Παρασκευή
12
Απρίλιος
TOP

Market pass: Ποιοι και πώς θα εισπράττουν το επίδομα για τα ψώνια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για τους επόμενους έξι μήνες η κυβέρνηση θα επιδοτεί σε 8,4 εκατ πολίτες το 10% της δαπάνης για αγορές από επιχειρήσεις τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία κλπ) και super market – καλύπτει τις αγορές όλων των ειδών από σουπερμάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων.

Το όριο μηνιαίων αγορών που θα επιδοτείται θα είναι τα 220 ευρώ για ενα άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 100 για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας μέχρι το ανώτατο όριο των 1.000 ευρώ (αφορά πολύτεκνους).

Τα χρήματα θα πιστώνονται στους δικαιούχους ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα, ανεξάρτητα από τις αγορές που κάνουν κάθε μήνα. Σε περίπτωση που επιλέγεται η ψηφιακή κάρτα σε αυτήν θα πιστώνεται το σύνολο της επιδότησης (και η κάρτα θα “περνάει” μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κ.λπ.). Οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όπου θέλουν, αλλά στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται μόνο το 80% της επιδότησης.

Τα χρήματα μέσω της κάρτας θα είναι διαθέσιμα για αγορές όλων των ειδών που πωλούν τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα, όπως π.χ. σχολικά είδη, ενδύματα και συσκευές και όχι μόνο τρόφιμα, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Και βέβαια, τα χρήματα μέσω λογαριασμού, κατά 20% λιγότερα, θα μπορούν να δαπανηθούν οπουδήποτε.

Γιαυτό και η συγκεκριμένη κάρτα θα ονομάζεται «Market Pass».

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα 650 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπραχθούν από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο διυλιστηρίων θα επιδοτηθεί με 10% το καλάθι των αγορών.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα 24.000 ευρώ (θα διευκρινιστεί τι ισχύει για ένα άτομο μόνο) που θα προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος. Με αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνεται η ένταξη στη λίστα των δικαιούχων που θα μπορούν να πάρουν αυτό το… “food pass”, δηλαδή την επιδότηση, είτε χρηματικά είτε με ψηφιακή κάρτα και να την ξοδέψουν όπως θέλoυν.

Με βάση τα πλαφόν η μηνιαία επιδότηση θα κυμαίνεται απο 22 – 100 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Πρακτικά δηλαδή, για μια τετραμελή οικογένεια θα επιδοτούνται αγορές 520 ευρώ (220 +100+100+100 ευρω) με ένα επίδομα της τάξης των 52 ευρώ (το 10%) το μήνα. Και αυτό θα ισχύει για έξι μήνες, δηλαδή 310 ευρω το εξάμηνο.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass, δηλαδή η επιδότηση θα δίνεται με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα αλλά οι δικαιούχοι θα μπορούν, αν θελουν, να εισπράττουν την ενίσχυση και από τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ίσως στο 80% του ύψους της αν ισχύσει το παλιό μοντέλο).

Σύμφωνα με οσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το μέτρο θα καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίσει 8,4 εκατ. πολίτες. «Για να το πω απλά, 10% ο πληθωρισμός, 10% η κάλυψη του κράτους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η περιγραφή του μέτρου ενίσχυσης:

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη protothema.gr