TOP

«Μάστιγα» το νοθευμένο ελαιόλαδο – Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας

Οι χημικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών στα «ελαιόλαδα» αποκαλύπτουν ασυνειδησίες εγκληματικές για την υγεία.

Σπείρες και επιτήδειοι φιλτράρουν χρησιμοποιημένα ηλιέλαια, που ήδη έχουν τηγανιστεί, βάζουν χρώμα για να ξεγελάσουν οπτικά και στη συνέχεια τα συσκευάζουν με σήματα πασίγνωστων εταιρειών, πριν τα διοχετεύσουν στην αγορά ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με χαμηλή οξύτητα.

Γιατροί και χημικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση τέτοιων νοθευμένων λαδιών.

«Ευθύνονται για μία σειρά από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Γρηγοράκης.

Το χρώμα αποκαλύπτει την αλήθεια

Όπως αποκαλύπτει στο Live News ο υπεύθυνος εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, από τη μέρα που οι τιμές του ελαιόλαδου άρχισαν να ανεβαίνουν, οι διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Ο επίτιμος καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου εξηγεί τί κάνουν σπείρες το τελευταίο διάστημα για να νοθεύσουν λάδια χαμηλής ποιότητας και να τα πλασάρουν ως παρθένα ελαιόλαδα.

«Βλέπουμε το σώμα μας να αποκτά συπτώματα γήρανσης»

Παρά το γεγονός ότι βλέπουμετα δείγματα χρωματικά να μοιάζουν, όταν εκτεθούν σε λευκό φως ημέρας αποκαλύτεται η αλήθεια.

«Το παρθένο ελαιόλαδο έχει χρώση πορτοκαλί και το νοθευμένο πράσινο», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Μενάδης.

Παρά τις συλλήψεις και τους ελέγχους που συνεχίζονται, οι επιτήδειοι όπως φαίνεται συνεχίζουν τη δράση τους απτόητοι.

Κάποιοι φέρνουν ηλιέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία και το συσκευάζουν στην Ελλάδα, όπως έκαναν πατέρας και γιος σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, και άλλοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

«Βλέπουμε το σώμα μας να αποκτά συπτώματα γήρανσης, τα οποία αφορούν τόσο την εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και τα εσωτερικά μας όργανα», τονίζει ο κ. Γρηγοράκης.

Η χημικός, Ιφιγένεια Χριστοπούλου, μιλώντας στο LIVE NEWS, αναφέρει ότι «πολλές φορές βάζουν χρώμα στο ηλιέλαιο. Άλλες φορές βάζουν ποσοστά ηλιέλαιο ή σπορέλαιο στο παρθένο ελαιόλαδο».

«Η οξύτητα, που είναι ένας δείκτης του ποιοτικού φετινού ελαιόλαδου είναι πολύ χαμηλή, οπότε δεν είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε αν είναι φετινό ή όχι», καταλήγει.

Πηγή: in.gr