Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

«Μέχρι το 2031 θα έχουμε πετύχει την αθανασία»

Σου ακούγεται ουτοπικό το ενδεχόμενο μέχρι το 2031 η ανθρωπότητα να έχει εξελιχθεί τόσο, ώστε να μπορούμε να είμαστε αθάνατοι; Δεν έχεις άδικο, αν και το λέει κάποιος που έχει προβλέψει και άλλα απίθανα και έχει επαληθευτεί!

Ο Ray Kurzweil έχει το ίδιο πλάνο από τότε που θυμάται τον εαυτό του: Να μην πεθάνει ποτέ. Εν αντιθέσει με άλλους που απλώς εύχονται να μπορούσαν να μείνουν αθάνατοι, ο συγκεκριμένος έχει κάνει και τα κουμάντα του: Από το 2002 έχει υπογράψει συμβόλαιο με οργανισμό που μετά τον θάνατο του, θα εγχύσει στο σώμα του κρυοπροστατευτικό και θα το συντηρήσει με τη μέθοδο της κρυογονικής.

Όλο αυτό θα το κάνει με την ελπίδα ότι μελλοντικά η ιατρική θα έχει πρόχειρη την τεχνολογία να επιδιορθώσει τους ιστούς του και να τον αναστήσει.

Ακολουθούν πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως ο Kurzweil δεν ζει σε μια ουτοπία. Αφιέρωσε τη ζωή του σε θέματα υγείας και τεχνητής νοημοσύνης. Από τις 147 προβλέψεις που έκανε για τις σχέσεις μας με τις μηχανές –όταν δεν είχαμε καν internet– ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει επιβεβαιωθεί.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Είχε εκτιμήσει από το 1990 ότι έως το 2020 η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι διαθέσιμη για 1.000 δολάρια. Πλέον, έχουμε πρόσβαση σε αυτήν με πολύ λιγότερα χρήματα.

Μια από τις τελευταίες προβλέψεις του την έκανε στο συνέδριο South by Southwest, που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. Το SXSW μαζεύει στο Austin τα μεγαλύτερα ονόματα της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Μεταξύ τους φέτος ήταν και ο Διευθυντής Μηχανικής της Google. Δηλαδή, ο Kurzweil.

Είπε πως βάσει των υπολογισμών του μέχρι το 2029 «η τεχνητή νοημοσύνη θα περάσει με επιτυχία ένα τεστ Turing κι έτσι θα επιτύχει ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης».

Δεν θέλω να σε τρομάξω –πολύ– αλλά κάποιοι υποστηρίζουν πως το GPT-4 είναι πολύ κοντά στο να περάσει το τεστ που πρότεινε ο πρωτοπόρος των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, Alan Turing. Τι περιλαμβάνει; Το να μιλάμε με chatbot online χωρίς να καταλάβουμε πως δεν είναι άνθρωπος. Είχε τονίσει πως μόνο τότε θα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έναν υπολογιστή ως τεχνητά ευφυή.

Ο Kurzweil εξήγησε πως το επιτυχημένο τεστ των μηχανών «θα οδηγήσει στο να έχουν οι υπολογιστές ανθρώπινη νοημοσύνη. Θα τους βάζουμε μέσα στον εγκέφαλό μας, θα τους συνδέουμε με το cloud, θα επεκτείνουμε αυτό που είμαστε. Σήμερα, αυτό δεν είναι μόνο ένα μελλοντικό σενάριο. Είναι κάτι που εν μέρει ζούμε και πρόκειται να αναπτυχθεί με επιταχυνόμενη ταχύτητα».

Πώς θα κερδίσουμε την αθανασία

Αργότερα, ως μέλος άλλου πάνελ, ο Kurzweil είπε: «Έχω υπολογίσει πως έως το 2045 θα πολλαπλασιάσουμε την αποτελεσματική νοημοσύνη μας κατά ένα δισεκατομμύριο φορές, συγχωνεύοντάς τη με τη νοημοσύνη που δημιουργήσαμε». Και έτσι θα επιτύχουμε την αθανασία.

Τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή φόβου. «Και όταν οι μηχανές γίνουν πιο έξυπνες από τον άνθρωπο, δεν πρόκειται να ζήσουμε κάποιου είδους πόλεμο. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο, γιατί στην πραγματικότητα εμείς επωφελούμαστε από τις μηχανές. Μας κάνουν εξυπνότερους.

