TOP

LIVE οι ξεχωριστές ομιλίες Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο (video)

Είναι από εκείνες τις στιγμές που τις οριοθετεί κανείς, τοποθετώντας ένα σημείο αναφοράς στην πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την ιστορία. Για την ιστορία τα όσα αποτυπώθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, ενισχύθηκαν και αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο από τις κομβικές επισημάνσεις των ξεχωριστών ομιλητών. Δικαίως τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους δύο κεντρικούς ομιλητές, τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. “Δύο ηγέτες που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και έκαναν το χρέος τους προς την πατρίδα” σημείωσε και καταχειροκροτήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος πρόσθεσε “Ας μην ψάχνει κανείς να βρει εξωστρεφή μηνύματα στην αποψινή εκδήλωση εδώ μας ενώνει η αντίληψή μας για την πατρίδα”. Όλα αυτά σε μια εκδήλωση που καταγράφεται ως πολιτικό γεγονός σε έναν χώρο που ήταν πολύ, πολύ μικρός για να υποδεχθεί όλο αυτό τον κόσμο που κατέκλυσε κάθε γωνιά στο Πολεμικό Μουσείο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του εστίασε στο σταυροδρόμι που πλέον βρίσκεται η Ευρώπη και η Ελλάδα και και στις αποφάσεις που καλείται να πάρει άμεσα διαμορφώνοντας το μέλλον είτε του κοινού ευρωπαϊκού βηματισμού είτε της απομόνωσης…

«Οι πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη έχουν ασυνήθιστα ιδιαίτερα σημασία. Η χαμηλή συμμετοχή των ευρωπαίων στις κάλπες ακόμα και τώρα, δηλαδή σε μια ώρα πολεμικής συγκυρίας, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη πράγματα είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και ότι οι καπεταναίοι της οφείλουν να αντιληφθούν πως βρίσκονται εν όψει της ανταρσίας των πληρωμάτων…

Τα χθεσινά αποτελέσματα στη γαλιά ίσως μάλιστα να είναι η απόδειξη της ανταρσίας.

Μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειά φαίνεται ότι η Ε.Ε. δεν συγκινεί πλέον τους εθνικούς πληθυσμούς, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές οι λαοί δεν ψηφίζουν με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον επιλέγουν με εθνικά κριτήρια να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάσουν τις κυβερνήσεις τους.

Η συμμετοχή στις ευρωκελογές και είναι πάντα χαμηλότερη από εκείνη των εθνικών εκλογών αποκτά ιδιαίτερα σημασία γιατί σήμερα η Ευρώπη συμμετέχει σε μια ιδιόμορφη πολιτική αναμέτρηση Ρωσίας – Δύσης οι ευρωπαίοι πολίτες όμως δεν έχουν αίσθηση ότι η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα καθορίσει και το μέλλον τους.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη υπήρξε πάντα η πολιτική της ανεξαρτησία, αυτό που λέμε χειραφέτηση προς απόρροια της δημοκρατίας πολιτικής σύγκλυσης των λαών της. σήμερα όμως τι βλέπουμε;

Βλέπουμε συνεχείς όχι συγκλήσεις, αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις των κυβερνήσεων και των χωρών  που εμποδίζουν την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Αποκλίσεις Που ξεκινούν από την αγροτική πολιτική μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποκλίσεις που δεν επιτρέπουν την ομόφωνή εκπροσώπηση στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομία.

Παλιότερα τουλάχιστον υπήρξε ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας που τραβούσε το κάρο, σήμερα ούτε αυτός υπάρχει.

Άρα η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάει προς την πολιτική απομόνωση ή προς την πολιτική ολοκλήρωση.

Δεύτερον η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα σεβαστεί τις αξίες της ή θα αφεθεί στη δύνη της καταστροφικής ατζέντας που λέγεται ορθότητα και ακραίος δικαιωματισμός…”

«Ο πρωθυπουργός κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος»

«Να προσέχει λοιπόν η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Και από την κοινωνία. Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος!», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Κώστας Καραμανλής «αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση».

«Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Κι έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση! Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Ούτε εμένα. Με τον Κώστα είμαστε φίλοι και μαζί στη Νέα Δημοκρατία από το 1976. “Γεννηθήκαμε” και μεγαλώσαμε στην Παράταξη. Κι έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου. Διερωτήθηκα, λοιπόν, δημοσίως, για τα εθνικά θέματα, “μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί;” Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Φτάσαμε στο σημείο στο νομοσχέδιο για τον γάμο να θέτω ερωτήματα και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα την ώρα που μιλούσα. Συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ την ώρα που το 1/3 δεν το είχε ψηφίσει από την ΚΟ. Και τα πανηγύρια συνεχίστηκαν στο μπαρ της Βουλής», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, με την αποχή του κόσμου να φθάνει στο πρωτοφανές 60% , είναι ένα πολύ ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα. Και τα αποδοκίμασαν, ηχηρά. Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας προσομοιάζει σε “λευκή απεργία” των πολιτών. Θεωρούνται πια οι εκλογές μάταιες; Σίγουρα η κοινωνία καταλογίζει στην κυβέρνηση, αλλά και στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση, αδυναμία κατανόησης κι επίλυσης των προβλημάτων της. Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων τα δεξιότερα πολιτικά σχήματα και μορφώματα συγκράτησαν μεν τις ψήφους τους, με ελαφρά αύξηση, αλλά δεν απέκτησαν δυναμική. Παρά ταύτα, η πολιτική ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Οτι δηλαδή σχηματοποιούνται 3 κι όχι 2, πολιτικά “μπλοκ”. Το κεντρο-δεξιό με 28%, το κεντρο-αριστερό με αθροιστικά παρόμοιο ποσοστό, και το υπερδεξιό-λαϊκιστικό πέριξ του 20%. Ποσοστά, όμως, μόνο επί του 40% του λαού που ψήφισε», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

«Το πολιτικό σύστημα καλείται να αναθεωρήσει πλήρως τους όρους της αντιπαράθεσης. Ειδάλλως, προβλέπω, θα καταρρεύσει. Και για να μη συμβεί αυτό απαιτείται η επιστροφή στην πολιτική. Επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στις ιδέες και στις αρχές των κομμάτων και των παρατάξεων. Άμεσα!», σχολίασε.

«Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», επισήμανε με νόημα.

«Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την Κεντροδεξιά να τον κυβερνήσει και όχι τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορας της πολιτικής», υπογράμμισε.

Κατά τον χαιρετισμό του ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης, χαρακτήρισε το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη ως το σημαντικότερο βιβλίο που έχουν εκδώσει λέγοντας πως είναι «Ένα έργο που κατά τη γνώμη που θα πρέπει να διαβαστεί από την τεράστια πλειοψηφία των αναγνωστών απ’ όπου ιδεολογικά κι αν προέρχονται γιατί ανάγλυφα και λογοτεχνικά παρουσιάζονται τα συγκλονιστικά γεγονότα της περιόδου της διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μέσα και από πλήθος ντοκουμέντων. Ένα βιβλίο οδηγός για τις νεότερες γενεές.

Σαν Έλληνας πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά αισθάνομαι ντροπή και αποτροπιασμό για όλα όσα συνέβησαν και περιγράφονται στο βιβλίο και που είναι όλα πραγματικά. Όσοι έχουν αντίρρηση να κάτσουν να το διαβάσουν και να το ξαναδιαβάσουν και να πειστούν.

Έκτοτε η πατρίδα μας ήρθε σε περιδίνηση εθνικά, οικονομικά ηθικά και που δυστυχώς ακόμα δεν έχει συνέλθει και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο απαιτείται πλήρης διαλεύκανση του γιατί συνέβησαν και ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί.»

