Δευτέρα
6
Φεβρουάριος
TOP

Μαγιορκίνης: Δεν προβλέπεται μείωση της θνητότητας στους άνω των 70, όσο μένουν ανεμβολίαστοι

Προειδοποίηση σε όσους άνω των 70 ετών αποφεύγουν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού απηύθυνε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, «η κύρια πηγή, δηλαδή περισσότερο του 70% των θανάτων, αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών. Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, και όσο ανθίστανται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται η μείωση της θνητότητας -όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλες χώρες».

Αρχικά, ο καθηγητής είπε πως σε παγκόσμια κλίμακα, συνολικά καταγράφηκαν 385 εκατ. μολύνσεις και 5,7 εκατ. θάνατοι από τη νόσο. Μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 3,3 εκατομμύρια ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μείωση από τότε που ξεκίνησε η «Όμικρον».

Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, όμως, αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης όσον αφορά τη διασπορά, καθώς καταγράφηκε μόλις 2% αύξηση στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,4 εκατομμύρια διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Ακόμη, 22 από τις 47 χώρες δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης, άνω του 30% παρατηρήθηκε σε 13 χώρες, και σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30%, παρατηρήθηκε σε 5 χώρες.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση κατά 10%. Επίσης, αντίστοιχο ποσοστό παρατηρήθηκε και στους θανάτους.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες. «Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Ο αριθμός των ατόμων υπό παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση κατά 9-10%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία δείχνει σχετικά σταθερός.

Πηγή: iefimerida.gr