Δευτέρα
8
Αύγουστος
TOP

Με παρέμβαση Σαμαρά έρχεται το έργο που αλλάζει το Ανατολικό Κέντρο της Καλαμάτας – Δύο νέα έργα μέσω ΚΤΥΠ (video)

Με την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά δρομολογείται -όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και ουσιαστικά επικυρώθηκε σήμερα και από τις αναφορές του Θανάση Βασιλόπουλου- ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν τρέξει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

α Εικόνα8

Το έργο αυτό, που αλλάζει όλη την εικόνα του ανατολικού κέντρου προσθέτοντας πολλά στο αναπτυξιακό του πρόσημο, περνά μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως η αξιολόγηση είναι θετική στην πρόταση που έχει υποβληθεί και ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας.

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνεχή επικοινωνία με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα είναι επάνω -όπως πάντα- στα θέματα και του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, και πέρα από αυτό, δρομολόγησε δύο θετικές εξελίξεις σε έργα που έρχονται μέσα από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και αφορούν το Πολυκλαδικό (προϋπολογισμός 1,2 εκατ. ευρώ) και την Τέντα (ψύξη -θέρμανση ξεκινά το έργο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες). Μάλιστα μέχρι το Πάσχα θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -Λύκειο.

Για αυτές τις δύο σημαντικές εξελίξεις ενημέρωσε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας ευχαριστώντας τόσο τον Μεσσήνιο Θανάση Γιάνναρη (Διευθύνων Σύμβουλος) που είναι πάνω από όλα τα θέματα όσο και τον Τίμο Κατσίπο (Πρόεδρος) της ΚΤΥΠ Α.Ε.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια μεγάλη παρέμβαση που θα αναζωογονήσει την Ανατολική Γειτονιά, ύψους 16.374.134,56 € έχει κατατεθεί από το Δήμο Καλαμάτας στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης, σε υλοποίηση του σχεδιασμού του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και της Δημοτικής Αρχής. Η πρόταση προβλέπει παρεμβάσεις αναζωογόνησης στο χώρο των πρώην λυομένων «Βάγια» και στο χώρο του Παλιού Στρατοπέδου. Προβλέπει επίσης, διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών, με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία.

α Εικόνα9

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε, μετά το σεισμό του 1986, αρχικά για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και για την εγκατάσταση αναγκαίων υποδομών της πόλης. Έτσι η Ανατολική Γειτονιά, παραμένει ακόμη και σήμερα ένας χώρος που ονομάζεται μεν Ανατολικό Κέντρο, αλλά εξακολουθεί να είναι χωρίς ταυτότητα και καμία κεντρικότητα, τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά όσο και ως προς τις λειτουργίες.

 • Η περιοχή στα πρώην λυόμενα ΒΑΓΙΑ, (30 στρ.) μετά την απομάκρυνσή αυτών, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ενώ από το ΓΠΣ οι χρήσεις Γης προβλέπουν την κατασκευή αθλητικών υποδομών, πεζοδρόμων και Παιδικής Χαράς. Σήμερα εκτός της λειτουργίας του 6ου Νηπιαγωγείου, ο δημοτικός χώρος λειτουργεί, ως μια ανοικτή και ρυπογόνος τουλάχιστον οπτικά, αποθήκη κάθε είδους.
 • Το παλιό στρατόπεδο, έκτασης 110 στρ. περιλαμβάνει ως τώρα:
  • Το Πανεπιστήμιο
  • Τη Φοιτητική Εστία
  • Το κλειστό Γυμναστήριο «Τέντα»
  • Γήπεδα (ποδοσφαίρου, Tennis, Μπασκετ)
  • Τον Γ’ Παιδικό Σταθμό
  • Τον Σταθμό του ΕΚΑΒ Άμεσης Βοήθειας
  • Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
  • Συγκρότημα βιοκλιματικών κατοικιών
  • Συγκρότημα κτηρίων εμπορικής εκμετάλλευσης
  • Τον Ρ/Σ ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

α Εικόνα2

Οι εγκαταστάσεις αυτές καταλαμβάνουν έκταση 70στρ, περίπου< λειτουργούν ασύνδετα μεταξύ τους και μαζί με τον αδόμητο χώρο έκτασης 40στρ, εμφανίζουν μία όψη χωρίς ταυτότητα, αλλά και καμία κεντρικότητα.

