Πέμπτη
2
Φεβρουάριος
TOP

Long Covid: Θα είναι η επόμενη «υγειονομική καταστροφή»; Οι επιστήμονες απαντούν

Με τις τις εκτιμήσεις που θέλουν 7,7 έως 23 εκατομμύρια ασθενείς με long Covid μόνο στις ΗΠΑ, οι ερευνητές λένε ότι το σύνδρομο έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί στην «επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχει τεστ για την long Covid, ούτε κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο ή ασκήσεις για ανακούφιση από τα συμπτώματά της. Επίσης, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα, κάτι που κάνει ορισμένους γιατρούς να αμφιβάλλουν ακόμη και ότι υπάρχει.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε δύο εκθέσεις για να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία της long Covid. Δύο νέες μελέτες προσπαθούν επίσης να συγκεντρώσουν μερικά από τα κομμάτια του παζλ που αποτελεί το σύνδρομο.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της long Covid
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικά στην Covid-19, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από αυτά βίωσαν και long Covid.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο υπολόγισε ότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο από long Covid συγκριτικά με τους ενήλικες: 5% έως 10% των παιδιών που νόσησαν από Covid-19. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος: περίπου το 26% των παιδιών που νόσησαν από Covid.

Τα παιδιά συνήθως έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες -όπως προβλήματα στην αναπνοή, αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση, ομίχλη του εγκεφάλου, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και διαταραχές ύπνου- αλλά

διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.iefimerida.gr πατώντας εδώ