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε μια στιχομυθία με τον πατέρα του, Αντώνη Λιβάνη «Κοίτα να δεις παιδί μου, ο Κώστας Καραμανλής είναι σπουδαίος πολιτικός, πατριώτης και δημοκράτης και γι’ αυτό δυστύχως θα υποφέρει πολύ…»

Η Μαρία Γιαννίρη, Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών τόνισε πως «Το βίβλο αυτό αποτελεί καρπό ενδελεχούς έρευνας και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις για μια περίοδο που καθόρισε τα  πολιτικά δρώμενα της χώρας. Κύριε Κοττάκη σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη και εύχομαι να είναι και αυτό καλοτάξιδο. Είναι βεβαία ότι θα ρίξει φως στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Έχουμε την εξαιρετική τιμή σήμερα να ακούσουμε τις θέσεις και τις απόψεις των δυο πρώην πρωθυπουργών καθώς και των εκλεκτών προσκεκλημένων μας στο πάνελ. Η παρουσία τεσσάρων πρώην Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, και οι ομιλίες δυο πρώην Πρωθυπουργών προσδίδουν στη σημερινή εκδήλωση έναν ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό χαρακτήρα».

Απευθυνόμενη στον κ. Αντώνη Σαμαρά είπε: «ως Πρωθυπουργός διαχειριστήκατε κρίσιμες καταστάσεις και υποθέσεις που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του τόπου. Η παρουσία σας εδώ μας τιμά ιδιαίτερα και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία σας με θέμα “Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι”»

Μαρία Γιαννίρη, Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών

Απευθυνόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε «Την 1η Ιουνίου του 2022 στην έναρξη των εκδηλώσεων της Παναθηναϊκής για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της στο Μέγαρο Μουσικής είχατε μιλήσει με διορατικότητα και σοφία για την Ευρώπη στη δύνη μεγάλων αλλαγών. Δυο χρόνια αργότερα το θέμα αυτό παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι σκέψεις σας τότε αποδείχθηκαν προφητικές.

Η σημερινή σας ομιλία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την σημερινή κατάσταση της Ευρώπης, την κατεύθυνση που ακολουθεί, τη διεθνή της παρουσία, το ρόλο στο σύγχρονο κόσμο και τη θέση της Ελλάδος σε αυτό το πλαίσιο». Για να θέσει το εξής ερώτημα: «Άραγε ανταποκρίνεται σήμερα η Ευρώπη στα οράματα των ιδρυτών της και του πρωτοπόρου της ευρωπαϊκής ιδέας στη χώρα μας αείμνηστου εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή;»

Ο Ηλίας Ντάβαρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου

Ο Ηλίας Ντάβαρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου, σημείωσε μεταξύ άλλων «Η σημερινή παρουσίαση, συγγραφή και έκδοση αυτού του βιβλίου ήταν εκ των πραγμάτων αναγκαία για να μάθει επιτέλους ο Ελληνικός λαός από μια γνήσια πατριωτική γραφίδα όλες τις ιστορικές αλήθειες που κάποιοι ή τις αποσιώπησαν ή τις παραποίησαν με έντονο τρόπο. Να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός ποιοι από τους ηγέτες του την ύστατη στιγμή δεν κιότεψαν ούτε σε πιέσεις, ούτε σε απειλές, ούτε σε εκβιασμούς αλλά βροντοφώναξαν, Ελλάδα και μόνο Ελλάδα!» Για να ευχηθεί στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη καλή συνδράμει στο έργο του εκφράζοντας την στήριξή του.

Γιάννης Βαληνάκης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών

Αποκαλυπτικά τα όσα σημείωσε ο Γιάννης Βαληνάκης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών που μεταξύ άλλων είπε: «Την περίοδο 2004-2009 ακολουθήθηκε από τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή βάσει σχεδίου μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά: 

Πρώτον: Ευρωπαϊκός – Δυτικός προσανατολισμός και αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών, του Κυπριακού και των σχέσεων με γείτονες και για την αποτρεπτική ταυτόχρονα ενίσχυση των Ελληνικών συνόρων ως εξωτερικό ορίων της Ευρώπης.

