Τετάρτη
19
Φεβρουάριος
TOP

Με λαμπρότητα και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού τα εγκαίνια της αρχαιολογικής έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου» (pic’s)

Με κάθε επισημότητα και παρουσία της Υπουργού  Πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, τα εγκαίνια η αρχαιολογικής έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία».

Η έκθεση αναδεικνύει τη μυκηναϊκή πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ευρήματα εξαιρετικής αισθητικής και αρχαιολογικής σημασίας. Πρόκειται για τα μοναδικής ομορφιάς κτερίσματα από τον ασύλητο επονομαζόμενο “Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή”, που ήρθε στο φως το 2015 από τη σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, αλλά και νέα ευρήματα από τους θολωτούς τάφους VI και VII στον Εγκλιανό, το θολωτό τάφο στο Ψάρι, το εμβληματικό στέμμα από το Μυρσινοχώρι, και πολλά άλλα ευρήματα από παλαιότερες ανασκαφές.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 27/4/2025. Μετά θα μεταφερθεί στο Μουσείο Getty Villa (εγκαίνια 25/6/2025), όπου θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, ενώ ύστερα από την επιστροφή της στην Ελλάδα προγραμματίζεται η παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στη σπουδαίοτητα των ευρημάτων που εκτίθενται στην έκθεση τα οποία αναδεκνύουν τον πλούτο της Ελληνικής ιστορίας, στάθηκε σε δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας εγκαινιάζεται μια πραγματικά εξαιρετικά σημαντική έκθεση η οποία έχει μοναδικά ευ  ρήματα του μυκηναϊκού κόσμου αποτέλεσμα της συστηματικής ανασκαφικής και αρχαιολογικής έρευνας της Μεσσηνίας για πολλά χρόνια τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας όσο και από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας και στο πρόσωπο του Τζακ Ντέιβις θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους Αμερικανούς συναδέλφους, γιατί έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην έρευνα της Μεσσηνίας αλλά και στην μελέτη του μυκηναϊκού κόσμου.

Αυτή η έκθεση η οποία όπως όλοι γνωρίζετε θα παρουσιαστεί μετά από κάποιους μήνες στο Λος Άντζελες, στην Βίλα Γκέτι και ακολούθως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα καταλήξει εκεί όπου ανήκει, στο Μουσείο της Χώρας το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό ανακαίνιση θα επεκταθεί προκειμένου να φιλοξενήσει πια μόνιμα τα ευρήματα ιδιαίτερα από τον τάφο του λεγόμενου «Γρύπα Πολεμιστή». Αυτό το οποίο για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μία συστηματική πολιτική για την ανάδειξη των πολιτισμών που ανεδείχθησαν στον ελληνικό χώρο. Είτε είναι ο κυκλαδικός πολιτισμός είτε είναι ο Μινωι κός, εδώ μιλάμε για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Η έκθεση αυτή, το έργο το οποίο γίνεται στην Περιστεριά, το έργο στους Θολωτούς Τάφους, η συνεχής μέριμνα για το παλάτι του Νέστορα. Το μουσείο της Χώρας είναι κάποια από τα έργα τα οποία αφορούν την προβολή του  Μυκηναϊκού πολιτισμού. Θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με ευρύτερα έργα που κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού πάλι για το Μυκηναϊκό πολιτισμό σε 17 περιφερειακές ενότητες της πατρίδας μας. Ξεκινώντας από το Γλας στη Βοιωτία για να φτάσουμε στον Κύνο στην Φθιώτιδα μέχρι την περιφερειακή ενότητα της Μαγνησίας. Δεκαεπτά περιφερειακές ενότητες παρουσιάζουν μέσα από μια πολιτιστική διαδρομή την οποία ολοκληρώνει εντός του 2025 το Υπουργείο Πολιτισμού την σημαντικότητα του Μυκηναϊκού πολιτισμού.   Ένας πολιτισμός ο οποίος ανθεί στην Πελοπόννησο ανθεί ανάμεσα στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου στην Μεσσηνία και στην έκθεση αυτή προβάλλεται ακριβώς αυτή η σημαντικότητα του πολιτισμού αυτού αλλά και τα έργα τέχνης τα οποία είναι πραγματικά μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ Γιώργου Διδασκάλου, βουλευτών του νομού, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Καλαμάτας, του Γεν. Γραμματέα της ΚΕΔΕ , των Αχιλλέα και Χρήστου Κωνσταντανόπουλου, της Γεωργίας Σαμαρά -Κρητικού, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, αιρετών της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και πλήθους κόσμου που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης.

Παρόντες βεβαίως και οι Jack L. Davis και Sharon R. Stocker του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, από την σκαπάνη των οποίων τα εξαιρετικά αυτή κρετίσματα ήρθαν στο φως…