»Μπορεί να μην είναι ακόμα μέσα στο σώμα μας, αλλά, μέχρι τη δεκαετία του 2030 θα συνδέσουμε τον νεοφλοιό μας, το μέρος του εγκεφάλου μας που “αναλαμβάνει” τη σκέψη μας, με το cloud. Θα αποκτήσουμε περισσότερο νεοφλοιό, θα είμαστε πιο αστείοι, καλύτεροι στη μουσική και πιο σέξι. Θα έχουμε όλοι όσα εκτιμούμε στους ανθρώπους, σε μεγαλύτερο βαθμό.

»Τελικά, θα επηρεαστούν τα πάντα. Θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις φυσικές ανάγκες όλων των ανθρώπων. Θα διευρύνουμε το μυαλό μας και θα δείξουμε αυτές τις καλλιτεχνικές ιδιότητες που εκτιμούμε».

Τα θαυματουργά νανορομπότ

Αφότου ολοκληρώθηκε το συνέδριο στο Austin, ο Kurzweil επισκέφτηκε το κανάλι Adagio στο YouTube.

Εκεί συζήτησε επί της επέκτασης της γενετικής, της νανοτεχνολογίας («η δεύτερη επανάσταση που συνεπάγεται την κατασκευή “εργαλείων” μόριο προς μόριο, που θα μπορούν να ξαναχτίσουν τον φυσικό κόσμο») και της ρομποτικής. Είπε πως πιστεύει πως όλη αυτή η εξέλιξη που συμβαίνει σήμερα θα οδηγήσει σε νανορομπότ που θα μπορούν να αντιστρέψουν την ηλικία μας.

«Θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να τρώνε ό,τι θέλουν και να παραμένουν αδύνατοι και σε φόρμα, θα μας παρέχουν άφθονη ενέργεια, θα καταπολεμούν λοιμώξεις ή τον καρκίνο, θα αντικαθιστούν όργανα και θα αυξάνουν τον εγκέφαλό τους».

Τελικά, τα σώματα των ανθρώπων θα μπορούν να αλλάξουν τη φυσική τους εκδήλωση κατά βούληση. Με επαρκή γενετική τεχνολογία, θα πρέπει να είναι δυνατό να διατηρηθεί το σώμα επ’ αόριστον, αναστρέφοντας τη γήρανση. Ταυτόχρονα θα θεραπεύουμε καρκίνους και άλλες ασθένειες.

«Θα φτάσουμε στο σημείο που έως το 2029 η ιατρική τεχνολογία θα προσθέτει ένα επιπλέον χρόνο σε κάθε έτος του προσδόκιμού μας. Δεν εννοώ με βάση τα γενέθλια, αλλά το υπολειπόμενο. Εκτιμώ πως θα επιτύχουμε την αθανασία έως το 2031».

Εξέφρασε την πεποίθηση και ότι μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα είναι εφικτή η χρήση οργάνων που καλλιεργούνται σε εργαστήρια.

Ο Kurzweil είναι πίσω από πολλά που απολαμβάνεις σήμερα

Το 1999 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill Clinton, πέρασε στο λαιμό του Raymond “Ray” Kurzweil το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Η υψηλότερη διάκριση που υπάρχει στις ΗΠΑ για τον τεχνολογικό τομέα δεν είναι το μόνο βραβείο που έχει στο σπίτι του ο 75χρονος επιστήμονας υπολογιστών. Συνολικά έχει λάβει 21 τιμητικά διδακτορικά διπλώματα και τιμές από τρεις Προέδρους της χώρας του, συν κάμποσα άλλα βραβεία για πράγματα που έχει ανακαλύψει.

Ο Raymond “Ray” Kurzweil στο γραφείο του στη Βοστόνη, το 2011. Trevor Collens/Alamy/Visualhellas.gr

Ως ένας από τους 16 «επαναστάτες που έφτιαξαν τις ΗΠΑ» και κατά το περιοδικό Inc. «ο δικαιωματικός κληρονόμος του Έντισον», έχει περάσει όλη του τη ζωή σε μελέτη και έρευνα για την υγεία, την τεχνητή νοημοσύνη, τον μεταανθρωπισμό, την τεχνολογική μοναδικότητα και τον φουτουρισμό. Αν δεν φοβάται κάτι, είναι το μέλλον στο οποίο οι μηχανές και οι άνθρωποι θα ’χουν γίνει ένα.

Γιος Αυστριακών που για να γλιτώσουν από τον Χίτλερ διέσχισαν τον Ατλαντικό και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε μέσα στις μουσικές (ο πατέρας του ήταν μουσικός και μαέστρος), την τέχνη (η μητέρα του ήταν εικαστικός) και «ιδέες για το πώς θα είναι η ζωή στο μέλλον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας».

