Το κοντέρ του lockdown μηδενίζει. Θα αρχίσει να ξαναμετράει από αυτήν την Παρασκευή, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το αυστηρότερο πλαίσιο με τον περιορισμό των μετακινήσεων, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, στις απολύτως αναγκαίες.
Είναι ξεκάθαρο ότι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου η δεκαπενθήμερη απαγόρευση σε τοπικό επίπεδο, δεν απέδωσε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα στην επιπέδωση της καμπύλης του ιού. Σε συνδυασμό με την σημαντική απόκλιση των προβολών και της τελικής τάσης των επιδημιολογικών στοιχείων, την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και η απειθαρχία στην τήρηση των μέτρων αναγκάζουν την κυβέρνηση να βγάλει νωρίτερα και πιθανόν ταυτόχρονα όλα τα όπλα που ακόμη έχει στη φαρέτρα της. Είναι επίσης σαφές ότι πλέον μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες ο τερματισμός της καραντίνας να γίνει στις 30 Νοεμβρίου.
Ενδέχεται μετά τις 19 Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής για τον Covid-19, μαζί με το ευρωπαϊκό στίγμα, αλλά και τα δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη τη στιγμή, να δοθεί ένα νέο ορόσημο. Κάποιοι το προσδιορίζουν ακόμη και στις αρχές του δευτέρου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, αυτή τη στιγμή όμως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκεται και το κλείσιμο των σχολείων, κάτι που δεν απέκλεισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κάποιες πηγές πάντως προσδιορίζουν χρονικά το λουκέτο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις προσεχείς ημέρες. Ακόμη υπάρχει ο περιορισμός σε επαγγελματικές δραστηριότητες που ακόμη παραμένουν ελεύθερες.
Ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως το μεσημέρι της Τετάρτης. Με παρόντα τον Δημήτρη Τσιόδρα και λαμβάνοντας την τελευταία ενημέρωση για την Θεσσαλονίκη από τους Βασίλη Κικίλια και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκανε δεκτή την εισήγηση να σφίξει περισσότερο ο κλοιός του lockdown. Όπως έγραφε το newsbomb.gr την Τρίτη, οι πληροφορίες ήθελαν να γίνονται ακόμη σκληρότερες προτάσεις για τη χρονική ζώνη περιορισμού των μετακινήσεων. Φέρονται μάλιστα οι εισηγητές τους, να προκρίνουν την έναρξη της από τις 6 το απόγευμα. Ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Δεν πρόκειται για νέο μέτρο αλλά για αυστηροποίηση του πλαισίου που ήδη υπάρχει και καταστρατηγείται.
Σε κάθε περίπτωση εφεξής μονιμοποιείται το επίπεδο του κόκκινου συναγερμού για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και των ελεγκτικών αρχών καθώς τα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν θεωρούνται ως ιδιαιτέρως κρίσιμα. Aπό την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, μπαίνει σε όλη την χώρα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.
Μέτρα και στις φυλακές
Μετά την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος υγειονομικής προστασίας των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας. Ειδικότερα:
-Κάθε εβδομάδα θα διενεργούνται τεστ στους εργαζόμενους στα Καταστήματα Κράτησης.
-Με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και με απόλυτη προτεραιότητα στις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιϊκό φορτίο θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους.
– Δημιουργούνται σε δύο νοσοκομεία της Αττικής ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους.
-Οι Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα θα παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κατά τόπους Καταστήματα Κράτησης.
Σημειώνεται ότι ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ το οποίο θα πραγματοποιήσει τεστ σήμερα και αύριο.
Ανησυχία που οδηγεί στη λήψη μέτρων για την προστασία του προσωπικού της, προκαλεί και η διασπορά του ιού στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλες οι υπηρεσίες της χώρας είναι καλυμμένες με τα αναγκαία υγειονομικά υλικά. Όλα τα μέτρα εποπτεύονται από αξιωματικούς και μάλιστα με αυστηρό πρωτόκολλο. Έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χιλιάδες τεστ COVID, ώστε να υποβληθεί σε αυτό αποκλειστικά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα.
Μεγάλο μέρος του «κόκκινου» συναγερμού αφορά στην σοβαρότατη κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης και στη Β. Ελλάδα. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του εικοσιτετραώρου 10ης και 11ης Νοεμβρίου, όταν έγιναν 25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα. Μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε κατά την εφημερία του 86 εισαγωγές. Ήδη. 50 κρεβάτια καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και αγγειοχειρουργικά, έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και μέχρι τη Κυριακή θα έχουν αναπτυχθεί άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ-COVID σε όλη τη Β. Ελλάδα. Αυτά είναι:
-6 στο ΑΧΕΠΑ,
-7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
-5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
-5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
-15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο,
-6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Για την περαιτέρω στήριξη της Β. Ελλάδας, η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Στην Ευρώπη βλέπουμε ασθενείς να μεταφέρονται από μια χώρα στην αλλη σε
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες Μ.Ε.Θ.. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%). Οι Μ.Ε.Θ.-non COVID(για όλα τα άλλα σοβαρά περιστατικά) είναι 608. Οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%). Οι Μ.Ε.Θ.-COVID είναι 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Οι Μ.Ε.Θ.-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148.
Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%). Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι Μ.Ε.Θ.-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται χθες ήταν συνολικά 2.513 (Μ.Ε.Θ., Μ.Α.Φ., Μ.Ε.Λ., θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
www.newsbomb.gr