Δεύτερον: Ο Δυτικός προσανατολισμός δεν εμπόδισε τον Κώστα Καραμανλή να θέσει υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον και να παραμερίσει τις ρομαντικές ιδεοληψίες πως ότι είναι καλό για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ είναι αυτόματα και θετικό για την Ελλάδα. γι’ αυτό και είχε το ανάστημα να αντισταθεί σε απόρρητές πιέσεις και να αποτρέψει στο Βουκουρέστι, την είσοδο στο ΝΑΤΟ του βόρειου γείτονά μας ώστε να καμφθεί η ανιστόρητη αδιαλλαξία του.

Τρίτο: Ο Δυτικός προσανατολισμός δεν εμπόδισε τον Κώστα Καραμανλή να αξιοποιήσει κάθε κερδοφόρα ευκαιρία για τη χώρα όπως οι συμφωνίες με τη Ρωσία που θα καθιστούσαν την Ελλάδα ενεργειακό κόσμο, στη θέση της Τουρκίας, αγωγοί Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και Southstream, ή η συμφωνία με την Κίνα για το λιμάνι του Πειραιά

Τέταρτον: Στην πιο σημαντική πρόκληση της εξωτερικής και αμυντικής στρατηγικής, δηλαδή στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό ο Κώστας Καραμαλής πέτυχε να συνδυάζει πραγματικά ήρεμα νερά με την αδιάληπτη προώθηση των ελληνικών συμφερόντων. Αντίθετα με όσους ουσιαστικά ήθελαν αν εκχωρήσουν ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκικό έλεγχο με το δικέφαλο κράτος του σχεδίου Ανάν, στήριξη αποφασιστικά τον κυπριακό ελληνικό στην επιλογή του «όχι». Αντιτάχθηκε στις πρόνοιες των συμφωνιών του Ελσίνκι με τις οποίες η ΕΕ όχι μόνο δεν μας στήριζε έμπρακτα απέναντι στην Τουρκία, αλλά την καλούσε να μας σύρει στη Χάγη για όποιο ζήτημα εκείνη θα επέλεγε… Αντίθετα με αυτά σχεδιάσαμε πως να εγκλωβίσουμε εμείς την Τουρκία σε μια απείρως πιο συμφέρουσα για εμάς διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ…

…15 χρόνια αργότερα που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση της Τουρκίας αποδίδει; Συγκρατεί ή ακυρώνει την τουρκική επιθετικότητα. Παραιτείται έως και μιας από τις επιδιώξεις της; Κερδίζει η χώρα μας;»

Για να κλείσει λέγοντας πως «Απαιτούνται δραστικές βελτιωτικές αλλαγές και κυρίως μια νέα προσέγγιση. Γιατί το πραγματικό δίλλημα δεν είναι μεταξύ ενός πολέμου και της σημερινής πολιτικής αλλά μιας πολιτικής που αποδεδειγμένα δεν επαρκή και μιας νέας πιο διεκδικητικής και κερδοφόρας. Όπως λέγαμε και το 2004 υπάρχει καλύτερη πολιτική και την αξίζουμε…».

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε στα όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή λέγοντας μεταξύ άλλων: «…Και ενώ οι σχέσεις Καραμανλή και Αμερικανών βρίσκονταν επί επί ξυρού ακμής η μη αναγνώρισης του κράτους του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα για εθνικής πάλι λόγους και το γενναίο από όλες τις απόψεις του Κώστα Καραμανλή στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο 2008 αναφορικά με την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πριν εξευρεθεί λύση στο όνομα της χώρας αυτής, διατάραξαν ακόμα περισσότερο τις διμερής σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Πολύ σύντομα οι προειδοποιήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων προς την τότε Ελληνική κυβέρνηση μετατράπηκαν σε υπονομεύσεις, σε δολιοφθορές ακόμα και σε απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Μανώλης Κοττάκης…

…Μπορεί ο Κώστας Καραμαλής να έχασε τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 λόγω των πρωτόγνωρων υπονομεύσεων που υπέστη η κυβέρνησή του αλλά παρέμεινε και παραμένει πιστός στις αρχές του, στην πολιτική του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη που να θέλει και να μπορεί να προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητά της καθώς και να προωθεί την ευημερία της κοινωνίας της. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή που μίλησα σήμερα για έναν μεγάλο ηγέτη που έχει ακόμα να προσφέρει πολλά στη χώρα».