Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Market Pass: Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η δεύτερη φάση

Το ύψος του Market Pass και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια

Ο «κύβος ερρίφθη»!  Όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για το νέο Market Pass που θα επιδοτήσει τις αγορές των νοικοκυριών από Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο καλό είναι να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δηλαδή τα εισοδήματα του 2022.

Αυτό σημαίνει ο,τι όσοι «ποντάρουν» στο ενδεχόμενο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων-η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου-μπορεί να χάσουν την νέα «επιταγή ακρίβειας».

Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του για τον καθορισμό των νέων δικαιούχων του Market Pass βάσει των τελευταίων εισοδημάτων.

Το Market Pass

Το ύψος του Market Pass και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια.

Αμετάβλητα παραμένουν και τα εισοδηματικά κριτήρια (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και τα περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος. Όσοι έλαβαν το πρώτο market pass δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022. Όσοι δεν είχαν κάνει προηγούμενα αίτηση, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

Η παράταση του Μarket Pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

πηγη: .in.gr