Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα θερινά προγράμματα για παιδιά στη Μεθώνη και στα Φιλιατρά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό θερινό κινηματογραφικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης. Το πρόγραμμα  φιλοξένησε από τις 22 έως 28 Ιουνίου μαθητές και μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής, που είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο του κινηματογράφου μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την σκηνοθέτρια και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Εύα Στεφανή.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ιστορία της περιοχής και να εντοπίσουν θέματα προς καταγραφή και ανάδειξη μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα σχετικά με τη χρήση καμερών, μικροφώνων, συσκευών εγγραφής ήχου. Στη συνέχεια τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τα βασικά στοιχεία του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ, όπως η σκηνοθεσία και συμμετείχαν σε εργαστήρια σεναρίου, γυρισμάτων και μοντάζ, με στόχο να δημιουργήσουν τα δικά τους ντοκιμαντέρ. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη εργαστήρια κινουμένων σχεδίων, καθώς και ταινιών Virtual Reality, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς συνεργάτες.  Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής, καταγράφοντας μέσω τεχνικών βίντεο μικρές και μεγάλες ιστορίες που αφηγούνται την εξέλιξη του τόπου στο πέρασμα του χρόνου. Στο τέλος δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα και υλικό που προέκυψε από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο θα προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα.

Αρχαιολογικό Πρόγραμμα | Φιλιατρά

Μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο θερινό αρχαιολογικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, προσφέροντας την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη Μυκηναϊκή Μεσσηνία μέσα από βιωματικές δράσεις και εργαστήρια.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά, ενώ το σχεδιασμό και συντονισμό ανέλαβε η δρ. Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος-συγγραφέας.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως η εκπαιδευτική ανασκαφή, καθώς και τα εργαστήρια αρχαίας ελληνικής τοιχογραφίας, κεραμικής, μυκηναϊκού κοσμήματος και αρχαίας ελληνικής μουσικής. Παράλληλα, οι νεαροί και νεαρές αρχαιολόγοι επισκέφθηκαν το Παράρτημα Τριφυλίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, όπου ανακάλυψαν το αρχαιολογικό παρελθόν της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας μέσα από κόμικς, ενώ συμμετείχαν στις έρευνες του ΓεωΑρχαιολογικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στη περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική εμπειρία με την χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο του θερινού αρχαιολογικού προγράμματος, η αρχαιολόγος δρ. Εύη Παπαδοπούλου και ο συνθέτης δρ. Νίκος Ξανθούλης παρουσίασαν το μουσικό δρώμενο “Αναβιώνοντας την προφητεία του Γρύπα με τις μελωδίες της αρχαίας λύρας” στα Φιλιατρά. Το μουσικό δρώμενο βασίστηκε στην Αρχαιολογική Ιστορία «Η Προφητεία του Γρύπα» που έγραψε η δρ. Εύη Παπαδοπούλου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το «Διάζωμα» και τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Δρ. Jack Davis και Δρ. Sharon Stocker, με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη της Μεσσηνίας των Μυκηναϊκών Χρόνων.