Όπως αναφέρει το Academy of Achievement, έμαθε να παίζει πιάνο. Περνούσε ωραία. Όχι όμως όσο ωραία περνούσε όταν προσπαθούσε να φτιάξει κάτι που δεν υπήρχε, για να καλύψει μια ανάγκη του.

Στα 5 ανακοίνωσε στους γονείς του πως θα γίνει εφευρέτης. Άρχισε να μαζεύει παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που του έδιναν οι γείτονες και στα 8 έφτιαξε ένα ρομποτικό κουκλοθέατρο και ένα ρομποτικό παιχνίδι. Στα 12 αποφάσισε να αφοσιωθεί στους υπολογιστές. Τότε, το 1960, υπήρχαν μόλις 12 σε όλη τη Νέα Υόρκη.

Ο θείος του, ο οποίος δούλευε στην Bell Labs Innovations (εταιρεία ερευνητικής και επιστημονικής ανάπτυξης) του δίδαξε τα βασικά. Μετά του εξασφάλισε τη δυνατότητα να πειραματιστεί σε έναν από τους ελάχιστους υπολογιστές – αυτόν του New York University.

Στα 15 ο ανιψιός είχε έτοιμο το πρώτο πρόγραμμα: ήταν λογισμικό αναγνώρισης προτύπων ανάλυσης έργων κλασικής μουσικής. Εν συνεχεία, μιμούνταν το στιλ ενός συγκεκριμένου συνθέτη για να δημιουργήσει μια νέα σύνθεση. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Επιστημών, τον κάλεσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Lyndon B. Johnson για να τον συγχαρεί, και μετά πήγε σε τηλεοπτική εκπομπή για να ερμηνεύσει κομμάτι που είχε συνθέσει το λογισμικό του.

Από το σχολείο ήταν σε επαφή με καθηγητές του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), όπου προφανώς και πήγε. Στο δεύτερο έτος, παρουσίασε λογισμικό που ταίριαζε κάθε μαθητή γυμνασίου με το κατάλληλο κολέγιο. Ήταν το προϊόν έρευνας 300 ερωτήσεων που απαντούσαν οι αιτούντες. Οι απαντήσεις συσχετίζονταν με την τεράστια βάση δεδομένων που είχε φτιάξει κι έτσι έβγαινε το αποτέλεσμα. Στα 20 το πούλησε για εξαψήφιο ποσό, συν δικαιώματα.

Ως πτυχιούχος υπολογιστών και λογοτεχνίας, δημιούργησε την Kurzweil Computer Products, Inc. που ασχολήθηκε με ένα σύστημα Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων (Οptical Character Recognition – OCR). Mπορούσε να «διαβάσει» οποιοδήποτε από τα τυπογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις εκδόσεις.

Μια συζήτηση που είχε σε μια πτήση με τυφλό συνεπιβάτη τον ενέπνευσε να εφαρμόσει το λογισμικό για τη δημιουργία μηχανής ανάγνωσης για τυφλούς. Για να την ολοκληρώσει, εφηύρε επίπεδη μονάδα σάρωσης και τεχνολογία σύνθεσης φωνής, για την ηχητική ανάγνωση του σκαναρισμένου κειμένου. Το Kurzweil Reading Machine ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Bell Labs, παρουσιάστηκε το Γενάρη του 1976 και έγινε είδηση σε όλο το έθνος.

Εκ των πρώτων αγοραστών ήταν ο Stevie Wonder, ο οποίος πείστηκε όπως άκουγε τον Kurzweil να μιλά για τη δημιουργία του. Γνωρίστηκαν κι έγιναν φίλοι. Έτσι, ο διάσημος μουσικός δεν δίστασε να πει μια ιδέα που είχε στον εφευρέτη: λογισμικό για συνθεσάιζερ που θα μπορούσε να μιμηθεί με ακρίβεια τους ήχους των πλήκτρων και των ορχηστρικών οργάνων.

Σιγά μην του έλεγε ο Kurzweil όχι. Το Kurzweil 250 παρουσιάστηκε το 1984. Σε τυφλά τεστ, οι πιανίστες συναυλιών δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του οργάνου του Kurzweil και ενός πιάνου με ουρά. Εξελίχθηκε στην εφεύρεση που άλλαξε ριζικά τον τρόπο σύνθεσης, εκτέλεσης και ηχογράφησης μουσικής. Το 2015 πήρε τεχνικό Grammy για αυτήν την ανακάλυψη.

