Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Με τη δέουσα λαμπρότητα η Καλαμάτα τίμησε την πολιούχο της Υπαπαντή (video-pics)

Με την καθιερωμένη επισημότητα μετά από καιρό λόγω της πανδημίας, η Καλαμάτα τίμησε κανονικά σήμερα την πολιούχο της Υπαπαντή του Σωτήρος. Παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, πλήθους φορέων και πιστών, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο ακέραιο παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες βελτιωθήκαν μόνο κατά τη διάρκεια της λιτανείας της θαυματουργής εικόνας Της Παναγίας, στους δρόμους της πόλης.

Ξεχώρισαν οι αναφορές του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για τα έργα και τις προοπτικές της Μεσσηνίας, ενώ με πολιτικό περιεχόμενο συναίνεσης ήταν και οι δηλώσεις των υπολοίπων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Εσείς είχατε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση Best τις όλες εορταστικές εκδηλώσεις

H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ

H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.

O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.

H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.