 • Η διασύνδεση της περιοχής
  • με την Παραλία, γίνεται κυρίως από τη οδό Ηρώων, όπως οι παρεμβάσεις ανοικοδόμησης των παρόδιων οικοπέδων, έχουν αφήσει τα σημάδια τους, τόσο στο οδόστρωμα, όσο και στα πεζοδρόμια.
  • με το Ιστορικό Κέντρο, γίνεται μέσω των οδών Μαυρομιχάλη και Καλλιπατείρας, δρόμοι στους οποίους αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα η οποία απαιτεί παρεμβάσεις αισθητικού και λειτουργικού χαρακτήρα
  • με τον περιμετρικό μέσω των οδών Καλλιπατείρας και Μαρίας Κάλλας, που λειτουργούν όμως, ως απλοί συνοικιακοί δρόμοι, μη ανταποκρινόμενοι στα σημερινά δεδομένα.

Με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα, αλλά και η κίνηση εντός αυτής, να είναι δυσχερής για πεζούς και ποδηλάτες και το αυτοκίνητο να κυριαρχεί.

Αξιολογώντας σήμερα την κατάσταση της Ανατολικής Γειτονιάς, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι το Ανατολικό Κέντρο παρουσιάζεται άναρχο, απόμακρο και δυσλειτουργικό, xωρίς κέντρο βάρους, σημεία έλξης και επισκεψιμότητα.

Η Ανατολική Γειτονιά είναι μια συνοικία χωρίς “καρδιά”, χωρίς κινητήρια δύναμη, η λειτουργία της οποίας αποτυπώνει την αποτυχία της εφαρμογής των στρατηγικών στόχων που τέθηκαν για την αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Α. Ανάπλαση των ενδιάμεσων αδόμητων περιοχών του ανατολικού κέντρου έκτασης 40 στρ. περίπου.

Βασικοί στόχοι της παρέμβασης είναι :

 • Η δημιουργία μιας κεντρικής δράσης που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης.
 • Εμπλουτισμός με νέες χρήσεις, για όλους.
 • Διαμόρφωση διακριτών εισόδων
 • Δημιουργία αξόνων κυκλοφορίας
 • Κατασκευή χώρων αναψυχής
 • Κατασκευή πολιτιστικών και εμπορικών υποδομών.

α Εικόνα6

α Εικόνα4

α Εικόνα5

Β. Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής των πρώην λυομένων Βάγια έκτασης 30 στρ. περίπου.

Βασικοί στόχοι της, εν λόγω, ανάπλασης είναι :

 • Η διασύνδεση των υπό κατασκευή κοινοχρήστων χώρων και υποδομών της περιοχής ( Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, Χώροι άθλησης, Παιδική χαρά) με τις υπάρχουσες λειτουργίες  της γειτονιάς, με τρόπο υψηλής αισθητικής, καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Η κατασκευή των οδών κυκλοφορίας και των πεζοδρομίων εντός της περιοχής, τα δίκτυα πεζοδρόμων, οι ποδηλατόδρομοι, οι χώροι πρασίνου και όποιες άλλες παρεμβάσεις γίνουν, θα είναι ενιαίας φυσιογνωμίας που θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο αστικό χώρο.

α Εικόνα7

Γ. Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας, πεζοδρομίων και των συνδέσεων με το ιστορικό κέντρο και την παραλία ( 48.900 τμ)

 • Δημιουργία λειτουργικών διασυνδέσεων
  • με το ιστορικό κέντρο (μέσω της οδού Μαυρομιχάλη)
  • την παραλία  (μέσω της οδού Ηρώων)
  • τον περιμετρικό μέσω των οδών Καλλιπατείρας και Μαρίας Κάλλας.
 • Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας και των συνδέσεων με το ιστορικό κέντρο και την παραλία, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία.
 • Μετατροπή της οδού Σφακιανάκη, σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση του ανατολικού κέντρου
 • Δημιουργία ενός συνεχομένου περίπατου / ποδηλατοδρόμου αναψυχής  από το ιστορικό κέντρο της πόλης έως την παράλια, μέσω του ανατολικού κέντρου.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Η υλοποίηση της πρότασης, εφόσον λάβει χρηματοδότηση, θα υλοποιηθεί σε ΔΥΟ Στάδια.

