Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Μεγάλη έρευνα του Ε.Ε.Α.: «Ανησυχία για το μέλλον, δυσκολία στην αποπληρωμή λογαριασμών, μείωση κατανάλωσης βασικών αγαθών»

Η νέα μεγάλη έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διεξήχθη στην Αττική, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου, αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του κύματος ακρίβειας.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι η προσπάθεια περικοπής εξόδων που κάνουν οι πολίτες, μειώνοντας την κατανάλωση ακόμα και σε βασικά αγαθά, η ανησυχία τους για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, η εκτίμηση τους για τα μέτρα στήριξης και η οικονομική αδυναμία που θα οδηγήσει σε περιορισμό των φετινών καλοκαιρινών διακοπών.

Δήλωση Προέδρου Ε.Ε.Α., κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, για τα αποτελέσματα της έρευνας: « Για να μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις ως απάντηση στα δύσκολα προβλήματα της εποχής, είναι αναγκαίο να έχουμε ως Επιμελητήριο πλήρη γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά και η πραγματική οικονομία. Και η νέα μεγάλη εξαμηνιαία διερεύνηση του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία.

Βλέπουμε λοιπόν ότι συνεχίζεται η ανησυχία του ιδιωτικού τομέα για το μέλλον, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης τιμών το συναντούν στην ενέργεια, καταγράφεται ο περιορισμός στην κατανάλωση, ακόμα και σε βασικά αγαθά για έναν στους πέντε, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα κάνουν μειωμένες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 42% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν για εμάς στο ΕΕΑ ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΏ