Σε μείζον θέμα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, εξελίσσεται η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
Αν και οι διαπραγματεύσεις για ποιες τελικά λιγινιτικές μονάδες θα περιέχει το «καλάθι» της ΔΕΗ που θα βγει προς πώληση γίνονται μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα θα απασχολήσει και τις συζητήσεις με τους θεσμούς.
To πρώτο ραντεβού του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.
Η ΔΕΗ, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.
Η κόντρα σε αυτή την περίπτωση είναι με τους Ευρωπαίους, αφού το ΔΝΤ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις γίνονται απευθείας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και επί της ουσίας έχουν στο επίκεντρο την υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει τη συμμετοχή της στην παραγωγή.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τις μονάδες που προσφέρει η ελληνική πλευρά και μεταξύ άλλων ζητάνε τη Μεγαλόπολη. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις δύο μονάδες του Αμύνταιου, για τις οποίες τίθεται ο προβληματισμός από την πλευρά των δανειστών για το αν θα βρεθούν επενδυτές με δεδομένο ότι το 2019 πρέπει να αποσυρθούν ενώ το κόστος αναβάθμισής τους είναι μεγάλο.
Στον αντίποδα οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς είναι περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες.
Πάντως το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής σε ότι αφορά τη λίστα των προς πώληση μονάδων είναι ότι και οι δυο πλευρές συμφωνούν να συμπεριληφθούν σε αυτή, η μονάδα Μελίτη I καθώς και η άδεια για την Μελίτη ΙΙ.
Πηγή: iefimerida.gr