Στο πρώτο θα γίνουν Οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση του έργου:  «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού περιβάλλοντος Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας»,  οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.

Στο στάδιο αυτό οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα λάβουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο εγκρίσεις.

Παραδοτέο του σταδίου θα είναι οι μελέτες, αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Στο Δεύτερο Στάδιο, το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής φάσης.

Με την παρούσα πρόταση, ικανοποιείται ο στόχος για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με αποκεντρωμένες υποδομές και τη δημιουργία ενός αστικού τοπίου υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας, που ενσωματώνει πολιτικές :

 1. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
 2. Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
 3. Για την Βιώσιμη Κινητικότητα
 4. Για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των πόλεων
 5. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.

Υπογραφές για τον κλιματισμό στην «Τέντα» – 1,2 εκατ. € για παρεμβάσεις στο πρώην Πολυκλαδικό

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» στην Αθήνα, ανέφερε:

«Επισκέφτηκα χθες στην Αθήνα τις “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” όπου και έπεσαν οι υπογραφές για ένα σημαντικό έργο που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος κεντρικού κλιματισμού – αερισμού  στο Κλειστό της “Τέντας”. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού στα 340.000 € το οποίο έρχεται να λύσει σημαντικά προβλήματα λειτουργία και να αναβαθμίσει το Κλειστό της “Τέντας”.

Να πω ότι η συνεργασία με τον πρόεδρο των Κτιριακών Υποδομών Τίμο Κατσίπο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Θανάση Γιάνναρη είναι εξαιρετική και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Χθες, κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, υπήρξε και ενημέρωση ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Σε περίπου ένα 15νθήμερο θα εκκινήσουν οι εργασίες και υπάρχει η εκτίμηση ότι το έργο θα έχει παραδοθεί κοντά στο Πάσχα.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ψύξης – θέρμανσης, η “Τέντα” θα γίνει απόλυτα λειτουργική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι ένα αίτημα χρόνων που ικανοποιούμε και να πω στο σημείο αυτό ότι προσωπικό ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Ένα ενδιαφέρον που είναι διαρκές και αφορά όλα τα θέματα του Δήμου μας.

Ταυτόχρονα, σε συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των “Κτιριακών Υποδομών”, ενημερώθηκαν για δύο ακόμα σημαντικότατες παρεμβάσεις που λαμβάνουν πορεία υλοποίησης, στη βάση των δεσμεύσεών μας και των διεκδικήσεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Όπως, λοιπόν, ενημερώθηκα στο πρώτο συμβούλιο του έτους έχει ενταχθεί ως θέμα η σημαντικότατη παρέμβαση της προμήθειας και τοποθέτησης υγρομονωτικών και θερμομονωτικών υλικών για τη στεγανοποίηση και θερμομόνωση οροφών τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου της Καλαμάτας. Επιπλέον, ακολουθούν σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν υπηρεσιακά στελέχη της ΚΤΥΠ και εργασίες αποκατάστασης ενανθρακώσεων φέροντος οργανισμού στο εν λόγω κτηριακό συγκρότημα. Οι παρεμβάσεις αυτές αγγίζουν συνολικά το 1.200.000€.

Τέλος, θετικά είναι τα νέα και ως προς την εξέλιξη της υπό εκπόνησης μελέτης για το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο, με την εκτίμηση των στελεχών του Οργανισμού ότι η εν λόγω μελέτη θα είναι έτοιμη προς παράδοση τον Απρίλιο, οπότε και μένει η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, μέσα από την κατατεθειμένη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” πρότασης, προϋπολογισμού άνω των 6.800.000 €.

Συνεχίζουμε, με σκληρή δουλειά, επιμονή, σχέδιο και όραμα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας. Εμείς απαντάμε με το έργο μας».

271725746 1357045381424190 819945118407700689 n