανθρώπων, των γονιών ειδικώς είναι ανείπωτος -δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από το να χάσεις το παιδί σου- και εργαλειοποιούν αυτόν τον πόνο. Σκυλεύουν επί πτωμάτων! Τι θέλουμε όλοι; Το θέλουν οι ίδιοι οι γονείς, το θέλουν οι συγγενείς των νεκρών παιδιών. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μα αυτό ακριβώς δεν κάνει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση έχει παραπέμψει τα πάντα, έχει επιληφθεί απολύτως η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη η οποία στην περίπτωση αυτή, φαίνεται να κινείται και με πιο γρήγορους ρυθμούς, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας πως αυτό, απαιτεί και η ίδια η κοινωνία.
«Ας αφήσουμε λοιπόν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και ενώπιον της δικαιοσύνης κανένας δεν εξαιρείται. Σε οποιονδήποτε αποδοθούν ευθύνες θα ακολουθηθεί αυτό το οποίο θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της και να μην έχουμε αυτού του είδους τα πυροτεχνήματα τα οποία εν τέλει -εάν θέλετε- προσβάλλουν τη δημοκρατία», δήλωσε η κα Μενδώνη, η οποία στάθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Όταν βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέει να γίνουν οι ευρωεκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών τι μας λέει; Ότι την Ελλάδα, η οποία μετά τη μεταπολίτευση έχει πετύχει να είναι μια ισχυρή δημοκρατία την οποία σέβονται διεθνώς, την αντιμετωπίζει ως ένα τριτοκοσμικό κράτος; Αυτά τα πράγματα είναι προσβολή στον ελληνικό λαό ο οποίος έχει καταφέρει να υποστηρίξει αυτή την ισχυρή δημοκρατία, είναι προσβολή προς όλο το πολιτικό σύστημα το οποίο έχει δώσει μια… μάχη πραγματικά, μετά τη μεταπολίτευση για να εδραιωθεί μια ισχυρή δημοκρατία στη χώρα», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Δείτε το εν λόγω απόσπασμα εδώ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ… ΠΡΩΤΟ
ΠΛΑΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
«Το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ συστηματική δουλειά στη Μεσσηνία. Ιδιαίτερα η Αρχαία Μεσσήνη ήταν και συνεχίζει να είναι πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας, όχι μόνο διότι είναι ένας μείζον αρχαιολογικός χώρος ο οποίος είναι με υποδειγματικό τρόπο αναδεδειγμένος και αναστηλωμένος -ας μην ξεχνάμε τον Πέτρο Θέμελη και την τεράστια προσφορά του στην Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσηνία γενικότερα- αλλά γιατί είναι ένας αρχαιολογικός χώρος ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος και με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής -όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά ευρύτερα της Πελοποννήσου θα έλεγα- καθώς συνδέεται με τον τουρισμό και πολλά τοπικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύονται και μπορούν να αναπτυχθούν εξαιτίας αυτού τους σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου. Επομένως, ο χώρος παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, έχουμε την απώλεια του Πέτρου Θέμελη, αλλά θεωρώ ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Υπουργείο Πολιτισμού μπορούν και θα συνεχίσουν τα προγράμματα, έτσι όπως ο Πέτρος τα είχε οραματιστεί και τα είχε σχεδιάσει», είπε η υπουργός και αναφέρθηκε ειδικά στα έργα στους χώρους υποδοχής.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
«Στην Αρχαία Μεσσήνη ότι οι χώροι υποδοχής των επισκεπτών δεν μπορούν απολύτως να ανταποκριθούν στη σημερινή και την αυριανή επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Ούτως ή άλλως, η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών μας χώρων γενικά και των μουσείων, είναι πολιτική μας προτεραιότητα και αυτή, ήδη έχει αρχίσει και αποδίδει πολύ σημαντικούς καρπούς, εάν δει κανείς τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε η υπουργός εστιάζοντας σε όσα έχουν καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια.
«Από το 2022 μέχρι σήμερα, έχουμε μια συστηματική και σημαντική άνοδο στην επισκεψιμότητα και των αρχαιολογικών μας χώρων και των μουσείων, επομένως, καθώς έχουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης στη διάθεσή μας, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Μεσσήνη. Έτσι, λοιπόν, θέλουμε μια εντελώς ανανεωμένη είσοδο, έναν χώρο εξυπηρέτησης πάρκινγκ των επισκεπτών, θέλουμε τον χώρο να είναι προσβάσιμος στα ΑμεΑ και οι είσοδοι να ανταποκρίνονται στην σημασία του αρχαιολογικού χώρου. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων εκπόνησε τις μελέτες οι οποίες έτυχαν της ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Υπήρχε η δυσκολία ότι προέκυψαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτό μας ανάγκασε -και σωστά- να διαμορφώσουμε τους χώρους, να περιορίσουμε την έκταση των κτισμάτων και έτσι έχουμε δύο κτήρια 217 τ.μ. το ένα και 93 τ.μ. το άλλο, και, η υπόλοιπη διαμόρφωση είναι στο ύπαιθρο, ακριβώς με στόχο στο τέλος του 2025 οπότε ολοκληρώνεται και η περίοδος του Ταμείου Ανάκαμψης να έχει η Μεσσήνη καινούρια είσοδο, καινούρια έξοδο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αυξημένη επισκεψιμότητα την οποία επιδιώκουμε», εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται σημαντικές διοργανώσεις σύγχρονου πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου. «Αυτές θέλουμε να τις αυξήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου κρατώντας όμως πάντοτε τον υψηλό πήχη στην ποιότητα», είπε η υπουργός η οποία αναφέρθηκε και στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.
«Όπως ξέρετε είναι σε ισχύ η προγραμματική σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Δήμο Μεσσήνης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση των μελετών. Δηλαδή, είμαστε κανονικά, στον στόχο και το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η προγραμματική σύμβαση την οποία έχουμε υπογράψει», σημείωσε καταληκτικά, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