Kurzweil

Σε ομιλία του το 2017.  Nancy Kaszerman/ZUMA/Alamy/Visualhellas.gr

Ιδέα στην ιδέα

Παράλληλα με όλα τα άλλα, ο άνθρωπός μας δούλευε και τους «σαρωτές» και πούλησε έναν στην Lexis-Nexis. Το 1980 πούλησε όλη την εταιρεία που εν συνεχεία έγινε μέλος της Xerox Corporation. Ο Kurzweil συμφώνησε να τελεί χρέη συμβούλου. Το έκανε για πολλά χρόνια, μέχρι που με την «ασίστ» του Wonder ίδρυσε την Kurzweil Music Systems.

Είχε ήδη φτιάξει την Kurzweil Applied Intelligence (KAI), για την ανάπτυξη συστημάτων αναγνώρισης ομιλίας σε υπολογιστή. Το είχε έτοιμο το 1987. Η συνέχεια του ήταν η ανάπτυξη συστημάτων ηχογραφημένων μηνυμάτων και λογισμικού υπαγόρευσης που μετατρέπει αυτόματα τις λέξεις του ομιλητή σε γραπτό κείμενο.

Οι ιδέες ήταν πολλές, οι ευκαιρίες περισσότερες κι έτσι ο Kurzweil δεν είχε χρόνο για ό,τι δεν αφορούσε τα ενδιαφέροντα του.

Στα 35 διαγνώστηκε με δυσανεξία στη γλυκόζη, προπομπό του διαβήτη τύπου 2 και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο. Ο γιατρός του είχε μια φανταστική ιδέα: να ερευνήσει τις συνέπειες που είχαν στο σώμα του οι αλλαγές που του πρότεινε στον τρόπο ζωής του.

Άλλο που δεν ήθελε για την επόμενη ιδέα. Είχε ήδη διαβλέψει πως το διαδίκτυο θα ζήσει την πραγματική του ανάπτυξη το ’90 και κινήθηκε αναλόγως. Κατ’ αρχάς, δημιούργησε ιστοσελίδα και μέσω αυτής πρόσφερε δωρεάν προγράμματα υπολογιστή για να βοηθήσει τη δημιουργική διαδικασία. Μετά αγόρασε και το domain name KurzweilAI.net, με ειδήσεις και συζητήσεις για τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία της πληροφορίας.

Σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 1998, με τίτλο The Age of Spiritual Machinesσυσχέτισε το μέλλον της τεχνολογίας με το μακροπρόθεσμο φαινόμενο της ανθρώπινης εξέλιξης. Πρότεινε έναν «Νόμο των Επιταχυνόμενων Επιστροφών», στον οποίο ο ρυθμός της εξέλιξης και της τεχνικής προόδου θα αυξανόταν εκθετικά.

Έναν χρόνο μετά, έφτιαξε την Kurzweil Adaptive Technologies, για να αναπτύσσει λογισμικά αναγνώρισης προτύπων του χρηματιστηρίου και της ανταλλαγής νομισμάτων. Είχε ήδη αρχίσει τη συλλογή βραβείων.

Τη μεγάλωνε σταθερά έως το 2005, όταν δημοσίευσε το βιβλίο με τίτλο Τhe Singularity Is Near. Σε αυτό προέβλεπε ότι στο άμεσο μέλλον οι υπολογιστές θα επιτύχουν ένα επίπεδο «υπερνοημοσύνης», που θα ξεπερνά την ανθρώπινη κατανόηση.

Εξέτασε την πιθανότητα η αλληλεπίδραση ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με μια ριζική επέκταση της ανθρώπινης μακροζωίας να αλλάξουν όσα ξέρουμε για τη θνησιμότητα. Τότε έπεσαν να τον φάνε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν διαπιστώθηκε πως είχε πετύχει το 86% των 147 προβλέψεων που είχε κάνει για όσα θα ζήσουμε έως το 2045 παρέα με τις μηχανές, σε όλα του τα βιβλία.

Aπό τοn Δεκέμβριο του 2012 απασχολείται στην Google σε έργα που περιλαμβάνουν μηχανική εκμάθηση και επεξεργασία γλώσσας. Στην παρουσίαση του, ο εκ των ιδρυτών του κολοσσού, Larry Page είπε πως «η δουλειά του Ray είναι να φέρει την κατανόηση της φυσικής γλώσσας στη Google». Την έφερε στο βαθμό που θα διαπιστώσουμε σύντομα, με την διάθεση του δικού της chatbot.

πηγη ow.gr