Διπλασιάζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, με ΚΥΑ οι αποζημιώσεις για τις πρόσθετες επενδύσεις της εταιρείας – Τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ενεργειακή ασφάλεια
Με διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής το επόμενο δωδεκάμηνο και μεγαλύτερη συμμετοχή του ορυκτού καυσίμου κατά 20% στο ενεργειακό μείγμα, θα επιχειρήσει-μεταξύ άλλων- η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα απόνερα των εξελίξεων με το Nord Stream 1 που δοκιμάζουν τις αντοχές όλης της Ευρώπης.
Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ Γιώργος Στάσσης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΔΕΗ σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της από 5 τεραβατώρες σε 10 τεραβατώρες.
Ο λιγνίτης και το LNG θα αποτελέσουν τα κύρια όπλα της χώρας στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, με την Ελλάδα να κινείται στην κόψη του ξυραφιού αλλά σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του αζέρικου αερίου από τον TAP αλλά και των υποδομών που διαθέτει στην Ρεβυθούσα.
Τουλάχιστον αυτό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, η χθεσινή σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, στη σκιά των πιέσεων της Μόσχας να μην ανοίξει τον αγωγό Nord Stream1 μετά τις 21 Ιουλίου όταν ολοκληρώνεται και τυπικά η δεκαήμερη προγραμματισμένη συντήρηση.
Για να ανεβάσει στροφές η ΔΕΗ στην παραγωγή από λιγνίτη σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 150 εκ. ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο κάθε διαθέσιμο ορυχείο μεταξύ των οποίων είναι της Αχλάδας και της Βεύης. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει να αποζημιωθεί για τις πρόσθετες επενδύσεις που θα κάνει για αυτό και εκκρεμεί σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση από το ΔΕΣΦΑ για τη διαχείριση των εξαγωγών καθώς η Ελλάδα, με βάση την δομή του ηλεκτρικού συστήματος, εξάγει σημαντικές ποσότητες αερίου τις μέρες που είναι ακριβότερες οι τιμές χονδρεμπορικής σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
Αυτό τις στερεί σημαντικές ποσότητες καυσίμου, η έλλειψη του οποίου θα ήταν ιδιαίτερα εμφανής σε ακραίες συνθήκες. Από την άλλη, μια διαφορετική προσέγγιση όπως η διακοπή τους, αποτελεί μια αρκετά σύνθετη και περίπλοκη επιλογή, η οποία όμως δεν θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί σε συνθήκες κρίσης.
Ο ΔΕΣΦΑ εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός ως προς την διαθεσιμότητα της Ρεβυθούσας, η οποία με την αναβάθμιση της υποδομής της θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται δύο καράβια LNG ταυτόχρονα. Ως εναλλακτική λύση στο τραπέζι σε περίπτωση διακοπής της φυσικής ροής αερίου, βρίσκεται πάντα και η χρήση ντίζελ από τις 5 μονάδες φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ αναλυτική παρουσίαση για τις τιμές στην λιανική και χονδρεμπορική αγορά το επόμενο διάστημα, έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκυλλακάκης, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Φούρλαρης (Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ), Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).
ΠΗΓΗ.newmoney.gr